2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó Attila nem tudja, hogy pontosan mi miatt ítélték el öt év letöltendőre

Ambrus István Ambrus István 2018. február 21. 14:51, utolsó frissítés: 16:10

A volt politikus szerint az újabb ítélet azt bizonyítja, hogy az igazságszolgáltatásban vannak befolyásolható személyek.


A bukaresti táblabíróság február 13-án 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte távollétében Markó Attila volt romániai kisebbségügyi államtitkárt. A volt politikus Facebook-bejegyzésében úgy reagált az ítéletre, hogy azt nem a bíróságon, hanem valahol máshol hozták ellene. A Transindex megkeresésére Markó Attila elmondta, elfogadhatatlannak tartja, hogy ebben az ügyben 4 év börtönre ítélték, amelyhez hozzáadtak 1 év büntetést a Mikó-ügy kapcsán született ítéletből.

„Miközben most elítéltek, addig egy teljesen azonos tényállású ügyben a tavaly a bíróság egyszerűen visszadobta a DNA vádiratát. Az a tény, hogy ez megtörténhet, azt bizonyítja, hogy az igazságszolgáltatásban még mindig vannak, akiknek meg lehet mondani valahonnan, hogy miképpen kell dönteni” - reagált Markó Attila.

„Ülésenként ezernyi ügy volt napirenden, amit előzetesen a szakemberek véleményeztek. Nem tudom, és nem is dolgom az, hogy a sok ezerből mindegyikre emlékezzem. Főleg azért nem, mert ezeket jogi szakértők, felértékelők és ellenőrök vizsgáltak át (ez nekik volt törvényi kötelességük, nem nekem). Tehát a konkrét dossziéra nem emlékszem, mert nem egyenként dossziékról döntöttünk, hanem ülésenként 1000-1500 ügyről” - mondta el Markó Attila arra a kérdésre, hogy lehet-e tudni, pontosan milyen visszaszolgáltatás miatt ítélték el újabban.

„Ez pont olyan, mint amikor mondjuk egy nagyváros önkormányzatának napirendjére kerülne egyszerre több ezer embernek a szociális támogatása. A jogosultság feltételeinek elemzése nem az önkormányzati képviselők dolga, hanem az illetékes szakosztályoké. És a legfelháborítóbb az, hogy ilyen alapon százezres nagyságrendű pereket lehetne indítani” - tette hozzá az egykori államtitkár.


Markó a korábbi ítéletről is beszélt, szerinte akkor lett volna jogszerű, ha bebizonyosodik, hogy a bizottság összes tagja tudatosan és akaratlagosan törvényt szeg, kárt okoz.

„A Mikó ügyében azzal vádoltak mindhármunkat, rajtam kívül Marosán Tamást és Silviu Climet, hogy az egyháznak adtuk vissza az épületet, miközben az nem is volt tulajdonos. Nem megyek most bele abba, hogy a végén viszont egy olyan dolog miatt ítéltek el, amivel soha nem is vádoltak - ez most egy strassbourgi per tárgya. A kártérítési bizottságban viszont egyértelmű, hogy volt egy-két ember, aki tudatosan és akaratlagosan cselekedett, csúszópénzt vett el. Velem és a több társammal szemben ilyen vád nem volt soha. A vádiratban az egyedüli vád ellenem az, hogy tagja voltam a bizottságnak. Semmilyen bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy én tudatosan, szándékosan tettem volna bármilyen törvénytelenséget. Ahogy nem is tettem” - mondta Markó Attila.

A volt politikus hozzátette, továbbra sem hisz a román igazságszolgáltatásban, de élni fog az összes lehetséges hazai és nemzetközi jogorvoslati lehetőséggel. Az ellene felhozott vádakkal kapcsolatosan úgy vélekedett, „ha egy bizottság valamelyik tagja lop és törvényt szeg, az feleljen. De nem felelhet az, aki arról még tudomást sem szerezhetett”.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS