2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Még mindig nem tisztítják a pataréti szeméttároló csurgalékvizét

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2018. február 21. 17:15, utolsó frissítés: 17:15

Bár már novemberben üzemelnie kellett volna, csak a napokban várható a barna szennylét tisztító berendezés beindítása.


Két helyen is szennylé folyik a pataréti szeméttelepről a környező területekre, és a Kolozs megyei tanácsnak több hónap alatt sem sikerült megoldania a problémát. Talán most sikerül.

A Pataréten a földcsuszamlás következtében létrejött egy csurgalékvízből keletkezett tó a használaton kívüli szeméttelep környékén, ebből folyamatosan csordogál a víz. Ezen kívül a használaton kívüli szeméttelepből is folyamatosan ömlik a szennylé. Ennek orvoslására a Kolozs megyei tanács egy naponta 160 köbméter víz megtisztítására alkalmas szennyvízfelfogó és tisztító rendszert tervezett működtetni. A tisztításnak az eredeti tervek szerint november végéig be kellett volna indulnia, de Szakáts István aktivista egy hete Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy a berendezés még mindig nem üzemel.Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke a Transindexnek elmondta: a két helyzet közül a csurgalékvízből keletkezett tóé az egyszerűbb, mivel a mérések azt mutatják, hogy a szennyeződés leülepedett, és a tó felszínén lévő víz tiszta. “A tónak annyira lerakódott az aljára a szennylé, hogy az analízisek szerint teljesen tiszta az a víz, ami lefele folyik belőle. Persze a víz teljes lecsapolódását követően az alján maradó salakot majd mindenképpen tisztítani kell – mondta el az alelnök.


A szennyvíztisztító berendezés kérdése azonban ennél bonyolultabb. A szennyvíztisztításhoz szükséges medencék már megépültek, de azok kivitelezését is lassította, hogy mivel nem volt meg a külön jóváhagyás a prefektustól, normális építési engedéllyel ment a medencék megépítése. És persze a személyeknek a beleegyezését is meg kell szerezni, akiknek a területére épültek a bazinok, de ezek már megvannak – számolt be Vákár lapunknak.


A tisztításra használandó gép megvásárlása is le volt szerződtetve, de ezt a szerződést megszakították, mert elkészült egy tanulmány, amely azt mondta, nincs szükség fordított oszmózisos tisztításra. Utána azonban azt mondták a felmérést végzők, hogy mégis szükség van erre az eljárásra, és újra kellett a éleszteni a szerződést. De a berendezések már itt vannak.A harmadik megtorpanást az okozta, hogy az eredeti terv szerint a megtisztított vizet a Szamosba engednék, a fennmaradó zagyot pedig visszafecskendeznék a szemétlerakat belsejébe. Csakhogy a kivitelező ezt ellenezte, mert úgy gondolta, ez újabb problémákat okozhat, földcsuszamlásokhoz vezethet. Ezért próbáltak alternatív megoldásokat találni, amelyek a zagy elszállítását feltételezték volna. „Az utolsó beszélgetés tegnap történt ezzel kapcsolatban, és abban állapodtak meg a felek, hogy egy hónapig próbaüzem lesz. Befecskendezik a zagyot, és monitorizálják, hogy történik-e valamilyen mozgás, vagy mehet tovább a tisztítás ezzel a megoldással” - nyilatkozta Vákár István, aki szerint napokon belül beindul a próbaüzem.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS