2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Javult az önkormányzatok online kommunikációja?

Ambrus István Ambrus István 2018. március 02. 18:21, utolsó frissítés: 18:21

Ezt vizsgálta a BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet kutatási projektje.


A romániai megyeszékhelyek polgármesteri hivatalainak és városi tanácsainak az online felületeit és online kommunikációját, annak hatékonyságát vizsgálta a BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet kutatási projektje. Összesen 40 megyeszékhely és Bukarest polgármesteri hivatala tartozott a mintába. Ennek során az önkormányzatok által működtetett honlapon elérhető információkat, ügyintézésre és tájékoztatásra vonatkozó olyan információk hatékonyságot vizsgáltak, amelyek közlését törvény is kötelezi.

Kádár Magor, a kutatás egyik vezetője elmondta, nincs egységes törvény a közintézmények működésére, így a törvényi szabályozás bizonyos esetekben csak azt írja elő, hogy egyes információkat publikussá kell tenni, de arra már nem tér ki, hogy milyen felületen.

A kutatás a törvényi előírásokat a hard mutatók, míg a kommunikációs részre vonatkozó hatékonyságot soft mutatók alapján kidolgozott pontrendszer alapján értékelték, figyelembe véve, hogy mennyire hozzáférhető az információ és mennyire könnyen kezelhető a honlap.

Kádár Magor elmondta, a kutatásból kiderült, hogy az önkormányzatok kommunikációjának hatékonyságát tekintve nincs összefüggés a nagyobb városok és kisebb települések között.


Kádár Magor elmondta, az önkormányzatok által működtetett weboldalakon elérhető információk valamilyen kisebbségi nyelven való megjelenítése leginkább formaság. A kutatás szerint a vizsgált internetes oldalak között összesen 9 olyan felület van, ahol valamilyen kisebbség által beszélt nyelven is elérhető a tartalom.

Kádár Magor szerint, ez olyan önkormányzatok esetében működött igazán hatékonyan, ahol a magyar anyanyelvű választók miatt erre hangsúlyt fektettek, vagy külön erre a célra szolgáló anyagi támogatásból valósították meg a honlap tartalmának a fordítását.

A kutatásból kiderül, hogy 2014-hez képest 14 százalékponttal javult az önkormányzatok által működtetett weboldalak hatékonysága. Három évvel ezelőtt a hard mutatók alapján átlagosan 45%-ban feleltek meg a honlapok a törvényes előírásoknak, 2017-ben ez az arány 59% volt. A kommunikáció tekintetében is javult az arány, a soft mutatókat 2014-ben átlagosan 36%-ban teljesítették a vizsgált weboldalak, ez 2017-ben 43% volt.

2017-ben az önkormányzati weboldalak a vizsgált változókat átlagosan 51%-ban teljesítették, ami 10%-os növekedést jelent az előző felméréshez képest. A vizsgált oldalak közül összesen 23 önkormányzati oldal ért el legalább 50%-os eredményt. Ennek alapján csak két weboldal ért el 70% feletti átlagot, a szebeni és a gyulafehérvári. 60-70% között 9 weboldal szerepel, az átlagos eredményt elérő oldalak 50-60%-ban felelnek meg a követelményeknek.

A leghatékonyabban működő önkormányzati weboldalt Szeben tudhatja magáénak (149 pont), utána következik Gyulafehérvár (143), Nagybánya (138), Nagyvárad (132), Konstanca (129), Brassó (128), Marosvásárhely (128), Arad (124), Jászvásár és Déva (122).

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS