2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Weboldalt hoz létre az RMDSZ nőszervezete a bajbajutott nők megsegítésére

Ivácson András Áron Ivácson András Áron 2018. március 06. 14:44, utolsó frissítés: 2018. március 07. 10:15

Az RMDSZ Nőszervezete bemutatta, hogy mit terveznek 2018-ra.


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Nőszervezete tartott sajtótájékoztatót, amely során értékelték a 2017-es évet és bemutatták a 2018-as évre betervezett programjaikat. A sajtótájékoztatót a nőszervezet elnöke, Biró Rozália és ügyvezető elnöke Hegedüs Csilla tartotta.

Bíró elmondta, hogy a 2017-es évben alapvetően arra törekedtek, hogy a helyi közösségek igényeinek megfelelően karoljanak fel problémákat. Ennek következtében számos programot, képzést és rendezvényt szerveztek abból a húsz pályázatból, amit az év során leadtak. Ezen rendezvények elmondása szerint a hagyományőrzésre és a közösségek –erősítésre összpontosítottak. Olyan programokat említett, mint a Húsvéti Zsongás, a Sikeres Nők Iskolája és a Mosolygó Karácsony, amelyek amellett, hogy hagyományőrző rendezvények voltak, nagyon erős gyerek- és családcentrikus tartalommal is rendelkeztek.

Ezeken túl azt is célul tűzték ki, hogy emeljék a nők részarányát a döntéshozatalban, helyi szinten 33 százalékra, megyei szinten pedig 15 százalékra. Bíró véleménye szerint erre azért van szükség, mert elsősorban a nők lesznek képesek szélesebb, gyermek- és családközpontúbb stratégiák kidolgozására. 2017 volt az az év, amikor a nőszervezet beindította a nők elleni erőszakot tematizáló kampányát, azonban erről egy külön sajtótájékoztatóban kívánnak beszámolni. Azonban azt megtudtuk, hogy továbbra is kiemelt szerepet szánnak ennek a kampánynak a szervezet működésében.Azt is elmondták, hogy a nőszervezet számos stratégiai partnerséget kötött más politikai pártok nőszervezeteivel (Fidesz-KDNP például), történelmi magyar egyházak nőszervezeteivel annak érdekében, hogy a magyar családok és fiatalok jövőbéli lehetőségeit, nemzeti öntudatát és hagyományismeretét fejlesszék.

2018-ban elsősorban az építkezésre, értékfelmutatásra és érdekérvényesítésre szeretnének koncentrálni – mondta el Bíró. Az építkezés itt elsősorban a nők a döntéshozatalban jelenlévő arányának növelését jelenti képzések szervezése és tapasztalatok átadása során, valamint ezek következtében különböző gyerek- és családcentrikus stratégiák kidolgozása által.

Az érdekérvényesítés alatt a különböző magyar és EU-s kisebbségi összefogásra gondolnak. Elsősorban itt a Minority Safepack tervezetet említették, valamint az ukrán oktatási törvény nyomáskifejtés általi módosításának elérését. Erre azért van szükség, mondta Bíró, mert az anyanyelven való tanulás joga alapvető emberi jog, amit az ukrán oktatási törvény teljes mértékben hatályon kívül helyezett.

Az értékfelmutatásról Hegedűs Csilla beszélt és bemutatta a Sorsfordító Nők az elmúlt 100 évben programot, amelyet 2018-ra terveznek az ország 11 megyéjében megvalósítani. A program keretén belül azt próbálják bemutatni számos pozitív példán keresztül, hogy az erdélyi nők nélkül az ország és a magyar közösség jóval szegényebb volna. A program érdekében román és EU-s szervekkel is együttműködnek annak érdekében, hogy a különböző politikai sértődéseken túllépve példaképszerű nők életútját és munkásságát mutathassák meg különböző kiállítások segítségével.Ezen túlmenően különböző képzéseket szánnak szervezni, amelyek alapötlete az, hogy az élethosszig tartó tanulás jó dolog. Többek közt a MIÉRT szervezettel dolgoznának együtt annak érdekében, hogy fiatal nőket vonjanak be a Nőszervezet munkájába képzések és tapasztalatcserék által.

A legfontosabbnak azonban szerinte a NEEEM program folyatása. A Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom március 8-án egy weboldalat fog elindítani, amelynek célja, hogy a családon vagy párkapcsolaton belüli erőszaknak kitett nőknek nyújtson segítséget. A weboldal lehetővé teszi a segítségkérést és a segítségnyújtást. Erre azért van szükség Hegedűs szerint, mert minden harmincadik másodpercben megvernek egy nőt az országban házasságon vagy kapcsolaton belül és az évi halálos áldozatok száma meghaladja a kétszázat. Szintén ennek érdekében említették azt a törvénymódosítást, amelyet Csép Éva Andrea nyújtott be és amelynek következtében remélhetőleg június végéig megszületik a törvény. Innentől kezdve már az lesz a feladat, hogy figyelemmel kísérjük a törvény betartását: ezt pedig a kormányra való nyomásgyakorlás esetén lehet, amennyiben erre szükség lesz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS