2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mindent egy lapra tesz fel Horváth Anna

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2018. március 08. 14:01, utolsó frissítés: 14:01

A volt alpolgármester egy szavával kiiktatta a felfüggesztett börtönbüntetést a lehetséges ítéletek listájáról. Két hét múlva végre megszülethet az ítélet.


Nem hirdettek ítéletet Horváth Anna és Fodor Zsolt perében március 8-án, de ez nem jelenti azt, hogy a Kolozsvári Táblabíróságon zajló ügyben ne lettek volna fejlemények.

Egy procedurális hiba miatt ugyanis ítélethirdetés helyett tárgyalással folytatódott a per: a bírónak a legutolsó tárgyaláskor ugyanis kötelezően fel kellett volna tennie azt a kérdést a vádlottaknak, hogy elítélésük esetén vállalnak-e közérdekű munkát, azonban ezt elmulasztotta megtenni.

Fodor Zsolt most igennel válaszolt a kérdésre, Horváth Anna azonban a bíró meglepetésére nemmel. A volt alpolgármester a tárgyalást követően elmagyarázta a sajtónak, miért tett így. „Életem legnehezebb nemét kellett kimondanom. Egy laikus számára ez banális és ártatlannak tűnő kérdés, de tudni kell azt, hogy ez kötelező velejárója a felfüggesztett börtönbüntetésnek. Ezt a kérdést arra az esetre teszik fel, hogy amennyiben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélnek, hajlandó vagy-e bevállalni ezt, és minden vádlottól meg szokták ezt kérdezni az utolsó tárgyalási napon. Számomra annál nehezebb volt ezt a kérdést megválaszolni, hogy nem egy szokványos procedurális kérdésnek tűnt, hanem két hét bírói mérlegelés után került sor a feltevésére. Jogászként körbejártam ezt a kérdést, az ügyvédeimet is megkérdeztem róla, tehát teljesen tisztában vagyok azzal, hogy ezzel a nem válasszal gyakorlatilag megszűnt annak a lehetősége, hogy a bíró felfüggesztett börtönbüntetésre ítéljen, magyarán marad a felmentés vagy a letöltendő börtönbüntetés. Ezzel együtt én úgy gondolom, nincsenek féligazságok egy ügyben, nem tarthatja valaki magáról azt, hogy egy kicsit bűnös, hogy valamennyire elítélhető, vagy hogy egy valamennyire igazságos ítéletet vár. Ezért én minden rizikójával és következményével együtt ma azt válaszoltam a bírónőnek, hogy úgy, ahogy tíz hónapon keresztül, illetve az elmúlt 512 napban ártatlannak vallottam magamat, úgy ma is ártatlannak vallom magamat, és azt kérem, hogy mentsen fel, ezért nem tudok ebben a helyzetben és ebben a kontextusban igennel válaszolni.”

Horváth Anna ügyvédje, Gheorghiță Mateuț arra hívta fel a figyelmet a tárgyaláson, hogy az eljárási törvénykönyv ezen cikkelye mélységesen igazságtalan és alkotmányellenes, ugyanis nem veszi figyelembe az ártatlanság vélelmét és az igazságos eljáráshoz való jogot, elveszi a vádlottól azt a jogát, hogy minden kétséget kizáróan ártatlannak vélje és vallja magát. Ezért Mateuț ennek az ügynek a kimenetelétől függetlenül az Alkotmánybírósághoz fog fordulni.


A tárgyaláson Fodor Zsolt ügyvédje az ítélethirdetés elnapolását kérte egy friss alkotmánybírósági döntésre hivatkozva, amely a nemzetbiztonsági lehallgatásokra vonatkozik, és amelynek még nem jelent meg az indoklása – az ügyvéd ennek megvárását kérte. A február 18-án született alkotmánybírósági döntés szerint a nemzetbiztonsági törvény F pontja alkotmányellenes, azaz az annak a pontjának az alapján kiadott nemzetbiztonsági lehallgatások törvénytelenek, és meg kell szüntetni őket. “Én nem tudom, hogy szerintük terrorista vagyok, vagy államcsínyre készültem, vagy milyen alapon adták ki a lehallgatási engedélyt, mert azt is titkosították. Sok hasonló helyzetben lévő állampolgártól eltérően az esetemben még a betű titkosságát sem oldották fel, így nem tudom, miért figyeltek és figyelnek meg” – mondta el ezzel kapcsolatban Horváth Anna.

Szintén új fejlemény volt a tárgyaláson, hogy a bíróság kérte az egyik vádpont besorolásának megváltoztatását. A DNA a befolyással való üzérkedés mellett azzal vádolta Horváth Annát, hogy bűntárs volt pénzmosásban, ennek besorolását változtatják meg bűnrészességre.

A perben március 22-én hirdethetnek alapfokú ítéletet. Horváth Annát befolyással való üzérkedéssel vádolja az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), amely hivatalból indította el az eljárást. Egy titkosszolgálati lehallgatásra alapozva a DNA Kolozs Területi Szolgálata ügyészei tavaly emeltek vádat Kolozsvár alpolgármestere ellen. A DNA vádiratában bűntársként tüntették fel Fodor Zsolt kolozsvári üzletembert, akit befolyásvásárlással és pénzmosással vádolnak.


a címlapfotón: Horváth Anna és ügyvédje, Gheorghiță Mateuț a táblabíróság folyosóján

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS