2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Köpecen nem múlt el a veszély

kérdezett: B. P. E. 2018. március 16. 13:04, utolsó frissítés: 2018. március 20. 10:40

Hiába látogatott a fél kormány a faluba, nem tudták meggyőzni a férfiakat a kilakoltatás szükségességéről.


Az elmúlt napok áradásai miatt az országos figyelem középpontjába került egy háromszéki falu, Köpec, ahol 300 személy kilakoltatását is elrendelték. Nagy esélye volt annak, hogy a gát nem bírja mg a lezúduló vízmennyiséget, de sem ez, sem a faluba látogató miniszterek nem tudták meggyőzni a lakosokat, hogy tegyenek eleget a kilakoltatási kérésnek. A kialakult helyzetről és a jelenlegi állapotról Barót polgármesterét, Lázár-Kiss Barnát kérdeztük (Köpec közigazgatásilag Baróthoz tartozik).

Mi a helyzet jelenleg Köpecen?

Lázár-Kiss Barna: – Esik az Olt vízszintje, tegnap déltől 80 centit esett az árszint, a gát is egy kicsit stabilabb most. Egyelőre marad a kilakoltatási parancs, és valószínűleg holnap születik döntés a bizottságban arról, hogy feloldják-e a kilakoltatási parancsot, annak függvényében, hogy csökken-e az Olt vízszintje, vagy sem.

A köpeci lakosok közül nagyon sokan nem tettek eleget a kilakoltatási parancsnak vagy kérésnek.


– Ez tulajdonképpen kérés volt. Azért a gyerekek és a nők nagyon sok helyen elmentek a rokonsághoz, inkább a férfiak maradtak a házakban. Tehát félig-meddig igaz az, azt mondták, hogy nem mennek el, de így is sokan elhagyták a házaikat, a gyerekek és nők máshol aludtak.


Mivel magyarázták a férfiak, hogy nem hajlandók elhagyni házaikat?

– Azt mondták, hogy már voltak nagy árvizek, s a víz az ő házukig nem ment ki, és ők nem mennek el. Nem volt szó olyasmiről, hogy nem bíznának a rendőrségben, vagy ne bíznának abban, hogy megőrzik a javaikat, egyszerűen csak nemet mondtak. Azt mondták, eddig is volt árvíz, és eddig is túlélték.

A belügyminiszter és a miniszterelnök asszony is mondta azt, hogy akár az erőszakos kilakoltatáshoz is folyamodhatnak a hatóságok az emberi életek megmentése érdekében. Ön hogyan viszonyul ehhez?

– Ha a helyzet úgy alakul, akkor én is ennek a pártján állok. Az első az emberélet, ilyenkor nem számít a tiltakozó akarata. Viszont ennek más a procedúrája, nem belső határozatra kell ezt végrehajtani.

A vízügyi miniszter már múlt éjszaka a helyszínre látogatott, tegnap pedig Carmen Dan belügyminiszter és Raed Arafat is a Köpecen járt. Mit csináltak a faluban?

– Végigjártuk a töltést, és próbáltuk meggyőzni azokat az embereket, akiket két nappal azelőtt már győzködtünk. De azok az emberek, akiket akkor nem tudtunk meggyőzni, most is hajthatatlanok voltak. Okot sem mondtak, és nem is írták alá a papírt, hogy saját felelősségre maradnak. Egyszerűen azt mondták, nem mennek el, és nem írnak alá semmit.


Az egyértelmű, hogy Köpecen nagy volt a veszély, de milyen konkrét károkat okoztak az áradások?

– Jelen pillanatban a mezőgazdasági területek vannak vízbe borítva, akkor lett volna nagy probléma, ha az Olt folyásával összeköttetésben levő kicsi patak gátja elszakadt volna. Ez volt a probléma, hogy az Olt vize töltötte volna meg az egész rétet teljesen.

Ez a víz visszavonult már?

– Nem. Egyelőre minden víz alatt van.

Azért is kérdem, mert erős lehűlés várható.

– Inkább esőt mondanak, azt jeleznek előre péntek-szombat-vasárnapra. Attól is függ minden, hogy mennyi eső lesz, mennyire fogja ez befolyásolni a vízmennyiséget. Ezek olyan kérdések, amelyekre a következő órákban fogunk válaszokat kapni.

Ez azt jelenti, hogy nem múlt el a közvetlen veszély?

– Határozottan azt mondom, hogy nincs elmúlva a veszély.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS