2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor: igazságtalan és minden alapot nélkülöző ítélet született Horváth Anna ügyében

2018. március 26. 13:39, utolsó frissítés: 13:39

A volt kolozsvári alpolgármester elleni ügynek nem is kellene léteznie – vélekedett az RMDSZ elnöke A politika belülről műsorban.


A politika belülről friss kiadásának egyik központi témája volt a Horváth Anna ügyében a Kolozsvári Táblabíróságon pénteken kimondott ítélet. Az Erdély TV-n követhető műsor átiratának erre vonatkozó része az alábbiakban olvasható, a beszélgetés többi részét kedden közöljük.

Balázsi-Pál Előd műsorvezető: Horváth Anna ügyében pénteken reggel született ítélet, sajnos egy olyan ítélet, amely szerintem igazságtalan. Mi erről az ön álláspontja?

Kelemen Hunor: – Igazságtalan és minden alapot nélkülöz. Ha azt nézzük, hogy hogyan indult ez az ügy, és hogyan jutott el az alapfokú ítélethez, akkor csak annyit tudok mondani, hogy ennek az ügynek nem is kellene léteznie. Nemzetbiztonsági mandátumból és a megfigyelésből származó információkra építenek egy olyan ügyet, amelyben hivatali befolyással való üzérkedés és pénzmosás a két vád, amit megfogalmaznak. Ezek közül egyiket sem tudja bizonyítani semmivel az ügyészség, hisz senki nem vallott Horváth Anna ellen, sem a volt kollégái az önkormányzatból, sem az az üzletember, akinek állítólag segített volna, és aki befolyásolta volna őt abban, hogy segítsen. Egyébként egy olyan építkezési engedélynek a megadásáról volt szó, amelyet nem 30, nem 60 nap után bocsájtott ki az önkormányzat, hanem sok-sok év után, tehát ezért kellett volna azok ellen, akik nem bocsátották ki, a hivatallal való visszaélés gyanúját megfogalmazni. Másrészt pedig a pénzmosás vádja sem áll meg.

Az Alkotmánybíróságnak volt egy 2016-os döntése, amely azt mondja, hogy a nemzetbiztonsági mandátumú lehallgatásokból szerzett információk nem használhatók a büntetőeljárásokban, tehát ebből kiindulva már az egész ügyet ejteni kellett volna.


Arról nem is beszélve, hogy az ítélethirdetés maga is hogyan történt pénteken reggel, a teljes nyilvánosságot kizárva, a büntetőeljárást ezzel megszegve, hisz 8:30-ra volt meghirdetve az ítélethirdetés, és amire odaért a vádlott – hiszen neki joga van jelen lenni, és nemcsak neki, hanem bárkinek, ez nem egy titkos tárgyalás és titkos ítélethirdetés volt – 8 óra 20 percre, már ki volt hirdetve az ítélet, 8 óra 1-2 perckor közzétették. Ha azt nézzük, hogy ez milyen eljárásbéli hibát jelent a büntetőeljárási kódex szerint, akkor érvénytelen ez a bírói döntés. Ezért azt gondolom, hogy a Legfelsőbb Bíróságon jó eséllyel ezt a döntést nemcsak megfellebbezni kell, de meg is lehet nyerni.

Ez az a hosszú történet, amelyről mi évek óta beszélünk, és amelynek kapcsán bennünket sok vád ért, amiért azt mondjuk, hogy az igazságszolgáltatással gond van, hogy a bűnüldözéssel gond van. Ez nem azt jelenti, hogy magát az igazságszolgáltatást ki kell dobni az ablakon, nem azt jelenti, hogy ki kell dobni a különböző ügyészségeket az ablakon, de igenis azt kell még egyszer vagy ezerszer vagy tízezerszer elmondani, hogy nem elfogadható egy jogállamban, hogy a titkosszolgálatokat és a bűnüldözést összekapcsolják, nem elfogadható, hogy a büntetőeljárás során olyan eszközöket használnak, amelyeknek nincs mit keresniük egy büntetőeljárásban, nem is beszélve arról, hogy nagyon kilóg a lóláb akkor, amikor ilyen módon hoznak ítéletet.

Szóval sok sebből vérzik ez az úgynevezett korrupcióellenes harc, és Horváth Anna esetében korrupciót nem lehet emlegetni. Azt gondolom, hogy ezért nekünk ki kell állnunk az igazunkért, még akkor is, ha román és magyar oldalról is igazságtalanul támadnak bennünket, és az elvek mentén kell véleményt mondanunk. Itt olyan elvekről van szó, amelyeket egy demokratikus jogállamban nem sérthet meg egyetlen intézmény sem.

Mi azt mondtuk Annának, menjen tovább, ott vagyunk mellette, segítünk, amiben tudunk, és az ártatlanság vélelme amúgy is mindenkit megillet. Az ő esetében közülünk senkiben fel sem merül, hogy ő bármiben tévedett, és bízunk benne, hogy a Legfelsőbb Bíróságon egy igazságosabb döntés születik – hacsak a mostani bírói ítéletet semmisnek nem nyilvánítják eleve, és akkor kezdődik minden elölről, mert ez is benne van a csomagban.

Az igazságnak előbb-utóbb ki kell derülnie, Annának börtönbüntetést ebben az ügyben kiszabni olyan mértékű provokáció és disznóság, hogy nem is tudom, hogyan kellene erre válaszolni úgy, hogy az ember meg tudja őrizni annak a látszatát, hogy a felháborodását vissza tudja fogni, és ne tegyen, nyilatkozzon olyasmit, ami nem helyénvaló.

Nem ez az első eset, és attól félek, hogy az utolsó sem, hogy magyar politikai vezetőket mondvacsinált ürüggyel, ilyen és ehhez hasonló ügyekkel megpróbálnak ellehetetleníteni, kivenni forgalomból, karaktergyilkosságokat követnek el. Közben meg nincs más megoldásunk, ha ebben az országban akarunk élni, akkor küzdeni kell, korrekciókat végrehajtani a törvényhozásban.

És akkor, amikor mi bizonyos elvek mentén kiállunk egy törvény módosítása mellett, akkor nem azért tesszük, mert úgy gondoljuk, hogy Romániában minden rendben van, vagy valaki bőrét meg kell mentenünk, hanem úgy gondoljuk, hogy akkor lehet bízni az igazságszolgáltatásban, ha mindenki betartja az eljárásbeli szabályokat, a jogállamiság szabályait, hogyha egyetlen egy ártatlan ember sem kerül börtönbe.A politikai szervezetek ilyen helyzetben nagyon kényelmetlen pozícióban vannak, hiszen alapvetően nem szólhatnak bele az igazságszolgáltatás menetébe. Mit tud tenni az RMDSZ annak érdekében, hogy segítse Horváth Annát ebben az ügyben?

– Egyrészt – általános érvényű dolgokról lévén szó – a törvény módosításával, de ez nyilván nem megy egyik napról a másikra, és nem azonnali hatállyal történik meg. A kereteket kell olybá alakítani, hogy ne élhessen vissza senki azokkal a jogosítványokkal, amelyek minden társadalomban egy ügyésznél, egy bírónál a többi polgárhoz képest sokkal nagyobb hatalmat jelentenek. Ezt be kell látni, ez egy külön, a politikától független hatalmi ág, és általában azt gondoljuk róla, hogy semmiféle befolyás alatt nem lehet.

Másrészről, hogy a titkosszolgálatok ne mászhassanak bele a büntetőeljárásba, hanem foglalkozzanak a nemzetbiztonsággal, és segítsék a döntéshozókat, ne pedig akadályozzák őket, és azt keressék, hogyan lehet egyiket-másikat csőbe húzni.

Harmadrészt morális segítséget tudunk adni Annának, ott vagyunk mellette, és ezek együtt eredményezhetnek egy olyan folyamatot, amely az ilyen és ehhez hasonló visszaéléseket megakadályozhatja.

Persze sokan kérdezték, hogy miért nem tüntetünk. Sokan kérdezték, hogy miért nem lépünk föl radikálisabban. Én az igazságszolgáltatásra nem akarok semmiféle nyomást gyakorolni, viszont véleményt mondok, sokszor éles véleményt. Emiatt engem a Legfelső Bírói Tanács elmarasztalt már néhányszor. Én azt gondolom, hogy a szólásszabadságtól, a véleményszabadságtól engem nem foszthat meg senki, illetve azt nem lehet korlátozni. És azt sem gondolom, hogy egy bíró, vagy egy ügyész egy politikus nyilatkozatai miatt remegő lábakkal elmenekül, vagy más döntést hoz, mint amit egyébként neki hoznia kell, akár a lelkiismerete, akár, sajnos, másoknak a befolyására.

Valóban, a politikusoknak a keze és a lába sokszor meg van kötve. A civil társadalomnak viszont sokkal nagyobb mozgástere van, és sokkal nagyobb szabadsága, ha szabad így fogalmazni. Én ezért azt gondolom, hogy ezeket az ügyeket, a Horváth Annáét is, és az ehhez nagyon hasonlító ügyeket is, közösségi ügynek is kell tekinteni. Nem csak úgy kell erre nézni, hogy itt van egy politikus, aki végezte a munkáját, oszt amúgy is minden politikusnak a levesben a helye, egy vagy több politikus a levesben már úgysem számít. Hanem erre úgy kell tekinteni, mint egy közösségi ügyre, különösen, hogy Kolozsváron, és nem csak Kolozsváron, akik Horváth Annát ismerik, akik ismerik Fodor Zsoltot, akik ismerik ezt az egész történetet, azok meg vannak győződve, hogy itt korrupció nem volt, itt hatalommal való visszaélés nem volt, itt egy ember végezte a munkáját.

Én is végigültem több tárgyalást ebben az ügyben, és valóban nekem is ez a meggyőződésem, hogy nem volt semmi gyakorlatilag mögötte. Ami nagyon fel szokott engem bosszantani az, amikor azt hallom, hogy a korrupcióellenes harc nagyon fontos, és minden harcban vannak járulékos áldozatok. Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy én magam vállalnám-e azt, hogy a korrupcióellenes harc érdekében mondjuk 2-3 évet börtönben töltsek, vagy vállalnám azt, hogy édesapám, a testvérem, a gyerekem töltsön börtönben éveket emiatt? Önnek mi az álláspontja ezzel kapcsolatban, hogy vannak járulékos veszteségek?

– Nekem az az álláspontom, ami tulajdonképpen amerikai álláspont, de nyilván elvi álláspont, hogy egyetlen ártatlan ember sem ülhet börtönben, inkább két bűnöző szabaduljon meg ideig-óráig, minthogy egyetlen ártatlan ember is börtönben üljön. És az teljesen mindegy, hogy milyen területről van szó. Mert a büntetőügyek területén rengeteg olyan ügyet tudnánk mondani, filmek is készültek ezekből, hogy emberek éveket, évtizedeket töltöttek börtönben, és aztán kiderült, hogy ártatlanok. Ez elfogadhatatlan. Egy jogállamban, egy demokratikus államban ártatlanul senkit nem szabad börtönbe ültetni. Én biztos vagyok, hogy azok, akik hibáztak, előbb-utóbb a törvény előtt felelnek.

Ez egy sztálinista elv egyébként, a sztálini büntetőpolitikának és totalitárius rendszernek az álláspontja. Ennek a történelmi gyökereit meg lehet keresni, hogy nem számít, ha ártatlanul börtönbe kerül egy-két ember, a lényeg az, hogy tisztítsuk meg a társadalmat. És ez elfogadhatatlan, az a totalitárius szemlélet, hogy így is, úgy is bűnös vagy, csak még nem foglalkoztunk eleget veled. Vagy volt a másik ilyen mondás, hogy legyen perirat, és majd cikkelyt találunk, ahová besoroljuk. És ha nincs cikkely, akkor majd alkotunk egy cikkelyt. Ezek elfogadhatatlanok, ártatlan embereknek, mindegy, hogy korrupcióellenes harcról, terrorizmusról, bármiről legyen szó, nincs mit keresniük a börtönben csak azért, hogy a harc az végigvihető legyen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS