2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egészségesebb vagyunk mint az EU-s átlag, a legtöbbet pedig a fiatalok dolgoznak

2018. április 05. 11:26, utolsó frissítés: 11:26

Az Eurostat frissen közzétett adataiból kiderül, hogy a lakosság nagy része rendkívül egészségesnek vallja magát.


Az Európai Unió lakosságának csupán 67,5%-a érzi magát egészségesnek, derül ki az Eurostat 2016-ra vonatkozóan, frissen közzétett adataiból. A felmérés során az egészségi állapotra vonatkozóan megkérdezettek a nagyon jó, jó, elégséges, rossz és nagyon rossz kategóriába sorolhatták be magukat egészségügyi szempontból.

Ezek alapján 2016-ban az EU 16 éven felüli lakosságának 8,8%-a érezte úgy, hogy egészségi állapota rossz, vagy nagyon rossznak minősül. Nemek alapján a férfiak 70,1 %-a válaszolta azt, hogy nagyon jó, illetve jó az egészségi állapota, a nők esetében ez az arány 65.2%. Egészségügy szempontból az EU-ban az Írországban élők érzik magukat a legjobban, a reprezentatív felmérés alapján a lakosság 82,8%-a örvend kiváló vagy jó egészségnek, ez az arány Hollandiában 75.9%, Svédországban 75.1%, Görögországban 74,0%, Máltán 72.9%, Spanyolországban pedig 72.5%.

A 16 éven felüli lakosságot tekintve az országok rangsorában Horvátországban a legrosszabb a helyzet, 5 személyből egynek rossz, vagy nagyon rossz az egészsége. Ez az arány Litvánia 16,9%, Portugália 15.9%, Lettország 15,6%, Észtország 14.4%, Lengyelország 13.6%, míg Magyarországon esetében 13,2%.Az Eurostat adatai szerint a Romániában megkérdezett férfiak egészségi állapota tekintetében 5.5%-a a rossz vagy nagyon rossz, 18.6%-a a megfelelő, 76.0%-a pedig a jó, illetve kiváló kategóriába sorolta magát. A nők esetében ezek az arányok 8.8%, 25.7% és 65.5%-ban oszlanak meg. A felmérés alapján Románia a 67.5%-os jó egészségű uniós átlag fölött áll.


A romániai fiatalok egészségesek, de többet is dolgoznak

A 20 és 34 év közötti fiatal munkavállalók 29%-a hétvégén is dolgozik, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők ugyanakkor kevesebb időt töltenek munkával. Az Eurostat szerint az egyetemi végzettséggel rendelkezők 20%-a ritkább esetben dolgozik a hétvégeken is.

Azok a fiatalok, akik nem rendelkeznek felsőfokú diplomával, többet dolgoznak hétvégén (37%), őket követik a középszintű tanulmánnyal rendelkezők (33%) és e körül mozog azoknak az aránya is, akik valamilyen szakképesítéssel rendelkeznek. A 2016-os adatok alapján az EU-ban az egyetemi hallgatók 54%-a munkát is vállalt a tanulmányai végzésének ideje alatt, Romániában pedig a legnagyobb azoknak az aránya az Unió tagországai közül, akik az egyetem ideje alatt nem rendelkeznek semmilyen saját bevételi forrással.Ilyen szempontból Finnország a pozitív példa, ahol csupán 8% azoknak a fiataloknak az aránya, akiket az egyetemi éveik alatt kizárólag a szüleik tartanak el. Ugyanakkor Románia az egyetlen ország az Európai Unióban, ahol több a fizetetlen munkatapasztalattal rendelkező fiatalok aránya, mint azoké, akik fizetett munkát végeznek az egyetemi éveik ideje alatt. A statisztikai adatokból általánosan kiderül, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező személyek töltenek a legkevesebb időt munkavégzéssel az Unióban, utánuk következnek a középfokú diplomások, míg legtöbbet azok a fiatalok dolgoznak, akik nem képzik tovább magukat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS