2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mindenki elégedett a MSPI aláírásgyűjtési kampány eredményével

Ambrus István Ambrus István 2018. április 04. 15:18, utolsó frissítés: 15:26

Az Európai védelmet jogainknak kezdeményezést 1 215.879 személy írta alá, Romániában 303 695 aláírás gyűlt össze. Kelemen Hunor szerint Románia kifogásokat fog emelni ellene.


Sikeresen zárult a Kisebbségi Védelmet Jogainknak, Minority SafePack kezdeményezés amely során 1 215 879 aláírás gyűlt össze az eddigi összesítések alapján. A múlt év májusában indított aláírásgyűjtő kampány eredménye rendhagyónak mondható, ugyanis az elmúlt évtizedekben hozzávetőlegesen 70 polgári kezdeményezést indítottak útjára az Európai Unióban, amelyből csupán néhány érte el részben vagy egészen a célját.

A kezdeményezést értékelő sajtótájékoztatón Vincze Lóránt az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke elmondta, sikerült túlszárnyalni a kitűzött 1 milliós célt, és 200 ezer aláírással többet sikerült begyűjteni. A FUEN elnöke köszönetet mondott azoknak, akik éltek az aláírás lehetőségével, és hangsúlyozta, 340 őshonos kisebbség él Európában, az ilyen közösséghez tartozó uniós állampolgárok száma eléri a 160 milliót.

„Ma az egymillió aláírás összegyűjtését ünnepeljük, mert fontos mérföldkövet értünk el a kisebbségi nyelvi jogok védelmének érdekében. Nyilvánvaló, hogy több mint egymillió állampolgár úgy gondolja, a kisebbségi jogokat védeni kell. Európa nem csak a nemzetállamok kultúrájáról szól, hanem a kisebbségekről is. Az Európai Unió hivatalos szerveinek is kötelezettségei vannak, ezekkel élve meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a kultúránk megmarad, ennek érdekében fontos az aláírások összegyűjtése visszaigazolás gyanánt”- nyilatkozta Vincze Lóránt.

Az Kisebbségi Védelmet Jogainknak aláírásgyűjtő kampány másrészt azt a célt is szolgálja, hogy az EU tagállamainak kormányai tematizálják a kisebbségek kérdését és hogy az országok újabb lépést tehessenek a minél nagyobb egyenlőségi jogokat biztosító Európa megalakulásának irányába. „A konkrét eredmények illusztrálják az európai kisebbségek és többség egy részének akaratát. Hosszú út van mögöttünk, a kezdeményezés elutasításától kezdve, a későbbi Európai Bíróság döntésén át, amely végül jóváhagyta ezt a polgári kezdeményezést”- tette hozzá a FUEN elnöke.


Hans-Heinrich Hansen, a polgári kezdeményező bizottság képviselője, a FUEN volt elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, az így elért eredmény jól példázza az Európai Unió jelmondatát, az „Egység a sokféleségben” elvet.

„A mostani eredmény fantasztikus. Ez nem csak azoknak bizonyíték, akik szkeptikusak voltak a kezdeményezést illetően, hanem azoknak is siker, akik a kezdetektől fogva hittek benne”- mondta Hans-Heinrich Hansen, aki szerint a Minority Safepack Initiative további lényege, hogy az Unió állampolgárait érintő kérdésekben meghozott döntések lehetőségét közelebb vigye az emberekhez. Véleménye szerint ez az első lépés, amely úgy erősíti a régiók Európáját, hogy a kisebbségi állampolgárokra is alapoz.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint az MSPI amellett, hogy az összes Európában élő őshonos magyar kisebbséget érinti, egyben az egész Kárpát-medencében élő magyar érdek, és Európai érték is, ami az Unió stabilitását is elősegíti.

A kezdeményezés további kimeneteléről a Szövetség elnöke elmondta, feltehetően Románia az Európai Bizottságban vagy a Tanácsban kifogásokat fog emelni a kezdeményezés megvalósítása ellen. „A mi érveink erősebbek. Ha a bizottság elutasítja a polgári kezdeményezést, az Európai Parlament fog dönteni a kérdés kapcsán, de jelenleg az a fontos, hogy a Bizottságot sikerüljön meggyőzni”.

Kelemen Hunor szerint azért is kiemelten sikeres az aláírásgyűjtő kampány végeredménye, mert az összesítés során az online és papíron kitöltött ívek 9-10% százalékát valamilyen hiba okán kiszűrik, ezért is fontos volt, hogy 1 millió aláírásnál több gyűljön össze.

Az aláírásgyűjtés április 3-i hivatalos lezárásától számítva egy hónap áll a polgári kezdeményező bizottság rendelkezésére, hogy minden tagállamban iktassa az összegyűjtött aláírásokat. Romániában ezeket az RMDSZ április 11-én iktatja a belügyminisztériumban.

Ezt követően a belügyminisztérium egy, legtöbb három hónapos ellenőrzést végez, amelynek végén egy igazolást állítanak ki a kitöltött ívek érvényességéről. A tagországokból begyűjtött igazolásokat átadják az Európai Bizottságnak, ahol szintén egy, legtöbb három hónapos ellenőrzés következik. Az Európai Bizottságnak ezt követően kell állást foglalnia a kezdeményezésről.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS