2021. szeptember 22. szerdaMóric
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Súlyos magyarellenes incidens volt a Juventus Bukarest – Sepsi OSK meccs előtt

Orbán Zsolt 2018. április 10. 09:32, utolsó frissítés: 2018. április 12. 13:19


Rendkívül kellemetlen incidens előzte meg a hétfői Juventus Bukarest–Sepsi OSK élvonalbeli labdarúgó-mérkőzést. A voluntari-i stadionban a csapatok bemelegítése alatt a magyar közösséget gyalázó, xenofób, vulgáris kifejezéseket tartalmazó dalt játszottak be a hazai klub képviselői.

A Juventus újabban a Voluntari-ban található Anghel Iordănescu Stadionban játssza hazai mérkőzéseit, mivel a klub saját pályája nem felel meg a Liga 1 követelményeinek. A bajnokság alsóházi rájátszásának negyedik fordulójában a Juventus a Sepsi OSK-t fogadta. Negyvenöt perccel a kezdő sípszó előtt az igencsak hazafias „Doamne ocrotește-i pe români” (Uram, oltalmazd meg a románokat) című dal szégyenletes, magyar gyalázó verziója szólalt meg a stadionban, miközben a játékosok épp a bemelegítést végezték. A dal ezen változata közönséges kifejezéseket, magyargyűlölő sorokat tartalmaz, nem kérdés, hogy nincs mit keresnie egy sporteseményen.

A székelyföldi csapatot körülbelül százfős szurkolótábor kísérte el a Bukarest vonzáskörzetébe tartozó városba. A Sepsi OSK drukkerei végig sportszerűen biztatták csapatukat, amely 2–0-ra győzte le riválisát és a megszerzett három ponttal elmozdult az utolsó helyről. A meccsről részletesebben itt írtunk.

Nem ez az első eset, hogy a Juventus labdarúgóklub – amely a torinói egyesületről másolta nevét és logóját, de az olaszok figyelmezetetésére a következő szezontól mindkettőt meg kell változtatnia – magyarellenes megnyilvánulással hívta fel magára a figyelmet. Tavaly márciusban a Juventus a másodosztályú bajnokságban mérkőzött meg a Sepsi OSK-val, azon a meccsen a Colentina Stadionban a hazaiak gyerekcsapatának tagjai skandálták az ismert rigmust: „Kifelé, kifelé a magyarokkal az országból!”. A kicsinyes provokációra a helyszínen lévő sepsiszentgyörgyi drukkerek ironikus tapssal feleltek.


Mindezek fényében nagyon is megkérdőjelezhető az a magyarázat, amelyet a hétfői incidensre Paul Terteleac adott. A bukaresti Juventus igazgatója szerint a stadion hangosbemondója, az FC Voluntari fiatal alkalmazottja tehető felelőssé a bejátszott dalért:

„Az FC Voluntari-ral kötött megegyezés értelmében a stadion mellett a a bemondójukat is kibéreltük. Egy fiúról van szó, akinek a neve Gheorghe Mihai. Bár a stadionban tartózkodtam, nem figyeltem a zenére, amíg a mérkőzés megfigyelője, Constantin Stătescu nem jelzett. A fiú véletlenül egy más adathordozót használt, mint amit tőlünk kapott. Ez egy sajnálatos hiba. Mi szépen viselkedtünk a vendégeinkkel, felvehetik velük a kapcsolatot, példamutatóak voltunk” – idézi a Mediafax hírügynökség a klubigazgatót.

Kevéssel a mérkőzés után a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) közleményt adott ki. Ebben az olvasható, hogy a szövetség határozottan elítéli az idegengyűlöletet, a sovinizmust és az intoleranciát, amely a stadionokban, meg úgy általában a futball világában tapasztalható. A FRF szerint a sportot a fair-play és a versenyszellem, nem pedig a gyűlölet és az erőszak kell vezérelje. „A Román Labdarúgó Szövetség jelenleg olyan nevelő jellegű kampány folytat, amely minden kisebbség és társadalmi csoport értékeit népszerűsíti, így felháborodással fogadtuk az április 9-i, a voluntari-i stadionban történt incidenst” – írja a frf.ro.

A megfigyelő jelentése alapján az ügy nagy valószínűséggel a liga fegyelmi bizottsága elé kerül kivizsgálásra, a bukaresti labdarúgóklub büntetésre számíthat.

Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosa a Telekom Sportnak elmondta, ők nem tesznek külön panaszt a Hivatásos Labdarúgó Ligánál. A háromszéki üzletember azt nyilatkozta, nem hallotta a dalt, mivel épp a VIP-szektorban tartózkodott, de sajnálatosnak tartja, ami történt. Szerinte Romániában a focinak kizárólag a fociról kellene szólnia. Diószegi nem szeretné, ha a riválisukat megbüntetnék. Úgy véli, a klubok így is elég szegények, nincs szükség büntetésre, de egy riasztó jelzést le kell adni.

A bukaresti Juventus az egyetlen olyan csapat a Liga 1 mezőnyéből, amelynek „hazai” mérkőzései előtt minden alkalommal bejátsszák a román himnuszt. Ezt az intézkedést Ilie Ciuclea, a klub ultranacionalista elnöke rendelte el, ő korábban a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora, majd a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) alelnöke volt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS