2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több mint százezren nem szavaztak a regisztrált határon túli magyarok közül

Ambrus István Ambrus István 2018. április 13. 14:35, utolsó frissítés: 15:51

Többen is késve kapták kézhez a Nemzeti Választási Iroda által postázott borítékokat, de az időben visszaküldött voksok közt is sok volt az érvénytelen.


Összesen több mint 266 ezer levélszavazat érkezett a magyarországi Nemzeti Választási Irodához (NVI), a 378 449 levélben szavazók névjegyzékében szereplő választópolgártól - azaz több mint 112 ezeren nem szavaztak. Az időben beérkezőkből eddig mintegy 226 ezret bontottak fel, és ezek közül csaknem 195 ezerben volt érvényes az azonosító nyilatkozat - közölte az NVI elnöke csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottságnak adott tájékoztatóján. (A Nemzeti Választási Iroda honlapján jelenleg szereplő adatok ettől némiképp eltérnek.)

Közlése szerint postán 38 412 levélszavazat érkezett, a külképviseleteken 205 048-at adtak le, míg a magyarországi országgyűlési egyéni választókerületek székhelye szerinti választási irodákban 23 137-et.

Az eddig beérkezett levélszavazatok közül 3240-et tekintett az NVI érvénytelennek, a Nemzeti Választási Bizottság döntésének megfelelően. A testület korábban arról hozott határozatot, hogy azokat a levélszavazatokat, amelyek külső borítékján a biztonsági csík elszíneződött, felbontottnak, és ezért érvénytelennek kell tekinteni.A levélszavazatok egy részét idén is késve kézbesítette a román posta, ezért az RMDSZ megyei szervezetei és az Eurotrans Alapítvány a választások hajrájában igyekezett minél többet begyűjteni és kézbesíteni ezekből.

Nagy-Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke megkeresésünkre elmondta, a levelek kiküldése a Nemzeti Választási Iroda, a Magyar Posta és a Román Posta feladata volt, és sok helyen késve érkeztek meg a szavazólapok. A Szövetség és az Eurotrans alapítvány azoknak a választási levélcsomagoknak a célba érését garantálta és teljesítette, amelyek a választás napjáig megérkeztek az RMDSZ-irodákba vagy a Szövetség helyi munkatársaihoz.

Mint kifejtette, a választási levélcsomagok megérkezése után az azonosító nyilatkozatok kitöltésében azért volt szükség szélesebb körű tájékoztatásra és segítségnyújtásra, mert az eddigi tapasztalatokból az derült ki, hogy a nyomtatványok kitöltése nem mindenki számára egyértelmű, sokan elhibázzák. Ugyanakkor a főkonzulátusokon több mint 10 ezer át nem vett szavazólap volt még csütörtökön.

„ Mi igyekeztünk minden lehetséges formában – online felületeinken, a sajtó segítségével – tájékoztatni a választókat, akik Kolozs megyében és Székelyföldön élnek, és csütörtökig nem kapták meg a szavazólapot, hogy tájékozódjanak a Főkonzulátuson, hiszen könnyen megtörténhetett, hogy tudomásukon kívül oda érkezett a szavazólapjuk”- mondta az alapítvány elnöke.

Nagy-Zoltán Levente azt is elmondta, a becslések szerint 180-195 ezer körüli azoknak az erdélyi magyaroknak a száma, akik a magyarországi választásra regisztráltak, és leadták voksukat. Az elmúlt hetekben az Eurotrans Alapítvány és az RMDSZ mintegy 100 ezer erdélyi magyarnak segített szavazata leadásában, emellett közel 35 ezer személynek segített az alapítvány a választási regisztrációjában.

A levélszavazatok iratanyagainak kitöltésekor egyébként a legtöbben az azonosító kitöltését hibázzák el, ilyen esetben a leadott szavazat érvénytelen. A leggyakoribb tévedés a születési név és a születési hely megadása volt. Az RMDSZ vasárnap délutánig segített az azonosító nyilatkozat kitöltésében és a levélcsomag összeállításában.

A határon túlról érkezett levélszavazatokban leadott voksok több mint 98%-a Fideszre érkezett. Az MTI tájékoztatása szerint a Fidesz és a KDNP közös országos listája Magyarországon 2,5 millió szavazatot szerzett és további 130 ezret a határon túli levélszavazatokból.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS