2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jelentős bevételtől eshet el a BBTE, ha csökken a tandíjmentes helyek száma

Ambrus István Ambrus István 2018. április 13. 16:54, utolsó frissítés: 16:55

A tanügyminisztérium döntése miatt a Babeş – Bolyai Tudományegyetemen csökkentenék a tandíjmentes helyek számát, a vezetőség tiltakozik.


A tanügyminisztérium döntése miatt csökkenhet jövőtől az államilag támogatott tandíjmentes helyek száma a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen. Ennek következtében a felsőoktatási intézménytől jelentős anyagi támogatást vonhatnak meg.

Soós Anna, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, a magyar tagozat vezetője elmondta, annak ellenére, hogy országosan több államilag támogatott helyet osztottak el mint a múlt évben, a BBTE és a konzorciumban levő egyetemek, amelyek minőségi oktatást és kutatást biztosítanak, illetve amelyek a külföldi rangsorolásban is jó helyen szerepelnek, egyaránt hasonló helyzetbe kerültek.

Sóos Anna szerint jelen esetben az egyik probléma, hogy a szakminisztériumnak nem áll megfelelő módszertan a rendelkezésére az államilag támogatott helyek elosztására.

„A BBTE ebben egy határozott lépést lát az oktatási tárca részéről arra vonatkozóan, hogy a minőség nem érték számukra”- mondta a rektorhelyettes, aki hozzátette, ez csupán az első lépés, hasonló intézkedések lesznek még a jövőben is. Az egyik az egyetemek országos szintű rangsorolására vonatkozó kritériumrendszer megváltoztatása lehet, amely elsősorban nem az oktatás minőségét tartja szem előtt, hanem egyéb sajátos érdekeket.


Ez az intézkedés nem csak a kolozsvári Babeş – Bolyai Tudományegyetemet érinti, hanem az ország összes nagy tekintéllyel rendelkező felsőoktatási intézményét.
Soós Anna nem tartja elképzelhetőnek, hogy ennek a döntésnek gazdasági okai vannak, ugyanis országosan 900-al több államilag támogatott helyet hagyott jóvá a tanügyminisztérium, mint az múlt évben. Ennek értelmében a 2018-2019-es tanévre 29 alapképzéses, 200 mesteris, és 42 doktori képzésre szolgáló ingyenes hely hiányzik a tavalyhoz viszonyítva.

Dan Lazăr, a BBTE finanszírozási kérdéseivel megbízott rektorhelyettese elmondta, a döntés miatt 8,2 millió lejes támogatástól esik el a felsőoktatási intézmény, ugyanakkor 1989 óta nem intézett ilyen szintű támadást a tanügyminisztérium az egyetemek ellen, amelynek szerinte az is a célja, hogy a felsőoktatási intézmények között ellenségeskedést szítson. Daniel David rektorhelyettes arról tájékoztatott, hogy az egyetem magyarázatot kért az oktatási tárcától arra vonatkozóan, milyen érv alapján döntöttek a helyeket újraosztásáról, de erre nem érkezett válasz. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyek számának csökkentése a nagy hagyománnyal rendelkező, tekintélyes romániai egyetemeket érinti, és félő, hogy a nemzetközileg elfogadott rangsorolási elvek helyett belső, elferdített érdekek alapján történik a felsőoktatási intézmények új hierarchiájának felállítása.

Válaszként az egyetem vezetősége japánsztrájk, illetve általános sztrájk megszervezését helyezte kilátásba, a tiltakozó akciókba a diákságot és az őket képviselő diákszervezeteket is bevonják. Soós Anna szerint jogi úton a tanügyminisztériumot arra lehetne kötelezni, hogy indokolja meg, mi alapján dönt a felsőoktatási intézmények államilag támogatott helyeinek elosztásában. „Abban reménykedünk, hogy jobb belátásra tér a minisztérium, és pótolja a hiányzó helyeket”- mondta a rektorhelyettes.

A diákok létszámát tekintve a BBTE Románia legnagyobb egyeteme, amely a 2017-2018-as tanévben az alapképzésen 4 947 államilag tomogatott, 9 200 tandíjköteles, valamint 2 650 távoktatási és csökkentett látogatási idejű helyet hirdetett meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS