2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szerdán várható újabb döntés a MOGYE és a Petru Maior egyetemek összevonásáról

Ambrus István Ambrus István 2018. április 16. 18:02, utolsó frissítés: 2018. április 18. 14:32

A MOGYE beolvasztásával az új intézményben megmaradna a magyar oktatás, de végleg megszűnne a 73 éves múltra visszatekintő egyetem. És az etnikai arányok is nagyon megváltoznának.


Vass Levente továbbra is támogatásáról biztosította a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar oktatóit a Petru Maior egyetemmel való összevonás ügye kapcsán. A Marosvásárhelyi RMDSZ elnöke pénteken tett közzé egy állásfoglalást az egyetemek esetleges fúziójáról, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a két felsőoktatási intézmény vezetői már hónapok óta tárgyalnak a döntésről.

Szabó Béla, az orvosi egyetem magyar tagozatának vezetője szerint az egyetemek összevonásáról már elviekben döntött a két felsőoktatási intézmény szenátusa, de annak konkrét kivitelezéséhez minisztériumi döntésre van szükség. A magyar tagozat vezetője a Transindexnek azt nyilatkozta, hogy már az erre vonatkozó jegyzőkönyv is elkészült, amelybe csupán a döntésre vonatkozó szavazás végeredményét kell iktatni.

Az egyetemek összevonásával kapcsolatosan Szabó Béla elmondta, hogy a Petru Maior Egyetem egy évvel ezelőtt tett ajánlatot a MOGYE beolvasztására, amely során a magyar oktatás az újonnan létrejött intézményben sem szűnne meg, az etnikai eltolódás miatt viszont magyar tanárok aránya 15%-alá csökkenne.

A MOGYE szenátusában a román tagozat vezetői kétharmados többséggel rendelkeznek, így a szenátusban lévő magyar egyetemi oktatók ellenszavazatai sem tudják megakadályozni az intézmények összevonásának döntését.


A kérdéssel kapcsolatosan az egyetem rektora dr. Leonard Azamfirei ma estére nyilvános közvitát hívott össze a magyar tagozat számára, holnap pedig a román tagozat képviselőivel egyeztet, végső döntés szerdára várható.

Szabó Béla hozzátette, a helyzetet az is súlyosbítja, hogy a MOGYE magyar tanári kara illetve az egyetemi hallgatók létszáma is jelentősen csökkent az elmúlt években. A MOGYE-ügy kezdetekor a magyar anyanyelvű diákok aránya 38% volt, jelenleg pedig 29%, a román diákság létszáma pedig folyamatosan emelkedik, a magyar oktatók száma nem változott.

Vass Levente parlamenti képviselő, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke szerint ugyanarra az egyetemi autonómiára hivatkozva vonnák össze a két felsőoktatási intézményt, amelyre hivatkozva nem alapították meg az önálló magyar orvosképzést biztosító főszakokat a MOGYE-n. Az elnök továbbra is támogatásáról biztosította a magyar tagozat tanárait: “A Mogye volt diákja, egyetemi oktatójaként, politikusként, fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy kiállunk az egyetem magyar oktatói és hallgatói véleménye és álláspontja mellett. Ez a döntés ugyanakkor figyelmen kívül hagyja, hogy egy 73 éves múltra visszatekintő egyetem megszűnését eredményezi. Ez számunkra fontos kérdés, hiszen a MOGYE a Bolyai egyetem magyar fakultásaként költözött Marosvásárhelyre, megszűnésével pedig a múltunk egy része is feledésbe merül.”- tette hozzá Vass Levente, aki elmondta, az ügyben kapcsolatos fejleményektől függ az RMDSZ további konkrét állásfoglalása.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS