2020. szeptember 21. hétfőMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor: létezik törvényes keret a katolikus líceum megalapítására

2018. április 20. 18:42, utolsó frissítés: 2018. április 23. 09:31

Az RMDSZ által előterjesztett 2017-es oktatási törvény megoldást nyújt a marosvásárhelyi katolikus líceum jogi helyzetének rendezésére.


Az oktatási törvény lehetőséget biztosít arra, hogy minisztériumi szinten szülessen döntés a marosvásárhelyi római katolikus líceum jogi helyzetét illetően. Az erre vonatkozó törvénymódosítást az RMDSZ múlt évben terjesztette elő, amelyet el is fogadott a parlament.

Kelemen Hunor elmondta, az alkotmánybírósági döntést követően az oktatási miniszter jelenlétében egyeztetett a koalíció vezetőivel. Ennek eredményeként arra jutottak, hogy az oktatási törvény 62. cikkelyének 4/1-es bekezdése rendelkezik arról, hogy a minisztérium is közbenjárhat abban az esetben, ha egy közigazgatási egységen belül a kijelölt határidőig nincs jóváhagyott iskolahálózat. A törvény arra is lehetőséget biztosít, hogy amennyiben önkormányzati szinten egy oktatási intézmény megalapítása meghiúsul, minisztériumi közbenjárással is létrehozható, összevonható vagy megszüntethető egy iskola.

Az iskolaügy rendezésével kapcsolatban Magyarország is szót emelt múlt év szeptemberében és azt helyezte kilátásba, hogy amennyiben a román fél nem rendezi a katolikus líceum jogi helyzetet, Magyarország megvétózza Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) való tagfelvételét.

Ezzel kapcsolatban csütörtök este az Antena 3 televíziócsatornának adott interjúban Liviu Dragnea, a PSD elnöke azt nyilatkozta, hogy többször beszélt telefonon Orbán Viktorral Románia felvételéről az OECD-be. A pártelnök azt is elmondta, hogy ez az RMDSZ-elnök közbenjárására sikerült. Orbánnal tudatta, hogy találtak megoldást az iskola megalapítására.


A Szövetség elnöke ennek kapcsán elmondta, a katolikus líceum ügye a jogállamisághoz kapcsolódó kérdés, ugyanis az alkotmány és egyéb törvények is lehetővé teszik a magyar nyelvű oktatást Romániában, másrészt ez közösségi ügy és nem csupán egy iskola létrehozásáról szól, hanem a magyar közösségről is.

Kelemen szerint ugyanakkor a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) helyzete is jogállamisági kérdés, és az erre vonatkozó törvényeket az egyetem szenátusa, az egyetemi autonómiára hivatkozva nem tartja be. Az RMDSZ elnöke szerint a Petru Maior Egyetem és a MOGYE összevonása esetén az a félő, hogy az újonnan létrejött intézményben továbbra sem garantálja semmi az oktatás multikulturális jellegét.

„Ha a MOGYE multikulturális jellegét betartották volna a 2011-ben elfogadott törvény értelmében - és amely miatt egy kormány is megbukott -, akkor az ezzel kapcsolatos félelmek is kisebbek lennének egy ilyen abszorbció esetén. A két egyetem összevonása elsősorban a diákoknak és tanároknak a problémája lenne, viszont félő, hogy ha eddig nem tartották be az egyetem multikulturális jellegét, és nem alkalmazták a törvényt, az intézmények egyesítése után még kevesebb esély lesz arra, hogy a magyar oktatás fejlődjön. A törvény be nem tartása ezeket a félelmeket táplálja”- mondta Kelemen Hunor.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS