2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ilie Bolojan továbbra is lebontana több nagyváradi ingatlant a Centenárium hídja miatt

2018. április 24. 18:04, utolsó frissítés: 18:04

A polgármester terve ellen petíciót nyújtottak be az érintett ingatlanok tulajdonosai.


Kirei Melinda nagyváradi helyi tanácsos a Transindexnek elmondta, az erre vonatkozó tanácshatározatban csupán a közüzemi felújítási tervek szerepeltek, az épületek lebontásáról nem volt szó. A centenáriumi híd megépítésekor még nem szerepelt a városvezetés tervei közt az épületek lebontása. A jelenlegi tervek értelmében a Tímár (Plevnei) utcai házsor egy részét lebontanák, hogy a Körös (Tudor Vladimirescu) utcából ne csak egy, hanem két sávon lehessen felhajtani a centenáriumi hídra.

Az RMDSZ helyi tanácsosa szerint a beruházás megvalósítása valóban megkönnyítené az autós közlekedést, de inkább olyan tervet kellene kidolgozni, amely nem igényelné a lakóházak lebontását. Emellett a kiszélesített útszakasz nagyobb autós forgalmat is generálna. A terv kivitelezésére az érintett lakosok szerint még nem készült megvalósíthatósági tanulmány, a lebontásra kerülő ingatlanok tulajdonosai pedig vagyoni kártérítést kapnának, az ingatlanok felértékelését a nagyváradi polgármesteri hivatal végezné. A tervek szerint jövő év február-március környékén kellene kiköltözniük a lakóknak az ingatlanokból.Az ingatlanok tulajdonosai aláírásgyűjtést kezdeményeztek az épületek lebontása ellen, amelyeket a polgármesteri hivatalnál iktattak. A petícióban azzal érvelnek, hogy az érintett utcát történelmi jellegénél fogva kellene megőrizni, mert a német és magyar motívumokkal rendelkező épületek a turizmus szempontjából is fontosak lehetnek a város számára.


A kétsávos Centenárium hídja a jelenlegi Csillagos gyaloghíd helyén épülne meg, 85 méter hosszú lenne, a jelenlegi elképzelések szerint december elsején avatnák fel, a beruházás értéke hozzávetőlegesen 3 millió euró. A közúti híd a Szent László és a Széles utcai híd között épül meg a Sebes-Körösön.

Nagyvárad polgármestere, Ilie Bolojan azt nyilatkozta a Digi24-nek, hogy az érintett ingatlanok lakosaival azt követően fog tárgyalni, miután megtörténik az épületek felértékelése. Az elöljáró úgy fogalmazott, tisztában van azzal, hogy a lebontásra ítélt ingatlanok lakóit kellemetlenül érinti a döntés, de a város fejlesztésének érdekében szükség van további beruházásokra. Ilie Bolojan azt is hozzátette, hogy aki nincs megelégedve az ingatlan után fizetett összeggel, a bírósághoz fordulhat jogorvoslatért.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS