2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Európai Néppárt alelnöke Kolozsváron elmondta a véleményét a Minority SafePackről is

Ambrus István Ambrus István 2018. április 26. 18:01, utolsó frissítés: 2018. május 02. 10:26

Az RMDSZ székhelyén a Brexit utáni kihívásokról, a magyar kisebbség helyzetéről, a román és magyar pártok közti viszonyról zajlottak a megbeszélések.


Az RMDSZ meghívására Kolozsvárra látogatott David McAllister, a Külügyi Bizottság elnöke, az Európai Néppárt alelnöke, aki Kelemen Hunor szövetségi elnökkel és Sógor Csaba európai parlamenti képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatót.

Kelemen Hunor elmondta, az őshonos kisebbségek a román politika helyzetéről, a nyelvi jogokról az RMDSZ és a román pártok közti viszonyról, a Szövetség az elmúlt 30 évben kifejtett tevékenységéről tárgyaltak. A találkozó fontos témája volt az Európai Néppárt kongresszusa, amelyet Helsinkiben szerveznek és amelynek fő témája az európai parlamenti választások.

“Rengeteg olyan kérdést érintettünk, amely a mi szempontunkból fontos és amely a következő egy évben politikai szempontból kihívást jelent”- mondta a Szövetség elnöke. A megbeszélés témái közé tartozott a Minority Safe Pack kezdeményezés is. Kelemen Hunor szerint fontos, hogy az Európa nyugati felében meghonosodott kisebbségi modellek az Európai Unión belül máshol is elfogadottá váljanak.

Ennek végső célja, hogy legyen ebben is Európa szinten jogharmonizációs kötelezettség. Kelemen Hunor hangsúlyozta, az RMDSZ és a magyar közösség szempontjából is fontos, hogy a külügyi bizottság elnökeként David McAllister pozitívan tekintsen erre a kérdésre.


Sóbor Csaba európarlamenti képviselő elmondta, elsősorban az a fontos, hogy ne csak retorikai szinten legyen modellértékű a hazai kisebbségvédelem, hanem a gyakorlatban is. "David McAllister látogatása során tájékozódik a romániai és a magyar kisebbség helyzetéről, így nyomatékosabban eleget tud tenni az ígéreteinek és kötelezettségeinek" - mondta az europarlamenti képviselő, aki hozzátette, a külügyi bizottság elnökével, szerbiai jelentéstevőjeként kisebbségi kérdésekben rendszeresen egyeztetnek.

David McAllister a Külügyi Bizottság elnöke, az Európai Néppárt alelnöke elmondta, fontos feladatai közé tartozik a testvérpártokkal, köztük az RMDSZ-el való kapcsolattartás. A politikus eredményesnek tartja az RMDSZ parlamenti képviseleti ügyeinek fejlődését, látogatásának további célja pedig az, hogy személyes tapasztalatokat szerezzen a romániai politikai helyzetről, ugyanis a bolgár és osztrák elnökség után jövő évben Románia tölti be az Európai Unió soros elnökségét, ami nagy felelősséget jelent a Bukarest számára.

A politikus az Európai Néppárt céljait illetően kifejtette, el kell érniük azt, hogy az európai parlament legerősebb pártjává váljanak, amihez elengedhetetlen a stabil parlamenti többség.

Az Európai Unió kihívásait illetően elhangzott, hogy elsősorban a migrációs kérdés és az Európa védelmi biztonságának ügyében hozott reformokat gyakorlatba ültetése a fontos most Európának. Ezek azért is fontos napirendi pontok, mert a Brexit után jelentősen kevesebb lesz az EU költségvetése, mindemellett többet kell költeni, védelemre, migrációs problémák kezelésére, határvédelemre és belbiztonságra. Az Európai Néppárt célja, hogy új költségvetési forrásokat találjon, és hatékonyságra is nagyobb figyelmet kell fordítania. Erre megoldásként a német koalíciós kormány kijelentette, hogy a Németország nagyobb összeget fordít az Európai Unió költségvetésének fedezésére, akár csak Franciaország. „Ez jó példa arra, hogy ha meg akarjuk erősíteni az Európai Uniót, akkor a teljes költségvetést át kell gondolni. Németország elkötelezett az erős Európa mellett, mert ez egyben Németország fejlődését is jelenti.

Arra a kérdésre, hogy az Európai Néppárt alelnökeként támogatja-e a Minority Safe Pack kezdeményezést, David McAllister elmondta, remek kezdeményezésnek tartja, ami az európai demokrácia lényegét érinti. „Tanulhatunk egymástól, vannak erre vonatkozó működő modelljeink, és egy jövőbeli uniós kisebbség védelmi rendszerre szükség van, de figyelembe kell venni a tagállamok nemzeti törvénykezéseit is. Olyan kisebbségvédelmi rendszerre van szükség, amelynek közös standardjai vannak és ennek az Európai Néppárt mindig is támogatója lesz.

Európában a hatékony kisebbségvédelem az olyan országokban valósul meg igazán, ahol ez nem csak a kisebbség, hanem a többség érdekét is szolgálja. „Dél-Tirol ennek jó példája, ami dinamikusan fejlődő gazdasági régió, vagy Kelet-Belgium. Politikusként azt mondhatom, hogy az MSPI kezdeményezés során összegyűlt több mint egymillió aláírás tükrében a mi feladatunk, hogy napirendere tűzzük ennek a problémának a megoldását, de a gyakorlati kivitelezéshez szükség van Románia jóváhagyására is – hangsúlyozta David McAllister.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS