2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Le szabad-e kurvázni a politikusokat?

Ivácson András Áron Ivácson András Áron 2018. május 08. 13:54, utolsó frissítés: 14:47

A Times New Roman szerint a Diszkriminációellenes Tanács a PSD irányítása alatt áll, Asztalos Csaba, a Tanács elnöke viszont arra figyelmeztet, hogy nem tesz jót különböző helyzetek kontextus nélküli összekeverése.


Nagy port kavart a Diszkriminációellenes Tanács és a Times New Roman körül kirobbant vita. Történt ugyanis, hogy a Times New Roman szatirikus oldal a PSD országos kongresszusa után lehozott egy cikket a provokatív Curva lui Dragnea, asaltată de pesediști. Toți 4000 mi-au dat sfaturi despre cum să i-o sug lui Liviu mai bine>> címmel. (Dragnea kurváját ostromolták a PSD-sek. Mind a 4000-en tanácsokat adtak arra nézve, hogyan szopjam Dragnéát). A cikk miatt PSD-s női politikusok, Irina Alexandra Tănase, Firea Gabriela, Viorica Dăncilă, Carmen Dan és Lia-Olguța Vasilescu keresetet nyújtottak be a Diszkriminációellenes Tanácshoz. A tanúk meghallgatását és az eset felmérését követően a Tanács kirótt egy tizenhatezer lejes büntetést, amely magában foglalja a szerző, a főszerkesztő, a weboldalt fenntartó cég adminisztrátorának kirótt bírságokat. A büntetés kiszabása után a Times New Roman vezetősége azzal vádolta meg a Tanácsot, hogy a PSD irányítása alatt áll és nyilatkozatuk szerint bíróságra viszik az ügyet.

A viccportál mellé állt Mircea Toma, az ActiveWatch elnöke is, aki cikket írt az esetről. Ebben megjegyzi, hogy a Times New Roman cikke mindössze egy abból a kommenthullámból, amit a jelenlegi PSD-elnök élettársának jelenléte egy politikai eseményen kiváltott a közéletből. Toma beszédesnek tartja, hogy az intézményre nem igazán jellemző sebességgel jártak el az ügyben és kifejezetten gyorsan hoztak ítéletet: a beadványtól az ítélethirdetésig három hét telt el, azonban ebbe a hétbe beletartozik a húsvéti szabad hét is. A 137/2000 számú törvény, amely korlátozza a Diszkriminációellenes Tanács működését, előírja két feltétel azonos időben való fennállását. Először is fenn kell álljon azon viselkedés ténye, amely a törvény szerint maga után vonhatja a büntetést: olyan viselkedés, amelynek célja a méltóság elvétele vagy a megfélemlítés, az ellenséges, megalázó, vagy támadó légkör kialakítása. Másodszor pedig azok a feltételek, amelyek meghatározzák, hogy kire lehetnek érvényesek a fentebb leírt jelenségek: személyek, csoportok vagy közösségek, amelybe beletartoznak etnikai, nemzeti, faji, vallási, osztályi, nemi és szexuális csoportok tagjai, csoportjai és közösségei.

Toma szerint a Times New Roman szövege talán vádolható az első kritérium teljesítésével. Mint írja az ActiveWatch-on közölt cikkében, az írásban a „szopás” értelmezhető direkten a szexuális aktusként, azonban meglátása szerint a Tanács szakértői különös erőfeszítéseket tettek, hogy csakis ebben a kontextusban lássák a kifejezést. Toma szerint a Times New Roman cikkében található általánosítás miatt a kifejezést sokkal inkább a „benyalás”, a „hátsó fertály nyalása” értelmében kell érteni. Így pedig Toma meglátása szerint a cikk társadalomkritikus és nem szexuálisan sértő. Ugyanígy vélekedik Toma a kurva szó használata kapcsán is és a jól ismert „a politika egy kurva” kifejezésre hivatkozik, amikor azt mondja, hogy ez esetben sem jelöl senkit közvetlen módon ez a szó. Ezzel kapcsolatba pedig meglepetését fejezi ki, hogy a Tanács Șerban Nicolae szenátort csak egy figyelmeztetésben részesítette, amikor azzal vádolta szenátortársát, hogy rendelkezik felvétellel, amelyen az illető anális szexet folytat.

Végül azonban Toma szerint Times New Roman szövegére semmiképp sem alkalmazható a törvény által meghatározott második kritérium: sem a „kurva”, sem a „szopás” nem alkalmazható kizárólagosan valamelyik a törvény által meghatározott társadalmi csoportra, még kevésbé kizárólag a nőkre. Ahogy Toma fogalmaz: „Elég bizonyíték ez arra, hogy a Tanács képviselői között éppen elég férfikurva is van, aki bő nyállal szopja Dragneát.”. A cikk után egyébként az ActiveWatch feljelentette magát a Tanácsnál, mert azt fogalmazták meg, hogy a Tanács a PSD kurvája.


Asztalos Csaba, a Diszkriminációellenes Tanács elnöke, hétfő délben az Adevărul Live élő műsorának volt a vendége, amelyben többek közt a Times New Roman esete is szóba került. A riporter azon kérdésre, hogy a Times New Roman lévén egy szatirikus lap, nem kezelendő-e az eset mindössze iróniaként, Asztalos rámutatott, hogy a helyzet ennél jóval komplikáltabb. Meglátása szerint egy szatirikus cikkeket író szerkesztőségnek kell legyen elég kreativitása, hogy képes legyen ironizálni a közélet és a politikai kultúra adott szegmensei kapcsán, azonban a Diszkriminációellenes Tanács döntése értelmében a cikk olyan szinten szexista és pornográf, hogy nehéz beszélni is róla a közmédiában. Kétségét fejezte ki az iránt, hogy a közélet ugyanúgy fogadná egy férfiak orális szexuális szokásairól szóló cikket, mint a nők hasonló szokásairól szólót, azonban jelen esetben sokkal nagyobb probléma szerinte, hogy nem egyszerűen általánosan ironizáló cikk volt, hanem öt személyt közvetlenül nevesített az iromány.

A közvetlen megnevezés által és a cikk tartalmi vonatkozásait illetőn, a Diszkriminációellenes Tanács úgy döntött, hogy a cikk súlyosan tovább terjeszti a köztisztséget viselő nőket érintő sztereotípiákat, ellentéteket, szexuális tárggyá redukálja őket ez a diskurzus, valamint a cikkben foglaltak súlyosan sértik a megnevezett személyek magánszféráját. Ezért döntött a Tanács a bírság kiszabása mellett. A riporter azt a kérdést tette fel, hogy miért nem érte ugyanekkora büntetés Șerban Nicolae szenátort, aki hasonló kijelentéseket tett. Asztalos úgy válaszolt, hogy a két esetnek teljesen más kontextusa van, és teljesen más helyzeteket jelöl. Noha egy szenátortól az ilyen magatartás szintén nem elfogadható, egy újságíró felelőssége sokkal nagyobb, mint egy szenátoré, aki jó esetben nem beszél akkora olvasóközönséghez, mint egy újságíró, akit esetleg tömegek olvasnak. Még a szexizmus kapcsán is, két szenátor vitája a parlamentben teljesen más kontextust képez, mint a Times New Roman cikke.

Mint Asztalos elmondta, nem azt akarják elérni, hogy köztisztviselő nőket ne érhesse kritika, hanem azt meg kell értetni az emberekkel, hogy egy olyan társadalmi közegben, amelyben már eleve számos előítélettel és sztereotípiával néznek szembe, nem hagyható szó nélkül ezek további terjesztése a médiában. Ezzel nem csorbul a véleményszabadság, sem az újságírói önkifejezés szabadsága. Asztalos szerint fontos jelezni, hogy nem megengedhető a politikai oldal alapján való ítélkezés, amely a helyi közélet igencsak erős rákfenéje.

Végül a Diszkriminációellenes Tanács jövő évtől kezdődő és 2022-vel bezáruló terveiről beszélgettek, amelyek sokkal nagyobb figyelmet akarnak fordítanak az egyetemi szférában történő visszaélések és zaklatások feltárásra - mondta Asztalos. Már készítettek tesztfelméréseket a várható működési lehetőségeikről és reménykednek, hogy nem marad ez egy a fiók mélyére süllyesztett „papírprojekt.” Ennek keretében különböző oktatási rendszert érintő fejlesztéseket terveznek, többek közt a sztereotípia- és diszkriminációellenes oktatás fejlesztését, valamint a már említett egyetemi szférában történt és történő zaklatási esetek felgöngyölítését.

Címlapfotó: hotnews.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS