2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar nyelvű közigazgatási képzést indít Kolozsváron a BBTE

G. L. 2018. május 17. 18:01, utolsó frissítés: 18:01

Nem csak hivatalnokokat képeznének, de esetükben biztosan van igény a magyar szaknyelvet ismerőkre.


Magyar nyelvű közigazgatás-tudományi képzést indít ősztől Kolozsváron a Babeș‒Bolyai Tudományegyetem - jelentették be csütörtöki sajtótájékoztatójukon az egyetem illetékesei, Balogh Márton, a Közigazgatás-tudományi Intézet magyar tagozatának vezetője, Markó Bálint, a BBTE kihelyezett tagozatok, minőségbiztosítás és magyar egyetemekkel való kapcsolattartásért felelős rektorhelyettese és Gajduschek György, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.


A tavaly már akkreditált alapképzésre 10 ingyenes és 10 fizetése helyet hirdetnek meg,

míg magiszterin 6 ingyenes és 10 fizetéses hely lesz. A program interdiszciplináris képzést kínál hallgatói számára, amely a közgazdaságtan, a szociológia és a menedzsment szakterületeit kapcsolja össze. A hangsúlyt olyan készségek és kompetenciák elsajátítására helyezik, amellyel végzősek nemcsak a közigazgatásban, hanem a civil- és a versenyszférában is dolgozhatnak. A képzés befejezése után hallgatók a különböző helyi- és központi közintézményekben, EU-s intézményekben, valamint olyan vállalkozásoknál helyezkedhetnek el, amelyek az európai források lehívásával, tanácsadással, humánerőforrással és marketinggel foglalkoznak.

Magyar nyelvű közigazgatás képzés eddig is volt, a szatmárnémeti és a sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozaton tanulhattak magyarul a hallgatók nappali és távoktatásos programokom. Az új kolozsvári szak elindításával a szatmárnémeti nappali oktatás megszűnik, ezután csak távoktatásban és posztgraduális képzéseken lehet majd Szatmáron közigazgatást tanulni. Sepsiszentgyörgyön ezzel szemben minden változatlan marad. Az újonnan létrehozott szakon a Közigazgatás-tudományi Intézet oktatói mellett magyarországi vendégoktatók is fognak tanítani, többek között a Budapesti Corvinus Egyetemről, a Metropolitan Egyetemről és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről."Több mint 10 éves álom, hogy Kolozsváron is legyen magyar nyelvű közigazgatási képzés. Amikor Szatmárnémetiben és Sepsiszentgyörgyön elindítottuk a kihelyezett magyar közigazgatási képzést, azt gondoltuk, hogy a közigazgatási magyar nyelv tudása kizárólag a kistelepüléseken fontos. A kolozsvári képzés elindítása szimbolikus, mert jelzi, hogy a magyar szaknyelvet ismerni a központi közigazgatás dekoncentrált intézményeibe, illetve a megyei tanácsok szintjén is fontos" - mondta Balogh Márton, aki szerint egyértelműen volt egy ilyen igény a megyei tanácsok és a helyi tanácsok részéről.

Elmondta azt is, hogy a kolozsvári román tagozat diákjainak 10 százaléka (nagyjából ennyi lesz most az ingyenes magyar helyek száma) eddig is magyar anyanyelvű volt, akik az egyetem éveik alatt nem sajátították el a magyar szaknyelvet, de igényelték volna ezt. A román szaknyelvet az ősztől induló magyar képzésen Balogh szerint a jogi tantárgyak keretében tanulhatják meg a diákok, amelyeket Varga Attila alkotmányjogász fog majd tartani, aki eddig is ezeket oktatta Szatmárnémetiben.

Balogh hangsúlyozta, hogy gyakorlatiasabb képzést szeretnének, ezért olyan elismert szakembereket kérnek fel szeminaristának, akik meg tudják osztani a tapasztalataikat a kezdő diákokkal. Alapképzésen inkább olyan frissen végzettek jelentkezésére számítanak, akik a közigazgatásban szeretnének elhelyezkedni. Az ő esetükben a tanterv nagyjából megegyezik a román szakon tanulókéval, csak a kommunikációs képzésre és a közpolitikai képzésre erősítenek rá egy kicsit magyarul.

A mesteri képzésre főképp olyanok jelentkezését várják, akik már a közigazgatásban dolgoztak, de nem ilyen az alapvégzettségük, viszont a mesteri képzéssel bővíteni tudják a tudásukat. Ebben az esetben a szakon oktatott tárgyak listáját jobban összehangolták a Budapesti Corvinus Egyetemével. Részben azért, mert létezik már olyan angol nyelvű mesteri, amely kettős diplomát ad, tehát a Corvinus hallgatói is kapnak BBTE-s diplomát, míg a BBTE diákjai is Corvinus-osat. Azt remélik, hogy ezt a magyar nyelvű mesteri képzés esetében is meg tudják majd valósítani.

Markó Bálint az új szak indításának fontosságával kapcsolatban a jelenlegi romániai kontextus emelte ki (utalva a MOGYE beolvasztására, illetve BBTE konfliktusára az oktatási minisztériummal).


"Ilyen körülmények között jó hír, nagy J betűvel,

hogy mi be tudjuk jelenteni egy új szak indulását, és nem akármilyen szak, hanem közigazgatási szak indulását, ami nagyon is fontos, államigazgatás szempontjából jelentős" - mondta a rektorhelyettes, aki szerint az egyetemet is jól jellemzi az új szak indítása. Az egyetem filozófiája ugyanis szerinte az, hogy a fejlődésnek jelen kell lennie nemcsak a román, hanem a magyar tagozaton is, akkor is, ha a hazai és nemzetközi körülmények nem túl barátságosak.

Gajduschek György az új szak indításával kapcsolatos munka miatt gratulált a BBTE oktatóinak. Állítása szerint tudja, hogy a szakmai része mellett milyen rettenetes nagy adminisztratív munka is ez. Majd ő is elmondta, hogy reméli, a magyar nyelvű képzés esetében is sikerül kettős diplomát biztosítani.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS