2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Elballagtak” az Erdélyi Politikai Iskola első „végzősei”

2018. május 20. 18:32, utolsó frissítés: 2018. május 22. 11:26


Vasárnap zajlott az első Erdélyi Politikai Iskola című képzésének nyilvános értékelése az RMDSZ ügyvezető elnökségének nagytermében (Kolozsvár, Majális utca 60). A november - május időszakban zajlott vezetőképzőt Mathias Corvinus Collegium partnerségben a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel és a Magyar Ifjúsági Értekezlettel szervezte, olyan fiatalok számára, akik aktívan érdeklődnek a közélet, politikai munka, vagy civil szerveződés iránnyában.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, hogy amikor az iskola indult, akkor azt mondták, hogy hiánypótló, és ez a képzések során be is bizonyosodott. A politikus szerint a képzésben részt vevők átfogó szakterületekről kaphattak tudást, viszont így a végén látszik csak igazán, hogy még nagyon sok mindenre ki lehetett volna térni, ezért szükségesnek tartja, hogy folytassák a következőkben is, arra alapozva, hogy a most részt vevő fiatalok tesznek majd javaslatokat a képzések bővítésére. Porcsalmi ugyanakkor elmondta, az RMDSZ nyitott marad az együttműködésre a most végzett fiatalok közösségi projektjeiben. Nem cél az, hogy minden most végzett politikai pályára lépjen, az sem biztos, hogy a politika művelését képzéseken lehet megtanulni, de mindenképpen jó alap volt ez a képzés ehhez” – nyilatkozta az ügyvezető elnök, aki elmondta, a politikában is folyamatosan tanulni kell, és fejleszteni magad.Szalai Zoltán, a képzéseket szervező Mathias Covinus Collegium igazgatója azt emelete ki, hogy kiváló partnerre találtak az RMDSZ-ben, és véleménye szerint színvonalas képzésben vehettek részt a jelentkezők, akik a nemzetközi elődadók mellett a magyarországi és hazai politikum meghatározó alakjaitól tanulhattak, mint Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, Gulyás Gergely, aki időközben miniszter lett, vagy Porcsalmi Bálint. Szalai ugyanakkor leszögezte, a képzésre nem olyan embereket kerestek, akik pusztán jól gondolkodnak, hanem olyanokat is, akik meg is tudják valósítani az elképzeléseiket. Ugyanakkor arra biztatta a végzősöket, hogy legyenek aktívak, hiszen az RMDSZ a romániai magyar politikai életben a legjobb partner a projektjeik megvalósításához.


Olteán Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke elmondta, őt ez a képzés az RMDSZ alakulására emlékezteti, csak kicsiben. Olteán egy 2015-ös felmérést idézett, amely szerint a fiataloknak csupán 9 százaléka bízik a parlamenti pártokban, szerinte azért fontos egy ilyen programsorozat szervezése, hogy ez változhasson. „Annak ellenére, hogy különböző profilú, korosztályú emberek vettek részt, nagyon jó csapat és csapatmunka alakult ki” – mondta MIÉRT elnöke. Olteán a résztvevőkkel beszélgetve számos pozitív visszajelzést kapott: volt, aki azt mondta, ha a jövőben alkalmaznia kellene valakit, akkor a résztvevők közül keresne embert.

Az iskola egyik ötletgazdája Geréd Imre, és végig aktívan a csapat mellett is maradt a szervezésben. Geréd elmondta, hogy a cél az volt, hogy a közéletnek egy olyan perspektíváját mutassák be, amely inspiráló lehet a fiataloknak, még akkor is, ha a helyi közösségi vezetőkben már csalódtak. A fiatal politikus felidézte, hogy az ötlet már 2014-ben megfogant, hiszen akkor volt az MCC-vel egy közös projektsorozata Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa keretében, és felmerült bennük, hogy mennyire jó lenne, ha érkeznének olyan előadók, akik Európa ezen régióiba csak ritkán jutnak el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS