2021. aug. 2. hétfőLehel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több mint 8000 államilag támogatott helyet hirdet meg a jövő tanévre a BBTE

2018. május 22. 16:32, utolsó frissítés: 16:35

Összességében kevesebb hely lesz, mint egy éve. A csökkentés a magyar tagozatot is érinti.


Összesen 8340 államilag támogatott helyet hirdet meg a Babeş–Bolyai Tudományegyetem a 2018–2019-es egyetemi tanévre, ami akár soknak is tűnhet, mégis arról szólt leginkább a keddi, jövő évet bevezető sajtótájékoztató, hogy mennyivel kevesebb ez, mint tavaly volt. Az egyetem és a oktatási minisztérium közötti "háború" után, amelyben a BBTE vezetősége nyílt levélben is kérte Valentin Popa miniszter lemondását.

Alapképzésen 29, mesterképzésen 200, míg a doktori képzésen 42 hellyel jelent kevesebbet, mint egy évvel korábban, ami lényegében azt jelenti, hogy 8,2 millió lejes támogatástól esik el a felsőoktatási intézmény. Soós Anna, a magyar tagozatért felelős és tanulmányi rektorhelyettes ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy látnak esélyt arra, hogy az nyári felvételi után a minisztérium pótolja az államilag támogatott helyeket.

Alapképzésen 4.958 tandíjmentes, több mint 9.300 tandíjas hirdetnek meg az egyetemi felvételire.

A távoktatási és csökkentett látogatású helyek száma alapképzésen 2.700, ezek mindegyike tandíjas, de a 2018-2019-es tanévétől legalább kapnak egy szimbolikus ösztöndíjat a távoktatáson tanulók, félévente 600 lejt. Eddig erre nem volt lehetőség. A felvételizők 5 százaléka kaphat ilyen teljesítmény alapú ösztöndíjat.
A tandíjmentes helyek közül 179 úgynevezett prioritási szakterületeknek fenntartott, ami azt jelenti, hogy a kormány 2020-ig érvényes stratégia terveinek megfelelő szakterületeken néhánnyal több ingyenes hely lesz. Azért csak néhánnyal, mert Soós Anna beszámolója szerint a BBTE-n a teológiai és bölcsésztudományi karok kivételével mindegyik érintett, így aprózódik a 179. Ilyen szakok például az informatika, a környezettudomány vagy a digitális média. Ezen kívül 178 helyet olyan szakterületek között osztanak szét, amelyek pedagógiai képzést is nyújtanak.

Ezen kívül is vannak még külön fenntartott tandíjmentes helyek, 60 helyre a roma nemzetiségű jelentkezők felvételizhetnek, 161 helyre a vidéki középiskolák végzettjei, míg míg további 168 helyre a határon túli román nemzetiségűek jelentkezhetnek, amennyiben román nyelven tanulnak tovább. Soós szerint megéri bejelölni a felvételezőnek, ha a vidéki középiskolában végzett (van egy pontos minisztériumi lista, hogy melyek számítanak vidéki iskolának), mert segíti a bejutást, illetve arra biztatja a roma nemzetiségűeket, hogy éljenek a lehetőséggel. Állítása szerint évente átlagosan 25 jelentkező van a romáknak fenntartott helyekre, tehát korántsem telnek be.

Az alapképzésre jelentkezők 244 szak közül választhatnak (206 nappali képzésen és 38 távoktatási képzésen). Az oktatás nyelve szerinti bontásban ez azt jelenti, hogy 148 román, 72 magyar, 9 német, 14 angol és 1 francia nyelvű szakot indítanak. A meghirdetett ingyenes helyek eszerint úgy alakulnak, hogy 3114 hely van román nyelvű képzésre, 1093 magyar nyelvűre, 151 német nyelvűre, 359 angol nyelvűre és 15 francia nyelvűre.

Az oktatási minisztérium döntése nyomán a magyar tagozat idén 8 hellyel kapott kevesebbet, mint tavaly Soós tájékoztatása szerint.

A 2018–2019-es egyetemi tanév újdonságokat hoz a meghirdetett szakok terén, ugyanis a BBTE két új alapképzési szakot javasol a következő karokon: Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar, Környezeti menedzsment és könyvvizsgálat szak (nappali, román nyelven), valamint Történelem és Filozófia Kar, Biztonsági tanulmányok szak (csökkentett látogatású, román nyelven). A múlt héten bejelentett kolozsvári közigazgatási képzést már tavaly jóváhagyták, csak túl későn, ezért indíthatják csak 2018-2019-es tanévtől először.


A magiszteri képzésen 3.382 tandíjmentes és 6.218 tandíjas helyet hirdetnek meg.

A tandíjmentes helyek közül 268 helyre a prioritási szakterületekre jelentkezők, további 18 helyre a roma nemzetiségű jelentkezők, míg 82 helyre a határon túli román nemzetiségű jelentkezők felvételizhetnek. A csökkentett látogatású helyek száma mesterképzésen összesen 900.

A mesteri képzésre felvételizők összesen 222 oktatási program (202 nappali képzés és 20 csökkentett látogatású képzés) közül választhatnak. A magiszterin 138 román, 38 magyar, 37 angol, 4 francia és 5 német nyelvű képzési programot indítanak. Az ingyenes helyek száma ennek függvényében úgy alakul, hogy 482 magyar nyelvű, 408 angol nyelvű, 41 francia nyelvű és 65 német nyelvű hely áll a felvételizők rendelkezésére. A minisztérium ingyenes helyet csökkentő intézkedése a magyar tagozatot mesterképzésen sem érintette lényegesen, Soós szerint főleg azért, mert indítanak új képzési programokat.Magiszteri képzésen 4 új szak indítását javasolja a BBTE: Tantervmenedzsment (román nyelven) a Pszichológia és Neveléstudományok Karon; Korszerű informatikai rendszerek: modellezés, tervezés, fejlesztés (német és angol nyelven) a Matematika és Informatika Karon; Ökumenikus egyházzene (magyar nyelven) a Református Tanárképző Karon; Interaktív digitális művészetek (angol nyelven) a Színház és Televízió Karon.

A doktori iskolákban összesen 292 helyet hirdetnek meg. Posztgraduális képzési és folyamatos szakmai fejlesztési programot 9 karon hirdetnek.

A nyári felvételi 2018. július 11. és július 29. között zajlik.

A beiratkozási időszakra, a felvételi vizsgákra, az eredmények kifüggesztésére, a fellebbezések benyújtására, a helyek visszaigazolására, valamint a megmaradó helyek újraosztására vonatkozó tudnivalókat a BBTE egyes karai határozzák meg. Erről bővebb információkat itt és itt lehet találni. Szintén a karok határoznak arról, hogy milyen felvételi vizsgát szerveznek a jelentkező diákok ismereteinek és kognitív képességének felmérésére, illetve arról is, hogy az érettségi eredmény mennyiben számít bele a felvételi eredménybe, a bejutási rangsorolásba. Amennyiben írásbeli felvételi vizsgát hirdetnek, akkor ezek tematikája, bibliográfiája felkerülnek a karok hivatalos honlapjára.

A felvételi díjakat és a 2018–2019-es egyetemi tanévre szóló tandíjakat szintén az egyes karok szabják meg. A felvételi díjakról, valamint a tandíjakról szóló bővebb tájékoztatást a BBTE felvételi honlapján találni. Az egyetem vezetősége ugyanakkor arra is felhívja a diákok figyelmét, hogy a tanulmányaik függvényében évente rangsorolják a diákokat, így költségtérítéses helyről átkerülhetnek tandíjmentes, egyszerűbben ingyenes helyre.

Az egyetem érdekességként közölte a tavalyi felvételi legnépszerűbb oktatási programjait is: a gazdasági informatika képzésre nagyjából tízszeres volt a túljelentkezés, a román nyelvű informatika képzésre valamivel több, mint nyolcszoros, az üzletigazgatás szakra hétszeres, az angol főszakra hatszoros, míg a jogra ötszörös.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS