2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miért ennyire nehézkes Hargita megyében megszerezni a jogosítványt?

2018. május 23. 17:41, utolsó frissítés: 17:43

Az elméleti és gyakorlati vizsga közti 4-5 hónapnyi várakozási idő miatt a kezdő autóvezetőknek gyakran plusz órákat kell venniük.


Továbbra is nehéz helyzetben vannak azok akik a Hargita és Kovászna megyében szeretnék megszerezni az autóvezetői jogosítványt.

Ennek egyik oka, hogy továbbra is több hónap a várakozási idő az elméleti és a gyakorlati vizsga időpontja között. A Hargita megyei prefektus szóvivője, Adrian Păunescu szerint továbbra is alacsony megyei szinten azoknak az aránya, akik sikeresen teljesítik az elméleti és a gyakorlati vizsgát is. A prefektusi hivatal sajtószóvivője az idei év első három hónapjára vonatkozó statisztikákra hivatkozva azt nyilatkozta, a 3640 vizsgázó közül csupán 20,38% vagyis 1333 személy szerzett jogosítványt, ami országos szinten az egyik legalacsonyabb átmenési arányt jelenti.

Păunescu ezt elsősorban a sofőriskolák gyenge képzési színvonalával magyarázta, arra viszont nem tért ki, hogy az elméleti és a gyakorlati vizsga közt 4-5 hónap a várakozási idő, ami hátrányosan érinti nemcsak a vizsgázókat, hanem az autósiskolákat is. Adrian Păunescu a jelenlegi helyzetet azzal magyarázta, hogy kevés a vizsgáztatói engedéllyel rendelkező rendőr, de már kérvényezték a belügyminisztériumban az erre vonatkozó személyzetbővítést.


Az autósiskolák oktatói nem ennyire optimistákTurani Mihai oktató kérdésünkre elmondta, többször jelezték a problémát a Hargita megyei prefektúrán, de ezidáig nem kaptak semmilyen ígéretet arra vonatkozóan, hogy a helyzet valóban megoldódik. Az oktató azt is hozzátette, hogy az elméleti és gyakorlati vizsga közti 4-5 hónapnyi várakozási idő alatt a kezdő autóvezetők nagy része kiesik a vezetési gyakorlatból. Turi szerint erre jelenleg az egyetlen gyakorlati megoldás az, ha a tanulók plusz órákat vesznek, ami viszont többlet kiadást jelent számukra.

Turáni Magda Mária elméleti oktató kifejtette, olyan tanulója is van az általuk működtetett sofőriskolának, aki jelenleg sikeresen teljesített az elméleti KRESZ-vizsgán, a gyakorlati felmérésen viszont már csak októberben vehet részt. Az oktató szerint a jelenlegi helyzetre ez egyik megoldás az lenne, ha az autósiskolát végzők az oktatás elkezdésekor már előre kérvényeznék a gyakorlati vizsga időpontját. Turáni Magda Mária azt is hozzátette, hogy ez az autósiskolákat is hátrányosan érintheti, ugyanis a 733/2013-as törvény alapján visszavonhatják azoknak a sofőriskoláknak a működési engedélyét, amelyben a tanulók legalább fele nem teljesíti sikeresen a vizsgát.

A Kovászna megyeiek is nehéz helyzetben vannak, május 21-től ugyanis csak Sepsiszentgyörgyön lehet letenni a gépkocsivezetői engedélyhez szükséges gyakorlati vizsgát, így itt is nagyon hosszas a várakozási idő.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS