2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az elektromos cigaretták használatát is korlátoznák

Ambrus István Ambrus István 2018. június 15. 13:45, utolsó frissítés: 2018. június 18. 08:35

A dohánytermékek jelentős állami bevételt jelentenek, így az elektromos cigikre is nagyobb adó kerülhet. A legnagyobb baj, hogy nem tudjuk az újabb és újabb technológiák mennyire károsak.


Annak ellenére, hogy csökkent a dohánytermékek előállításának mértéke, az Európai Unió országai közül Románia még mindig jelentős dohánytermékgyártó. A dohánytermékek előállítása és forgalmazása továbbra is jelentős profitot termel a gyártóknak, uniós szinten ez a nyereség eléri a 6,2 milliárd eurót.

Az Eurostat adatai szerint 2016-ban 527 milliárd cigarettát gyártottak Európában, ami 36 milliárddal kevesebb, mint előző évben. A legtöbb dohányterméket előállító országok közt első helyen Németország szerepel, ezt követi Lengyelország, míg Románia a harmadik a rangsorban.

A legtöbb országban jelentősen korlátozták a szórakozóhelyeken és a közintézményekben való dohányzást, ennek ellenére az Európai Unióban továbbra is ez okozza a legtöbb súlyos vagy halállal járó megbetegedést. A rákos megbetegedések okozta halálesetek száma, amelyek kimutathatóan a dohányzással függenek össze, évente hozzávetőlegesen elérik a 270 000-t. Ez leginkább a férfiakat érinti, az ő esetükben 184 600 halálesetet jegyeztek, nők esetében ez az a szám 88.800. Az ilyen halálesetek száma az unióban Magyarországon a legnagyobb(27%), Románia a 21%-os uniós átlag alatt szerepel.

Az elektromos cigaretta mint alternatíva


Romániában is egyre népszerűbbek az elektromos cigaretták, amelyek használata a közhiedelem szerint kevésbé károsak az egészségre. Az elektromos cigaretta lényege, hogy dohány helyett folyékony nikotinnal lehet feltölteni, használata során pedig nem keletkezik olyan sok méreganyag, mint a hagyományos dohánytermékek esetében. Az elmúlt években a romániai piacokon is megjelent az IQOS termék, amely a hagyományos és az elektronikus cigaretta keveréke. Ennek technológiai alapja, hogy felmelegíti a dohányt, amely során a hagyományos cigaretta füstjéhez hasonló gáz keletkezik. Mivel a dohány nem hagyományos módon ég el, a gyártók szerint megszűnik a rákos megbetegedéseket előidéző fő ok.

Az elektromos cigaretták használatát illetően László Attila szenátor elmondta, a legtöbb erre vonatkozó információ és kísérleti eredmény a gyártóktól származik, ezért ezeknek a hosszútávú egészségügyi hatásait továbbra is vizsgálni kell.

„Két elektromos cigaretta típus van jelenleg a romániai piacokon, és ezek esetében is meg kell hozni azokat az intézkedéseket, amelyek körültekintőbben korlátozzák ezek használatát, és konkrétan azt is meg kell állapítani, hogy ezek milyen hatással vannak az egészségre”- mondta László Attila, aki kifejtette, a tévhitekkel ellentétben a szakorvosok egybehangzó véleménye alapján ezek a termékek is ugyanolyan függőséget okoznak, mint a hagyományos dohánytermékek.

Az Egészségügyi Minisztérium dohányzásra vonatkozó felmérései arra is rámutatnak, hogy az új típusú elektromos cigaretták használata egyre népszerűbb a fiatalok körében is, ugyanakkor ezekből az is kiderült, hogy Romániában egyre több a kiskorú dohányos. A Dohányzásmentesen 2035 kezdeményezői szerint jelenleg Romániában a 13 és 15 év közötti kiskorú dohányosok száma eléri a 223 000-ert, ami a 4 helyet jelenti a kiskorúak dohányzási szokásait illetően Európában.

A Romániára vonatkozó statisztikák szerint az összlakosságból 5,5 millió személy dohányzik, a legtöbb dohányos a 26 és a 35 éves korosztályból kerül ki, az ilyen személyek leginkább városi környezetben élnek és legtöbbjük felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

Az Egészségügyi Minisztérium felmérése szerint a megkérdezett nemdohányzók 28%-a előzőleg dohányzott, de mostanra leszokott a káros szenvedélyről, legtöbbjük (87%) függetlenül attól, hogy dohányos vagy sem, egyetértett a dohányzás visszaszorítását célzó intézkedésekkel. A cigarettázókra az is jellemző, hogy az életkor előrehaladtával egyre többet költenek ilyen termékekre, a 36 és a 45 éves korosztályról átlagosan elmondható, hogy 40%-a legalább két csomag cigarettát vásárol naponta.

Magasabb adók és szigorúbb törvénykezés?


Az elektromos cigaretták forgalmazásáról és közterületeken való használatáról törvénytervezet készül, amely kiterjesztené ugyan azt az adózási formát az ilyen termékekre, mint amelyek a hagyományos dohányárukra is vonatkoznak. A törvénytervezet része, hogy közterületeken és közintézményekben is tilos legyen az e-cigaretták használata, amely még inkább füstmentessé tenné a környezetet.

A tervezetet Cristian Ghica, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora iktatta áprilisban, aki azt kifogásolta, hogy az elektromos dohánytermékek egészségügyi hatásai még csak részben ismertek. Ezt megelőzően Raed Arafat államtitkár is azt nyilatkozta, hogy szükség van hasonló törvénykezésre, ugyanis a romániai iskolások körében jelentősen megnövekedett az elektromos cigaretták használata.

Ennek bevezetése kapcsán László Attila szenátor elmondta, a törvénykezdeményezés még nem került a szenátus elé, de ennek kidolgozása folyamatban van. Az erre vonatkozó gazdasági kérdések kapcsán a szenátor úgy vélekedett, konkrétabban és szigorúbban meg kéne határozni az ilyen termékeket forgalmazó cégek piacra lépésének feltételeit, és az erre vonatkozó adózási kérdéseket. Ez a témakör azért is vitatott, mert az elektromos cigaretták forgalmazása más adózási kategóriába esik, mint a hagyományos dohánytermékek.

Az állami költségvetés tekintetében a dohánytermékek gyártása jelenti az egyik legnagyobb bevételi forrást, a dohányáruk forgalmazásának éves piaci bevétele eléri 15 milliárd lejt, a cigarettagyártó vállalatok által fizetett adó pedig évi 1 milliárd lejre tehető. Egy csomag cigaretta árának 80%-át a jövedéki adó, egyéb járulékos díjak és az általános forgalmi adó (TVA) teszi ki. 2018-ban az 1000 szál cigaretta után befizetett jövedéki adó 448,47 lej volt. Az elmúlt évek során a dohánytermékek ára folyamatosan növekedett, aminek oka elsősorban az ilyen termékekre meghatározott adó emelésével magyarázható.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS