2021. aug. 2. hétfőLehel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Eckstein: Véleményt mondani, és nem félni felvállalni azt

kérdezett: Ambrus István 2018. június 28. 14:16, utolsó frissítés: 14:16

A volt szenátort, kisebbségügyi tanácsadót heves bírálatok is érték az igazságügy reformjával kapcsolatos álláspontja valamint RMDSZ-ből való kilépése után.


Kilépett a Szövetségből 28 év után Eckstein Kovács Péter, aki a szombati kolozsvári kormányellenes tüntetésen jelentette be a döntését. A volt szenátor azzal indokolta ezt a lépést, hogy nem ért egyet az igazságügyi törvények módosításának támogatásával, így a RMDSZ ezzel kapcsolatos álláspontjával sem. A döntés bejelentését követően a Szövetség több tagja is vehemensen reagált. Hegedűs Csilla, bejegyzésében azt nehezményezi, hogy egykori harcostársa az RMDSZ sértegetésében élte ki magát, ugyanakkor Traian Băsescu kisebbségügyi tanácsosaként az ellenzéket támogatta. Eckstein Kovács Pétert olyan vádak is érték, melyek szerint nem vállalt szerepet a Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere ellen indított eljárásban. A volt szenátor a Transindexnek elmondta, megérti ezeket a reakciókat, de továbbra is kitart eddigi álláspontja mellett.

Mi a véleménye a Facebookon közzétett véleményekről, amelyben többen is vehemensen bírálták Önt az igazságszolgáltatással kapcsolatos álláspontja, és a Szövetségből való kilépés döntése miatt?

Lehet, hogy rossz gombot nyomtam meg, de én inkább pozitív reakciókat olvastam. Valamennyire érthető az is, hogy voltak akik vehemensen reagáltak, de voltak akik inkább barátságosan, és ez így természetes. Horváth Annát, mint köztisztségviselőt kedvelem, meg voltam elégedve alpolgármesteri munkájával. Mindenkit meghallgatott és arra utasította az alkalmazottakat, hogy intézkedjenek. De ez nem változtat és nem változtathat az én alapvető elvi hozzáállásomon a büntetőjogi törvények módosításának a kérdésében: ami most megy, az szemétség, az az igazságszolgáltatás politikai ellenőrzéséhez nyújtott támogatás az RMDSZ részéről. A jogállam kérdése kapcsán a megfogalmazáson lehet változtatni, a jogállam emlegetése helyett lehet arról beszélni, hogy biztosítani kell az ügyészség és a bíróság függetlenségét.

Olyan vélemények is megfogalmazódtak Facebookon, hogy a Horváth Anna volt alpolgármester ügyében indított per kapcsán nem szólalt fel, nem képviselte az ügyet.


Ez a lehetőség nem merült fel. Annát nagyon jó minőségű, büntető ügyekkel foglalkozó ügyvédek képviselték és képviselik. Nem tartozik a gyakorlatomhoz, hogy olyan ügyben mondjak véleményt, aminek nem ismerem a dossziéját, a bizonyítékait. Bizalmam van Horváth Anna iránt, a bíróság pedig teszi a dolgát. Engem nem kértek fel, hogy ügyvédként lépjek be ebbe az ügybe.Monica Macovei, volt igazságügyi miniszter több reformot is végrehajtott az igazságszolgáltatás működését illetően. Akkoriban a Tăriceanu-kormány felelősségvállalással felülírta az egy évvel korábbi, szigorú EU-s felügyelet alatt elfogadott igazságügyi törvényeket. Az RMDSZ ellenezte a felelősségvállalást, Ön támogatta a ennek az intézkedésnek a végrehajtását. Az akkori intézkedések is befolyásolták az igazságszolgáltatás működését, a jelenlegi törvénymódosítások is.

Örökké a tisztább jogi viszonyok mellett voltam, 2005-ben is, 2010-ben, és vagyok most is, 2018-ban. Nem mondom azt, hogy a román igazságszolgáltatás minden igazságszolgáltatások legjobbika. Keményen fel kellett lépni a korrupció ellen, ezt örökké támogattam, és ezután is támogatni fogom. Nehogy már azt mondják, hogy én nem vagyok emberjog párti. A romák, a szegény sorsúak, a menekültek ügyében emberjog-párti vagyok. A tolvajok esetében támogatom a törvény szigorát.

Monica Macovei akkor elvette az ügyészek kinevezésének jogát a Legfelsőbb Bírói Tanács hatásköréből, és alárendelte az igazságügyi minisztériumnak. Nincs párhuzam e között és aközött, amit most Tudorel Toader miniszter csinál? Macoveit miért támogatta ebben?

Azért mert Toader nem Macovei. Egyébként azt gonndolom - nem mintha akkor tiltakozást emeltem volna ellene -, hogy sem akkor, sem akkor nem volt ez egy jó megoldás, sem most nem az.

Az RMDSZ-en belül egyfajta ellenzéket is képviselt, sok esetben kritikus álláspontot fogalmazott meg a Szövetség bizonyos lépéseit, döntéseit illetően. Lesz a párton belül olyan, aki hasonló módon, határozottsággal képviseli a saját álláspontját?

Ez a jövő zenéje. Amit én képviseltem, nem kell feltétlenül ellenzékinek nevezni. Véleményt mondani fontos és természetes. Hosszú ideig próbáltam a Szövetségen belülről változtatni bizonyos dolgokon. Ez nem sikeredett, és úgy látom, hogy most a változtatásnak a reménye sem látszik a horizonton, ezért léptem ki a Szövetségből. Ez az elhatározás már egy ideje érlelődött bennem, ugyanakkor nehéz döntés volt, mert hosszú időt töltöttem el az RMDSZ-ben, rengeteg barátot szereztem. Egy idő után már csak azért jártam gyűlésekre, hogy emberekkel találkozzak, mert a gyűléseken vita nem volt, csak a felsőbb utasítások kiosztása. Remélem, hogy megmarad a jó viszony azokkal az értékes, jó emberekkel, akikkel az RMDSZ hozott össze.

A jelenlegi büntetőjogi törvénykönyv módosításának a támogatása Ön szerint miért tünteti fel ennyire rossz színben az RMDSZ-t?

Ebben az esetben hozzávetőlegesen 300 módosító indítvány van, amit elfogadtak. Kétségtelen, hogy ezek közt vannak elfogadhatóak, olyanok, amelyet az alkotmánybíróság, vagy pedig az Európai Emberjogi Bíróság kért. Ezek rendben volnának, csask az a baj, hogy össze vannak maszatolva olyan előírásokkal, amelyek a bűnözők érdekeit képviselik. Ez elfogadhatatlan, ugyanis a büntetőtörvénykönyv, a büntető perrendtartás olyan törvényegyüttes, amely időtálló kellene, hogy legyen, és ebben az esetben nem lehet összekeverni a májat a nem májjal. Ami számomra továbbá mérvadó, az a szakma véleménye. A Legfelsőbb Törvényszék (ÎCCJ) és a Bírói Tanács (CSM) keresztben áll ezekkel a módosításokkal. Többek között ezek a módosítások felmentik Dragnea urat, akit jogerősen elítéltek, aki egy rovott múltú személy. Az, hogy az ilyen személyek tisztára mosása legyen a cél törvényes eszközökkel, az számomra felháborító.Több kritika érte azért is, amiért a volt államfő Traian Băsescu kisebbségügyi tanácsadója volt.

Annak idején felkértek, hogy kisebbségi tanácsos legyek, ezt megbeszéltem az RMDSZ-el, kaptam egy okét a szervezet részéről, ezt a tisztséget így töltöttem be. Az elnöki hivatali időszakról egyébként nagyon jó emlékeim vannak, és úgy érzem, hogy sok mindenben segíthettem. Az eddigiek során az RMDSZ-ben nagyon sok szimpátiát, segítséget, szavazatot kaptam. Ezért hálás vagyok és voltam. Ugyanakkor úgy érzem, hogy én is tettem a Szövetségért, és a magyar közösségért, beleértve azt a tevékenységemet, amit akkor fejtettem ki, amikor elnöki tanácsos voltam.

Milyennek kell lennie a romániai magyarságot képviselő politikai pártnak, elvonatkoztatva akár az RMDSZ-től?

A függetlenség az, amit ajánlok, és aminek a jelenlétét hiányolom ebben a pillanatban. Ha valaki erdélyi magyar érdekképviseletet vállal fel, annak kell legyen tartása és gerince. Ilyen esetben nem lehet mindenféle érdek után hajladozni. Ez hosszú ideig - és itt Markó Bélának múlhatatlan érdemei voltak ebben a tekintetben - az RMDSZ az RMDSZ volt, és nem egyik vagy másik kormánypárt fiókszervezete. A függetlenség nehéz dolog, de úgy gondolom, hogy ez adott sokunknak tartást. Ezt ajánlom. Egy kicsit visszatérni a saját elképzeléshez, politikához, és ne a romániai vagy magyarországi politikához simulni.

Nem tartom bűnnek összeállni egy kormánypárttal, ami jelenleg a Szociáldemokrata Párt (PSD). Ez egyfajta eredménye Kelemen Hunornak, rendezte az RMDSZ helyzetét a magyar és a román kormánypárttal. De emellett fontos a mérték, ez pedig véleményem szerint súlyosan túl lett lépve úgy a magyarországi, mint a romániai viszonylatban. Ebben az esetben identitásfeladást rovok fel az RMDSZ-nek.

Tervez a továbbiakban valamilyen politikai jellegű, közéleti szerepvállalást? Belép valamelyik pártba?

A román politikum érdeke alapvetően az, hogy a román politikai ellenzék ne aprózódjon fel, és hogy a Szociáldemokrata Párt ne falja fel az országot. Ha ebben tudok segíteni, 100%-ban oda teszem a csontot. Ennél konkrétabbat nem akarok most mondani.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS