2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Maros megyei javítótanárok miatt volt gyenge a Kovászna megyeiek érettségi eredménye?

Ambrus István Ambrus István 2018. július 10. 17:21, utolsó frissítés: 17:23

Kovászna megyében az elmúlt évekhez képest a megóvott dolgozatok 80%-a kapott nagyobb osztályzatot, a diákok a javítótanárokat okolják.


Hétfőn függesztették ki az óvásokat követő végleges érettségi jegyeket, melynek eredményeként országos szinten növekedett a sikeresen érettségizők aránya. A többségében magyarlakta megyék diákjai továbbra is rosszul teljesítenek a román írásbelin, ennek ellenére előfordultak olyan esetek is, amelyek során feltételezhetően a dolgozatokat javító tanárok voltak túl szigorúak. Kovászna megyében az óvások benyújtása után a diákok 80%-a kapott magasabb osztályzatot, az elmúlt években ez az arány 40-45% között változott.

Kiss Imre, Kovászna megyei főtanfelügyelő megkeresésünkre elmondta, a mostani eset azért eltérő az eddigi évekhez képest, mert sokkal nagyobb arányú azoknak a dolgozatoknak a száma, amelyek esetében az óvás benyújtása után nagyobb jegyet kaptak az érettségizők. A főtanfelügyelő hozzátette, az eddigi évekhez képest az idén több érettségiző is elégedetlenségét fejezte ki a vizsgadolgozatának pontozását illetően. “Ebben az esetben nem csak azokról a diákokról van szó, akik nem érték el az átmenő jegyet, hanem sok olyan tanuló is volt, akik elégtelennek tartották a javítótanárok hatos, hetes vagy nyolcas osztályzatát”- mondta a főtanfelügyelő. Az elégedetlenség elsősorban a román és magyar nyelv írásbeli dolgozatok osztályzata miatt alakult ki. Voltak olyan dolgozatok is, amelyekre az óvást követően a 2,6-os osztályzat helyett a diákok megszerezték az átmenőnek számító 5-ös vagy 6-os jegyet.

Ilyenkor az érintett megyék tanfelügyelőségei megvizsgálják a kirívó eseteket, ezeket pontszerűen elemzik. Kiss Imre szerint a mostani esetre az lehet a magyarázat, hogy egyes javítótanárok figyelmetlenek voltak, illetve tévedtek a jegyek átírásánál. A Kovászna megyében érettségiző diákok dolgozatait Maros megyében javították, az ottani tanárok pedig feltételezhetően szigorúbban osztályozták a román nyelv és irodalom dolgozatokat. Az írásbeli tételek során vannak olyan feladatok is, amelyek megoldását szubjektíven osztályozhatják a javítótanárok, így szigorúbb osztályozás esetén akár 0,5 vagy 1 pont eltérés is lehet az írásbeli végső pontszámában- fejtette ki a tanfelügyelő.

Hasonló esetek történtek a magyar nyelv és irodalom vizsgatételek javítása során is, amely esetében 48 felebező közül 40 dolgozat kapott nagyobb osztályzatot. A történelem és matematika vizsgatételek óvása során 68 dolgozatból 62 esetében értek el nagyobb pontozást a Kovászna megyei érettségizők.


Kiss Imre elmondta, az eddigi tendencia azt mutatja, hogy az óvásokat követően a legtöbb megyében növekszik a sikeresen érettségizők aránya, az idei adatok alapján ez országos szinten 2,5%-al növelte az átmenési arányt. Kovászna megyében 4,5%-al nőtt a sikeresen érettségizők aránya, Hargita megyében pedig 4,3%-al.

2015 óta a minisztérium központi bizottsága határozza meg, hogy az érettségi dolgozatokat melyik szomszédos megyében javítják. “A legtöbb esetben figyelembe veszik a nemzeti kisebbségek megyénkénti arányát, de volt példa arra is, hogy ez nem teljesen sikerült. Ugyanakkor azt is szem előtt tartják, hogy a dolgozatok javítása tekintetében az adott megye mekkora kapacitással bír”- mondta a főtanfelügyelő.

Illés Ildikó, Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes az eset kapcsán a Transindexnek elmondta, nem feltételez rosszindulatot a Maros megyei javítótanárok részéről, ugyanakkor nem csak Kovászna, hanem a Hargita megyei diákok dolgozatait is Marosvásárhelyen javították, ahonnan nem érkeztek ilyen jellegű panaszok. A főtanfelügyelő-helyettes hozzátette, a javítótanárok felkészítése alkalmával kiemelten felhívják a figyelmet arra, hogy az érettségi vizsga olyan ismeretfelmérés, amely osztályozása során az egyik fő szempont az érettségizők érdekeit képviselő objektivitás. A javítótanárok ugyanakkor nem megyékre lebontva javítják a dolgozatokat, így nincs tudomásuk arról, hogy a kidolgozott írásbeli vizsgatétel Hargita vagy Kovászna megyei érettségizőktől származik-e.

Az őszi érettségi vizsgára keddtől iratkozhatnak azok a tanulók, akik nem érték el az átmenőjegyet valamilyen tantárgyból az idei érettségin. A pótérettségi augusztus 20 – 23. közt zajlik, az eredményeket szeptember 1-én függesztik ki.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS