2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Beke-Szőcs ügyről Tusványoson: védelem nélkül?!

Datki Szabolcs 2018. július 26. 15:31, utolsó frissítés: 2018. július 27. 10:05

"A román nemzetpolitika azt üzeni a székelységnek, hogy bármit meg tudnak tenni ellenünk. Az erdélyi magyarság megbukott önvédelemből": erős kijelentések hangzottak el a csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen.


Mint ahogyan arról már korábban, tusványosi programajánlónkban is írtunk, az idei szabadegyetemen az ügyek fontossága miatt, a szervezők, szinte utolsó percen, a programba illesztettek olyan témákat is, amelyek az utóbbi időben óriási visszhangot kaptak: ilyen többek közt a terrorizmus vádjával elítélt, kézdivásárhelyi HVIM-aktivisták ügye, amelyről csütörtökön kerekasztal-beszélgetést tartottak a táborban.

A beszélgetésen az elítélt Beke Ígyártó Csilla, Beke István felesége (a kiskorú gyerekei jelenlétében) legfőképp azt hangsúlyozta, hogy állampolgárként, civilként, családként kifogyott az eszköztára, az elmúlt három év alatt megélt milliónyi jogtiprás után szinte csak egy út maradt, éspedig a politikai támogatás. Bevallotta, hogy amikor Tusványos szervezői felkérték a pódiumbeszélgetésen való részvételre, kikötötte, csak és kizárólag akkor vesz részt a rendezvényen, ha az erdélyi magyar pártok és civil szervezetek vezetői jelen lesznek, vagyis azok, akik érdemben tudnak dönteni, és a politikai szerepvállalásra akarta biztatni őket.

Véleménye szerint a július negyedikei ítélet, amely nem vette figyelembe a korábbi felmentést, egy olyan súlyos vád alapján történt, amely nemcsak a bebörtönzött férfiakat sújtja, hanem egyenesen magyarságellenes. Beke Csilla elmondta, hogy július 25-én, a karantén lejárta után, a Legfelsőbb Bíróság - az általa csak Legfelsőbb Semmisítőszékként aposztrofált intézmény -, maximális biztonságú börtönbe küldené a férjét és barátját, Szőcs Zoltán, a dimbovitai Margineni-be, speciális, cellán belüli vasketrecbe, ahova csak olyanokat helyeznek, akik tényleges gyilkosok, vagy ahová csak többszöri gyilkosság vádjával elítélteket elhelyezni eljárásrend."Én nem tudom, hogy egy gyilkos hogyan érzi magát ilyen körülmények között, de gondoljanak bele a két ártatlan és korábban felmentett ember lelkivilágába, gondolják végig mi, a család, Önök előtt álló gyerekeink hogyan viseljük ezt a megaláztatást. Meddig vihetik még a hatóságok ezt a gazemberséget, miért csak süket fülek és érzéketlen hivatalnokok vezetik Románia egyik vezető intézményét? Nem azért jöttem, hogy segítségért esedezzek a magyarság képviselőinek, a tegnapig ezt vallottam, hogy nem könyörgök senkinek! Mára már más a helyzet! Mindenek előtt óvást fogunk emelni, az Emberjogi Bíróságon is elindítottuk az ügyet, nemzetközi szervezetekhez fordultunk (ENSZ, EU tanácsa, AÉ), a Magyar Kormányhoz, aláírásgyűjtés indult a két férfi ártatlanságáért, Kulcsa Terza János és Sorbán Örs sokat segítettek nekem, ám most magukon a sor, kedves politikai döntéshozók!" - mondta Beke Ígyártó Csilla.

"Ez egy politikai ügy, nem az igazságszolgáltatás működésképtelenségéről szól, nem a Beke István, Szőcs Zoltán igazságáról szól, ez mondvacsinált, mocskos politika! Ezért kérem a jelenlevő politikai és civil szervezetek képviselőit, hogy az emberjogi bizottságokban beszéljenek róla, tájékoztassák a nemzetközi közvéleményt, a fiúk által a közösségünket ért támadásokra érdemben válaszoljanak - álljanak e magyar ügy élére! Kérem, hogy politikai ideológiáktól függetlenül, egységesen lépjenek fel, valljanak színt, mert nem dísznek vannak ott, ahova szavazatainkkal juttattuk, és nem szavakat, hanem végre tetteket várok. Legalább most, az utolsó óra, utolsó percében!" - szögezte le beszéde végén az elítélt felesége.


Katalán-spanyol párhuzam

"Bizonyítás és tisztességes tárgyalás nélkül ítélték el a fiúkat, így én nem bízok a román igazságszolgáltatásban, így ezt nem is az igazságszolgáltatás és román jog szintjén kell megoldani, hanem nemzetközi szinten. Koholt vádak, összetákolt nyilatkozatok, ami alapján az elsőfokú ítélet megszületett, és amire már, ugyan lett válasz 2017 áprilisában egy alapfokú felmentő ítélet" - mondta Szőcs Csongor, Szőcs Zoltán testvére.

"Fellélegezhettünk picit, de érezhető volt, hogy nem lesz könnyű menet. Annak ellenére, hogy a román médiában egy szekus bevallotta (hangfelvétel is van róla), hogy ők kreálták az ügyet, ezt senki nem vette figyelembe. Ha Románia Legfelső Bírósága olyan, mint amit mi láttunk, akkor baromi rossz helyzetben vagyunk. Szörnyű állapotban vannak a fiúk, zárkán belüli ketrecbe zárták őket, és döbbenetes, hogy még indoklás sincs, de már érvénybe vannak a szigorítások. Egyértelmű az üzenet: meg akarják törni őket, igyekeznek észrevetetni, hogy mi másodrangú állampolgárok vagyunk. A fiúk nagyon erősek, de azt mondják, elég volt a jogfosztottságból, a mi bűnünk a magyarságunk, mondják. És értik immár, hogy ők azért a bűnösek, mert a legbátrabbak is egyben, mivel olyan üzeneteket fogalmaztak meg, amelyeket a magyar politikai vezetők nem mertek: hogy csorbulnak jogaink, hogy tiltják anyanyelvünk használatát, iskoláinkat bezárják, magyar közintézmény feliratainkat eltüntetik. Mindazt a vélt és valós „bűnt” hibát, Trianon előtti sérelmet most a román Legfelsőbb Bíróság mögötti politikai megrendelő a fiúkon veri el" - emelte ki Szőcs Csongor. "Ezért most azt kérem Önöktől, hogy ne a fiúkért, hanem megmaradásunkért emeljék fel szavukat" - kérte a jelenlevő politikai képviseletet.

Benkő Erika, parlamenti képviselő, az emberjogi bizottság tagja, ígérte, hogy beviszi az ügyet az őszi ülésszak során. "A Beke-Szőcs vádirat esetében világos, hogy politikai ügy, és azt gondolom, hogy a regionalista törekvések ellehetetlenítése miatt került ez napirendre. Románia el szeretné mondani, Románia szeretné elhitetni a nemzetközi partnereivel, hogy a magyar, ergo székely kisebbség erőszakos, és a román nemzetállamot veszélyeztetik ezek a fiatalok. Ezt a Beke-Szőcs ügyet fel lehet mutatni a nemzetközi fórumokon, hogy nemzetbiztonsági kockázatként láttathassák a magyarságunkat. Az ítélet egy vádirat a magyar etnikum ellen. Abszurd a vádiratban, hogy a román nemzeti javak ellen követtek el merényletet a fiúk. Néhány petárdával? - Nevetséges" - jelentette ki a politikus. "A másik abszurd állítás az orosz szál. Nagyon „divatos” lett újabban Európa-szerte az oroszokhoz kötni a kisebbségi törekvéseket. A spanyol állami szervek előszeretettel hangoztatják például, hogy a katalán függetlenségi ügyet az oroszok idézték elő, de ugyanígy ráhúzzák ezt a sémát a skót függetlenségi vagy a breton nyelvi jogi törekvésekre is. Hirtelen minden európai kisebbségi ügyet orosz politikai diverziónak tulajdonítanak" - mondta még Benkő Erika. (Nyilatkozata bővebben itt olvasható.)Politikai kortesség

A Magyar Megmaradásért Mozgalom az első perctől kiállt a fiúk mellett - hangsúlyozza az MMM elnöke, Bedő Zoltán. "A vádlottak padján a székelység ül, nem csak a fiúk, amikor őket bezárták, a székelység egészén kattant a bilincs: azt akarják bizonyítani, hogy a székelység egy terrorista cselekvésekre hajlamos etnikum. Magyarország is érintett a vádiratban, azt mondják, hogy a robbantók közül sokan Magyarországra menekültek. A saját példámmal is bizonyítani tudom, hogy egy Wass Albert megemlékezési nap után kihallgattak, a táblabíróság mellett működő ügyészség előállított, amiért egy háborús bűnösnek tartunk megemlékezést, ez pedig 3 hónaptól 5 évig terjedő, letöltendő szabadságvesztéssel büntetendő. De az újságot, ahol a hirdetés megjelent, azokat is ugyanerre a törvényre hivatkozva elmarasztalták. Csak hangsúlyozni szeretném, és ha kell, elmegyek Orbán Viktorig, hogy ez nem a fiúk ügye, hanem a székelységé, hogy ne az legyen, hogy ma ők, holnap én, holnapután ti..." - fejezte ki felháborodását.

"A román nemzetpolitika azt üzeni a székelységnek, hogy bármit meg tudnak tenni ellenünk" - mondta Tőkés Ervin, az EMNP alelnöke. "Volt egy hárompárti tüntetés, amin irtó silány volt a részvétel, és akkor tényleg ne csodálkozzunk: ennek láttán tényleg bármit megtehetnek velünk. Mi nemzetközi porondra vinnénk az ügyet, hogy lássa Európa, hogy ez etnikai ügy, és keressék meg a bírót, az ügyészt és szankcionálják is! Nem maradhatnak büntetlenül a politikai megrendelők sem! Azt kell ebből az ügyből kihallani, ha ezt mi ma elengedjük, akkor újra és újra fogást találnak rajtunk. Lásd pl. azt a képviselőház előtti gumitörvény-tervezetet, amely szerint büntethető lesz a románellenesség. De, hogy senki nem tudja, hogy az mit jelent, így folyamatosan csak és kizárólag az a cél, hogy elhallgattassanak. Ennek kell a végére járni" - hangsúlyozta a fiatal politikus.

"Az erdélyi magyarság megbukott önvédelemből! Látjuk, hogy a román állam különböző erőszakszervezeteivel elvert bennünket, úgy, hogy tudtuk, de nem hittük el, passzívan néztük. Ha közösségi szinten kiállunk, akkor egy Szőcs-Beke párost nem hurcolhattak volna meg, így az egész közösséget két vállra fektették! 28 év alatt sikerült visszavezetni a Ceausescu-érát, a magyar pártok asszisztálásával, egy lépésre vagyunk a körömletépésektől. És annak ellenére, hogy bottal kéne kikergetni sokukat az erdélyi magyar politikából, most senkit nem hibáztatok, azt mondom, hogy mindenik politikai aktornak most össze kell fogni és a megfélemlítés ellen kell kiállni. A magyar politikai pártokon sok múlik, és a magyar közösségen is sok múlik, nincs vesztenivalónk, hátunk már a falnál, innen nincs hátrébb, csak előre" - zárta le a kerekasztal-beszélgetést Sorbán Örs, az Erdélyi Magyar Ifjak elnöke.


Megmozdult a gépezet?

Beke Ígyártó Csilla kérdésünkre elmondta, hogy elégedett a találkozóval, pl. Tőkés László EU-parlamenti képviselő és Csóti György kisebbségi jogvédő személyesen nyújtotta át neki az Európai Unióhoz benyújtandó petíciót. Azt is elmondta, hogy három síkon tesznek lépéseket a kézdivásárhelyi aktivisták ügyében. Követelményeik között szerepel az ítélet és indoklása hivatalos kiközlése, majd Romániában nyújtanak be jogorvoslati kérelmet a legfelsőbb bírósághoz. Csóti György úgy véli, jó esély van a strasbourgi jogorvoslatra: arra, hogy az emberi jogok bírósága megbírságolja Romániát és perújrafelvételt rendeljen el. Csóti a magyar kormánynál is “házal”, azt mondta: arra kérik a kormányt, hogy minden lehetséges politikai eszközt használjanak fel annak érdekében, hogy engedjék el a súlyos és alaptalan büntetést, és kérik a kormányfőt, illetve a politikai szereplőket, hogy míg van jogorvoslati lehetőség, addig ne adják fel.

TUSVÁNYOS 2018

» A Bánffy-erdők, a Batthyáneum, valamint Beke Istvánék ügye miatt átszervezték az idei Tusványos programját

» Medvetámadás történt Tusványoson (tusnádi polgármester: nem történt!)

» Közös sikernek érzik a Minority Safepack-et Tusványoson

» Az EU jövőjéről dilemmáztak Tusványoson

» Elszállítják a Tusványoson támadó medvét

» Benkő Erika: a Beke–Szőcs üggyel a székelyföldi regionalizmust akarják ellehetetleníteni

» Az Erdélyi Médiatér Egyesület képviselői Tusványoson mutatták be a konglomerátumot

» A Beke-Szőcs ügyről Tusványoson: védelem nélkül?!

» Tusványos eddigi történései fotókban - galéria

» Az MSZP szerint az kéne Tusványos mottója legyen, hogy: „átmenet a demokráciából a diktatúrába”

» L. Simon OJD-nek Tusványoson: Nem tudom, hogy miben szocializálódtatok Erdélyben, de ne menjünk ebbe az irányba

» Varga Mihály: egy magyarországi kisvállalkozás arra sem képes, hogy magát megfelelően menedzselje

» Székely István: az RMDSZ akkor is jó döntéseket hozott az igazságügyi reformok kapcsán, ha azok pillanatnyilag népszerűtlenek

» A Fidesz kétharmada a lövészárok két oldaláról Tusványoson

» Orbán Tusványoson: Székelyföld akkor is létezni fog, amikor Európa iszlám lesz

» Tomac: felháborító, hogy Orbán Viktornak engedik, úgy viselkedjen, mintha ő lenne Románia miniszterelnöke

» Ponta: Orbán Viktor jobban tette volna, ha hallgat

» Tomac: Orbán Viktor lekezelő a románokkal szemben, és megsértette a román államot

» Az új európai jobboldal mellébeszélésének iskolapéldája: Tusványos

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS