2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Fidesz kétharmada a lövészárok két oldaláról Tusványoson

Datki Szabolcs 2018. július 27. 21:11, utolsó frissítés: 2018. július 28. 09:27

Egy aktív fideszes és két ellenzéki, de politikából már kivonult politikus beszélgetett, és egyáltalán nem mentek nagyon egymásnak.


Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter beszélgetett pénteken Tusványoson Schiffer András, ügyvéddel, volt LMP-alapítóval, Bárándy Gergely (ugyancsak) volt egykori MSZP-s képviselővel a magyar belpolitika állapotáról. Egyik oldalon a kormányzati ciklus bírálata, másikon a mundér becsületének védése volt jellemző, így párhuzamos látleletek hangzottak el, és toposzok ismételgetése jellemezte a Bánffy Miklós sátorban zajlott diskurzust, ami inkább volt szórakoztató, mint informatív.

A beszélgetést moderáló Kiszelly Zoltán politológus erősen kezdett, haladéktalanul megkérdezte a résztvevőket, hogy mit gondolnak, egy új rend van kialakulóban - mondjuk ezt én a star warsból kölcsönöztem - avagy a Fidesz, a választói akaratnak megfelelően simán hozza a harmadik ciklust. A mikrofont elsőnek magához ragadó Bárándy szerint egy hibrid rendszer alakult ki Magyarországon, ez is egy demokrácia, de köze sincs a jogállamisághoz, tulajdonképpen autokrácia van. „Értem én, hogy a győztes mindent visz, de tulajdonképpen olyan helyzetet teremtenek a társadalom minden területén, ahol csak a vagyunk mi és a vagytok ti érvényesül” - mondta az exszocialista.

Schiffer András arról beszélt, hogy a 2010 előtti politikai kiégés és értékválság, illetve a nyugatkövetés hozta a Fidesz kétharmadát, a választók gyakorlatilag kiábrándultak a rendszerváltó értelmiségből.

Gulyás Gergely örömét fejezte ki, hogy eljöttek a már nem aktív politikusok és érezte, hogy itt párbeszéd lesz, javasolta is gyorsan, hogy Tusnádfürdőn hozzanak létre egy Párbeszéd szövetséget. A kormány amúgy is jövőre tervezi a rendeszerváltás 30-ik évfordulójára, hogy lehessen konkrét látletet adni az elmúlt időszakról, és hát ehhez legjobb hely Tusványos lenne Gulyás szerint.
Kívül tágasabb?!

Utcán vagy parlamentben kell most politizálni? - tette fel a kérdést Kiszelly, amelyre Gulyás azt válaszolta, hogy mindenhol lehet eredményesen és eredménytelenül politizálni. A parlamenti politizálás eredményességét az elmúlt három ciklus mutatja. Hogy parlamentáris demokráciában hajrázott a Fidesz, és az, hogy ilyen legitimitással bír, Európa-szerte példátlan. Ám a parlamenti politizáláson kívül is van pálya szerinte, és példaként a békemenetet hozta fel, amely többszázezres tömeget tud mozgatni.

Schiffer szerint ha az ellenzéki politikusok azt hangoztatják, hogy értelmetlen a parlamentben politizálni, azt jelenti, hogy beismerik inkompetenciájukat. De szerinte egy népszavazás is parlamenten kívüli politizálást jelent, csakhogy az állampolgári részvételt csorbította a Fidesz azon politikája, amely a népszavazással való véleménykinyilvánítást ellehetetlenítette.

Bárándy szerint nem a parlamentnek mint helynek van jelentősége, hanem a tartalomnak. Van parlament, de szerepe nincs a jogrendszerben, a bíróság is tele van fideszes elkötelezettségű emberekkel. A kérdés az, hogy akarok-e alternatívát kínálni, vagy parlamenti biodíszletként eljátszom azt a szerepet amit a NER szán nekem. Szerinte a Fidesz valóban tanult a múlt hibáiból, és már nem rendőrséget vezényel a civilek ellen. A piszkos munkát elvégezteti másokkal, mint például a "kopaszokkal", akik nyilvánvalóan a párthoz kötődnek, és több esetben is felléptek ellenzéki kezdeményezésekkel szemben. Schiffer András szerint lehet arról a képzavarról is beszélni, hogy a Fidesz keze betette a lábát a pártokba, mert hát nem egyszer van az, ugye, hogy a kormány kottájából játszanak az ellenzékiek. Az Orbán utáni világról úgy tudunk beszélni, ha mondjuk elvárásainkat a múlt pártjaival szemben minimalizáljuk, mert ha az ellenzék csak annyit tud mondani, hogy Orbán, takarodj, akkor az jelzés, hogy vissza akar térni a 2010 előtti időkhöz. És hogy a parlamentben miként lehet politizálni, az kifejezhető azzal, hogy a Fidesz vitaképtelen. Innentől meg nincs vita, ugye - állítja Schiffer.

Bárándy Gergely szerint most a rezsimek szövetsége a jellemző. Ezek a rezsimek, mint a lengyel és a magyar, azért kapaszkodnak egymásba, mert mutatni akarják, hogy tiszta, törvényszerű amit csinálnak, hiszen őket megválasztották, ellenben azokkal, akik például Orbánt bírálják Brüsszelből, az EU-ból, azok, a Fidesz olvasatában nem választott képviselők, hanem kinevezett tisztségviselők ergó, hogy jönnek ahhoz, hogy bíráljanak.

Gulyás Gergely nem bírta szó nélkül hagyni ezt a kijelentést, azt mondta, hogy ha nekik az Eu-ból vagy egyéb deviáns szervezetektől érkezik kritika, csak jót tesz, emeli a népszerűségüket, szinte várja a Sargentini-jelentést - ezzel nem kis vidámságot okozott a nézőtéren, amit tapssal is jutalmaztak.

Számartisták - szózsonglőrök

Kormányzati narratívára válasz? - kérdi Kisszely kurtán, erre mindenikük eként is ragál: Bárándy passzol ("nem vagyok aktív politikus"), Schiffer: "én sem", Gulyás: "az ellenzéki kritika nincs tekintettel a tényekre. Óriási változások vannak. 506 milliárddal költünk többet, például oktatásra. A magyar gazdaságban jelen van a magyar gondolat. A kis- és középvállalkozásokat is támogatja a kormány, ma 800 ezerrel többen dolgoznak mint 2010-ben. A közmunka-program sikeres, amikor kezdték, 280 ezer ember volt foglalkoztatott, ma 140 ezer közmunkás dolgozik, ami azt jelenti, hogy a többség piaci alapokon talált állást. Tehát a közmunka-programnak nem csak az a része volt sikeres, amelyik olyanokat is foglalkoztatott, aki évekig nem tudtak dolgozni, hanem a munkaerőpiacra is visszavezet". Gulyás még elmondta, hogy lehet őket támadni, hogy ők neveznek ki poziciókra embereket, de hát nem tehetnek róla, hogy nagyon nagy arányban háromszor szavaztak rájuk.

Erre Bárándy így reagált: a nyers többségi elv.

Kiszelly Zoltán feldobott négy témakört: egészségügy, oktatás, korrupció, migráció, ki-ki a maga módján csemegézett belőle. Gulyás azt mondja, hogy a közoktatásban például nem sikerült választ a adni a cigánykérdésre, a felzárkóztatás nem sikerült, ellenben a felsőoktásba egyre többen jelentkeznek, a ponthatárok is évről évre magasabbak, és nyilván van mit javítani a nyelvtanulás területén, de ez belismerés, és készülnek a válaszokkal.

Bárándy Gergely az egészségügy-topik kapcsán azt mondta: bárki kezdett bele, beletört a bicskája, viszont visszadobta Gergelyne: itt a kétharmad, tessék megoldani, hiszen sohanemlátott legitimitás van hozzá.

Schiffer és Gulyás még a vége felé belebonyolodott a "think global, act local"-kérdéskörbe, Gulyás azzal élcelődött, hogy a marxista ideológia idejemúlt, a kormány a kor kihívásainak megfelelően egy kapitalista világban, a kis- és középvállalkozásokat is támogatja, Schiffer szerint, a Fidesz szereti magát úgy látni és láttatni, mint aki lokális politikát folytat, de az élelmiszerterrorista Monsanto segítségére sietnek ha kell.

A beszélgetés joviális, kiváló mederben, a vitapartnerek fenntartották az egymással szembeni kölcsönös tiszteletet. Én tényleg üdvözölnék egy nagy tusványosi szövetséget.

címoldali fotó: Index.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS