2022. szeptember 27. keddAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az afrikai sertéspestis terjedése egyre több megyét érint

2018. augusztus 02. 17:22, utolsó frissítés: 17:22

A fertőzés megelőzése ellen nincs védőoltás, a kórt a vaddisznóállomány is terjeszti, így nehéz megfékezni a továbbterjedését.


Az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság adatai szerint egyre nagyobb mértékben terjed a sertéspestis. Romániában eddig 524 gócpontot azonosítottak, több mint 50 ezer állat levágását rendelték el, amelyek megfertőződtek az afrikai sertéspestis vírusával. Az azonosított gócpontok 99%-a háztájéki gazdaságokban található. Raducu Brănescu, az Állategészségügy és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (ANSVSA) elnöke elmondta, a vírus az országba illegálisan behozott sertéshús miatt terjedt el, emellett pedig a Duna Deltában lévő vaddisznóállomány is fertőzött.

Az ANSVSA adatai szerint a legtöbb fertőzést Tulcea megyében regisztrálták, ahol 44 ezer állat levágását rendelték el, emellett pedig az ország délkeleti és északnyugati részén 6000 állat fertőződött meg. Raducu Brănescu azt is elmondta, eddig 51 esetben rendeltek el kártalanítást amelynek összege eléri 130 ezer lejt, emellett pedig további 86 esetben végeznek kiértékelést a kártérítés megítéléséről. Az intézmény elnöke elmondta, próbálják meggátolni az újabb gócpontok kialakulását, de a lengyelországi észtországi és litvániai esetek azt mutatják, hogy ez bonyolult folyamat.

A Sürgősségi Esetek Főosztályának vezetője, Raed Arafat a jelenlegi helyzet kapcsán azt nyilatkozta, a legfontosabb, hogy a lakosság bevonásával próbálják meg megakadályozni a vírus továbbterjedését. Hozzátette, a vírus ellen nem létezik védőoltás, de ez a betegség az emberi szervezetre nem jelent veszélyt.

Madaras Péter állatorvos a Transindexnek elmondta, a vírus állati eredetű táplálékon keresztül jutott el Romániába, így alakultak ki az első néhány fertőzési góc, amelyet sikerült ellenőrzés alatt tartaniuk az egészségügyi szakembereknek. Tulcea megyében nehéz megfékezni a vírus terjedését, egyrészt azért, mert a háztájéki gazdaságok jelentős részében elterjedt, mindemellett pedig az afrikai sertéspestist a vaddisznók is terjesztik, a vadállományt pedig nehéz ellenőrzés alatt tartani.


Madaras Péter hozzátette, a vírus megfékezése csak a kényszervágásokkal lehetséges, a vaddisznóállomány esetében pedig a fertőzött területen az összes példány levadászása. Mindemellett a vírus terjedése az országban lévő szociális viszonyokat is tükrözi, azokban a megyékben ahol szigorúbban betartják az állattartási és élelmiszerbiztonsági előírásokat, ez a betegség nem jelent meg, vagy csak kisebb mértékben terjedt el. Az afrikai sertéspestis terjedése ellen nincs védőoltás, a hasonló vírustörzs elleni vakcinák használata pedig nem kötelező az Európai Unió területén, ezért az ilyen vírusok terjedése csak a fertőzött gócok felszámolásával, kényszervágásokkal lehetséges.

Jelenleg a Duna deltában van a legtöbb egyedet számláló vaddisznó populáció, ezért ott még nehezebb megállítani a fertőzés terjedését, így valószínű, hogy a vadállományon keresztül ez a betegség az ország többi részében is nagyobb mértékben elterjed. A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal adatai szerint Romániában 9500 nagyobb méretű állatnevelde működik, az élelmezés jelentős részét pedig az ilyen vállalkozások jelentik. Ezek hozzávetőlegesen 11,4 milliárd lej nyereséget termeltek 2016-ban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS