2022. november 27. vasárnapVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A tanárokat nem motiválja a tankönyvírás lehetősége?

Ambrus István Ambrus István 2018. augusztus 06. 11:06, utolsó frissítés: 13:14

Az oktatásügyi miniszter a tanárok képzésében látja a tankönyvkiadás problémáinak megoldását, de a helyzet ennél bonyolultabb.


Valentin Popa oktatásügyi miniszter féléves tevékenységi beszámolója során elmondta, ősztől azt tervezi, hogy egy a tanárok képzésére vonatkozó bizottságot hoz létre, hogy minél több tanárt képezzenek ki a tankönyvek megírásához. Az oktatásügyi miniszter szerint idén a legtöbb iskolai osztály számára elkészültek a szükséges kiadványok, így 500 ezer diák fog új tankönyvből tanulni. Az oktatásügyi miniszter kiemelte, vannak olyan tantárgyak amelyekből egyetlen tankönyvtervre vonatkozó kézirat sem született, ezért van szükség egy újabb bizottság megszervezésére.

A kormány múlt év folyamán átszervezte a tankönyvkiadást, az egyik változás, hogy nem a kiadók, hanem a tankönyvek szerzői versenyeznek egymással az állami finanszírozásért. Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke elmondta, a pedagógusok többsége nem érez motivációt a tankönyvek megírásához, aminek a fő oka, hogy nem látják biztosítottnak azt az útvonalat, amely garantálná számukra, hogy a megírt tankönyv kiadását pozitívan fogja véleményezni a kiadó.

Magyari szerint a tankönyvkiadás egységesítésére vonatkozó intézkedések hosszú távon leegyszerűsítik a tankönyvkiadás procedúráját, de ennek valós hatékonysága még nem tisztázott.

“Be kell vallanunk, hogy a magánkiadók rendszere nem működött jól”- mondta az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke, aki hozzátette, az oktatás állami, a tankönyvek állami megrendelésre készülnek, a romániai közbeszerzési eljárások pedig meglehetősen nehézkesek. Ezek következménye, hogy az elmúlt években a szeptemberi iskolakezdések több olyan tantárgy is volt, amelyből nem nyomtattak tankönyvet.


Ez hátrányos helyzetet teremtett azért is, mert a tantervek változását az erre vonatkozó oktatási kiadványoknak is követniük kellett. Ennek eredménye, hogy az idei tanévben az 1-6. osztályos tanulók az új tanterv alapján szerkesztett tankönyvekből tanultak, a 7-12. osztályos tanulók pedig a régi szerint.

A magánkiadók is azzal szembesültek, hogy hiány van a olyan szakemberekből, akik megfelelő minőségű tankönyvet tudnak szerkeszteni. Az oktatásügyi miniszter kijelentése kapcsán Magyari elmondta, feltételezhetően bizonyos tankönyvek minősége is kifogásolható volt, amelyeket ebből a megfontolásból nem fogadott el a kiadó bizottsága.

További fennakadást jelentett az is, hogy a tantervreform kapcsán a minisztérium nem határozta meg konkrétan a tankönyvek szerkezetére vonatkozó elvárásokat. Az RMDSZ korábban tankönyvíró pályázatot is hirdetett azoknak a pedagógusoknak a támogatására, akik tankönyvet szerkesztettek, de a tankönyvkiadásra vonatkozó jogszabály megváltoztatása miatt, a magánkiadók hiányában anyagi támogatás nélkül maradtak. A kiírás olyan pályamunkákra vonatkozott, amelyek elsősorban a magyar oktatásban tanított tantárgyakkal kapcsolatosak. Magyari Tivadar hozzátette, a pozitív elbírálásban részesült pályázatok alapján szerkesztett tankönyvek jelenleg az állami kiadó gondozásában vannak. Tankönyvet bárki írhat, de a tanügyminisztérium hatáskörébe tartozó kiadó dönti el, hogy ezek közül melyik a legmegfelelőbb, az erre vonatkozó költségeket csak akkor téríti meg az állam, ha a tankönyv kéziratát pozitívan véleményezi a kiadó szakbizottsága - tájékoztatott az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke.

Valentin Popa arról is beszámolt, hogy a Didaktikai és Pedagógiai Tankönyvkiadónál 105 tankönyv megírásán dolgoznak, ebből 40-nek készült el a fordítása kisebbségi nyelvekre, ezekből összesen 2,6 millió példányt nyomtatnak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS