2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mennyi mulasztásunk van az EU felé?

Ambrus István Ambrus István 2018. augusztus 08. 11:43, utolsó frissítés: 11:43

Autóbiztosítások, légszennyezés, állatkínzás, adatbiztonság: Romániának van még mit tennie, és olyan sok ideje nincs már rá.


Románia több esetben is elmulasztotta az európai irányelvek beemelését az ország jogrendjébe, ezért az Európai Bizottság több esetben is felszólította Romániát, hogy tegyen eleget a tagállami kötelezettségének. A mulasztások a környezetvédelem, a gépjármű biztosítás, kiberbiztonság, az európai uniós állampolgárok utazása során rögzített adatok, valamint az állatvédelem terén vannak. Ezek miatt az Európai Bizottság felszólította Romániát, hogy a következő két hónapban iktassa a szükséges jogszabályokat.

Az ipari káros anyagok terén a kén-dioxid, a nitrogén-oxidok kibocsájtásának csökkentését kell elérnie Romániának, emellett pedig a szénmonoxid kibocsájtásának monitorizálására szolgáló normákat is ki kell dolgoznia. Az erre vonatkozó 2010/75/UE uniós normát 2017 december 19-ig kellett volna alkalmaznia Romániának. Az ipari károsanyag-kibocsátás súlyos egészségügyi megbetegedésekkel jár, a gépjárművek okozta légszennyezéssel együtt több tízezer halálos kimenetelű megbetegedést idéznek elő a tagállamok állampolgárai körében, 100 ezer lakosra átlagosan 76 halálozás jut. A károsanyag- kibocsátást az egész EU területén csökkenteni kell, amelynek ütemét az ország ipari termelését figyelembe véve, 2020-ig kell eleget tennie Romániának is.

Külföldön is érvényes lenne a Romániában kötött gépjármű-biztosítás?

Az Európai Bizottság ajánlása alapján a gépjárművekre vonatkozó biztosítási törvényt is össze kellene hangolnia Romániának az erre vonatkozó uniós rendszerrel, melynek értelmében bizonyos kategóriájú biztosítások nem csak az országban, hanem az egész EU területén érvényesek lennének. A múlt év során Romániában módosított törvény értelmében a gépjárművek biztosítása csak az ország területén bekövetkező balesetek esetén érvényes, amely az Európai Bizottság szerint ellentétes az unióban érvényben lévő, erre vonatkozó jogszabállyal.


A kiberbiztonság terén is több hónapos a lemaradás

A kiberbiztonság terén nem csak Románia, hanem a legtöbb tagállam elmulasztotta alkalmazni a NIS (Networking Information Security) irányelvet, amely a hálózati és információs rendszerek biztonságáról szól. A NIS az első olyan irányelv, amely geopolitikai alapon határozza meg a számítógépes hálózatok működésének biztonságát. A 2016/801 irányelv és egyben az EU célja, hogy minden ország tegye meg azokat a kiberbiztonsági intézkedéseket, amelyek az internetfelhasználók adatainak alapvető védelmét garantálja. Ennek további célja, hogy az országokban működő információbiztonsági intézmények szorosabban együttműködjenek egymással. Az EU keretében már létrejött az érintett hatóságok koordinálást szolgáló Együttműködési Csoport, ennek nemzeti résztvevőit a tagállamok delegálják. Az irányelv mindemellett megfelelési kritériumokat, incidens bejelentési kötelezettségeket fogalmaz meg az olyan szolgáltatások terén, mint például a bank vagy egészségügyi szektor és az energetika. A tagországok nemzeti parlamentjeinek ezt a törvényt május 9-ig kellett volna megszavazniuk, az irányelv 2016-ban lépett érvénybe nemzetközi szinten, de eddig Romániát mellett 16 másik tagállam sem alkalmazta. Ennek alkalmazásáról a kormány határozatot fogadott el és a parlament is megszavazta a törvényt, de az irányelvet nem ratifikálta Románia teljes egészében.

Változnak a repülőjáratok utasainak adatait tartalmazó rendszerekre vonatkozó törvények

Az utas-nyilvántartási adatállományra vonatkozó PNR (2016/681) irányelvet ez év május 25-ig kellett volna alkalmaznia Romániának is. Az irányelv azt szabályozza, hogy a nemzetközi járatok utasairól a légitársaságok milyen adatokat és hogyan továbbíthatnak, valamint azt is előírja, hogy az illetékes hatóságoknak hogyan kell kezelniük ezeket az adatokat. Ez a jellegű adatkezelés elsősorban a terrorcselekmények megfékezését célozza, melynek értelmében minden tagállamnak utasnyilvántartó hatóságot kell létrehoznia, az adatcsere ezek közt az intézmények közt történik. A PNR információk az utasok nevét, a jegyfoglalás módját, az ülőhely számát és a poggyászra vonatkozó adatokat tartalmazzák. A bűnüldöző szervek eddig is használták ezeket az információkat, de az új irányelv és az ennek mentén létrehozott intézmények által ezek az intézkedések gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek. Az Európai Bizottság Románia mellett több országot is felszólított a jogszabály alkalmazása végett, köztük Ausztriát, Bulgáriát, Finnországot, Észtországot, Franciaországot és Görögországot.

A kísérleti célokra használt állatokra vonatkozó irányelvet sem alkalmazta Románia

A tudományos kísérleti célokra felhasznált állatok védelméről szóló irányelve már 2010-ben érvénybe lépett az Európai Unió területén, Romániának ezt 2012-ben kellett volna ratifikálnia. A vállalt kötelezettségek értelmében csökkenteni kell a kísérleti célokra felhasznált állatok számát, módszereket, alternatívákat kell kidolgozni azért, hogy minél kevesebb állat kerüljön laboratóriumokba kísérleti célból. Emellett az irányelv előírja, hogy az állatok szenvedését minimálisra kell csökkenteni, így javítva azok jólétét. Az Európai Bizottság szerint a jelenlegi romániai törvények hiányosak és sok esetben nem biztosítják a szükséges körülményeket az ilyen célból alkalmazott állatok esetében.

Emellett a tanulmányi is kutatási célból az Európai Unió területén kívülről érkező, harmadik országból származó diákok helyzetét megkönnyítő irányelvet sem alkalmazta Románia. Ennek elsődleges célja, hogy az EU területén kívülről érkező tanulók kutatási céllal szabadon utazhassanak az unióban.

Abban az esetben, ha az Európai Bizottság kötelezettségszegést állapít meg valamelyik tagország esetében, több módon is nyomást gyakorolhat az illető tagállamra, hogy az betartsa az előírt törvényeket. Első lépésben a Bizottság felszólító levelet küld, amelyre részletes választ kell adnia az érintett tagállamnak. Ha a jogsértés továbbra is fennáll, a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé utalhatja az ügyet. Amennyiben ekkor sem szűnik meg a jogsértés, a bíróság pénzbüntetéssel sújthatja a tagállamot.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS