2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kicsoda a DNA-főügyésznek legutóbb jelentkező Paula Tănase?

Dobrai Zsolt Levente Dobrai Zsolt Levente 2018. augusztus 22. 13:16, utolsó frissítés: 13:30

Miután a korábbi pályázati szakaszra jelentkezőket nem találta alkalmasnak az igazságügyi miniszter, most feltűnt egy új jelölt.


Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetői tisztségére második alkalommal meghirdetett versenyvizsgára elsőként Paula Nicoleta Tănase, a galaci ítélőtáblai ügyészség ügyésze jelentkezett – erősítette meg az Agerpresnek kedden Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

A 46 éves Tănase 1996-ban került a bírósághoz, 2009 óta a galaci törvényszéknél korrupciós ügyek kivizsgálásáért felelős ügyész, 2012-ben is megpályázta a DNA főügyészi tisztségét, viszont nem járt sikerrel. A Gândul szerint 2012-ig a galaci magisztrátus és rendőrség néhány tagja, illetve helyi politikusok ellen indított eljárást, amiért törvénytelenül jutottak hozzá a város központjában található szociális lakásokhoz.

Az életrajzából még kiderül, hogy tanulmányait a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetem jogi karán végezte 1996-ban. Egyébként ugyanezen intézményben tanít 1990 óta a jelenlegi igazságügyi miniszter, Tudorel Toader is. A Romániai Magisztrátusok Szövetségének alelnöke.

Tănase 2017 novemberében egy tévéműsorban azt mondta, hogy az igazságszolgáltatáson belüli vezetői tisztségek kinevezésében mindössze a Legfelsőbb Bírói Tanácsnak (CSM), illetve a civil szféra képviselőinek kellene döntenie, tehát az államfőt ki kellene zárni ebből a folyamatból. Ugyanakkor Tănase azt is mondta, hogy szerinte az sincs rendben, ha úgy lehet embereket a bíróság elé idézni, hogy az ügyészek nem rendelkeznek a megfelelő, kellően megalapozott bizonyítékokkal. Tănase ezen nyilatkozatai kapcsán a műsor után egy nappal a galaci ítélőtábla közleményben határolódott el az ügyész „személyes” véleményétől.


Ugyancsak 2017 novemberében a tervezett igazságszolgáltatási módosítások kapcsán – többek között – azt nyilatkozta, hogy üdvözli az igazságügyi miniszter azon javaslatát, miszerint fel kell hatalmazni az államot arra, hogy utólag is eljárhasson olyan bírókkal vagy ügyészekkel szemben, akik rosszhiszeműen vagy többszörös mulasztás következtében rossz döntéseket hoztak, illetve azokkal szemben is, akiket az Emberi Jogok Európai Bírósága (CEDO) több esetben is elmarasztalt.

Az igazságügyi minisztérium július 27-én jelentette be, hogy újabb válogatást hirdet a DNA főügyészének kinevezése érdekében. A szaktárca honlapján közzétett ütemterv szerint a jelentkezők augusztus 24-éig nyújthatják be pályázatukat. A törvényes feltételeknek megfelelő jelöltek listáját augusztus 29-én teszi közzé, majd szeptember 3-a és 5-e között kerül sor az interjúra, az igazságügyi miniszter jelenlétében. A szelekció eredményeit szeptember 6-án hozzák nyilvánosságra.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS