2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyelőre csak részmegoldások léteznek a kolozsvári bölcsődei helyek hiányára

Dobrai Zsolt Levente Dobrai Zsolt Levente 2018. augusztus 23. 15:19, utolsó frissítés: 15:19

Közvitára bocsátottak egy tervezetet, amely előnyben részesítené a régebbi kolozsvári lakosokat.


Közvitára bocsátotta Kolozsvár önkormányzata szerdán azt a munkadokumentumot, amelyet az önkormányzati bölcsődék adminisztrálásáért felelős központból és a városi tanács oktatásért felelős szakbizottságából képzett munkacsoport állított össze annak érdekében, hogy eleget tegyen azon szülők igényeinek, akiknek a gyerekei csak többszörös jelentkezés után, vagy még azután sem jutottak be önkormányzati bölcsődébe. Az Oláh Emese alpolgármester és Duma Mihaela igazgató által vezetett munkacsoport még júniusban alakult meg, amikor több száz szülő petíciót fogalmazott meg a városvezetés számára, hogy kezdjen valamit azzal a helyzettel, hogy kevés a városban a bölcsőde, ami arra kényszeríti a kolozsvári, de még a szomszédos település szülőit, hogy egymással versenyezve próbálják elnyerni a meglévő helyeket.

Több szülő kénytelen, az anyagi megterhelés ellenére magánbölcsődébe íratni gyerekét, illetve a gyes/gyed lejárta előtt munkába visszaállni, mert az aktuális pontozási rendszer nagyobb pontszámban részesíti azokat az eseteket, ahol a munkába visszaállás még a tanév kezdetén, azaz szeptemberben megtörténik. Ez a fajta időszakolás a pontozási rendszerben több szülő számára kellemetlen helyzetet teremtett, beleértve azt is, hogy közben a gyerekeiket nem fogadták be egyetlen bölcsődébe sem.

Egy másik fő lakossági ellenvetés a jelenlegi pontozással szemben az volt, hogy nincs elég egyértelműen szabályozva az, hogy mennyiben számít a kolozsvári tartózkodás, vagy állandó lakcímmel rendelkezés. A bölcsődékhez való hozzáférést szabályozó aktuális pontrendszer szerint ugyanis akkor, ha a benyújtott kérelmek az elért pontszámban és/vagy a választott opciókban azonosak, sor kerül egy újraelosztásra, amely egy külön pontrendszer szerint történik. Ekkor számít igazán, hogy ki hol lakik – Kolozsváron, vagy valamelyik szomszédos településen (Apahida, Szászfenes, Bács stb.) –, illetve, hogy ki mikor kezd el újból dolgozni.

Emil Boc polgármester – aki részt vett a közvita moderálásában – a kolozsvári bölcsődékbe bejutott gyerekek 30%-a szászfenesi, és ez a relatív magas arány több Kolozsváron tartózkodó/lakó szülő számára elfogadhatatlan, mivel, szerintük saját gyerekeik az elővárosokban lakó szülők gyerekei miatt esnek el a bölcsődei helyektől.


A vita alapvetően ezen a ponton éleződött ki, ugyanis ebben az esetben olyan szociológiai és elvi kérdések merültek fel, amelyek a személyek szabad mozgásának garantálásától vagy korlátozásától kezdve a jogosultságok vagy jogok és a tulajdon viszonyán keresztül az igazságos és inkluzív önkormányzás problémáját érintették.

A 2018-2019-es tanévre szóló jelentkezések éles versenyhelyzetet teremtettek: 570 szabad bölcsődei helyre 1 475 kérést nyújtottak be a szülők. A helyzet orvoslásának szándékával a közvitán alapvetően egy módosító javaslat fogalmazódott meg, amelyet a jelenlévők többsége szükségesnek tartott, és el tudott fogadni: egy új, az azonos pontszámot elérő gyerekek esetében érvényes újraelosztási kritériumot vezetnének be, amely nagyobb pontszámban részesítené azokat a szülőket, akik állandó kolozsvári lakcímmel rendelkeznek, a lakcím régisége alapján. Tehát a jelenlegi pontozás mellett – ami a kolozsvári lakcímért 5 pontot, a tartózkodási engedélyért 2 pontot ír elő – bekerülne egy harmadik pontozási séma, amely azt értékeli, hogy ki, milyen régen lakik Kolozsváron. A két év alatti időtartammal állandó lakhellyel rendelkező szülők nulla pontot, a 2-4 év közötti állandó lakhellyel rendelkező szülők 1 pontot stb. kapnának.

Ami Emil Boc polgármester korábbi felvetését illeti, hogy anyagi támogatásban részesítse a város azokat a szülőket, akiknek nem sikerül az önkormányzati bölcsődékbe íratni gyerekeiket azért, hogy magánbölcsődébe írassák őket, végül tárgytalanná vált, ugyanis ahhoz, hogy erre a támogatásra mód legyen, szükséges egy országos jogi keret, és ez per pillanat nem létezik.

Kolozsváron 15 önkormányzati/állami bölcsőde működik, ami összesen 1 142 helyet jelent. Az idei év végére egy új, 80 férőhelyes bölcsődét terveznek átadni a Donát negyedben, illetve a monostori Grigore Alexandrescu utcára tervezett 120 férőhelyes bölcsőde megépítésének előmunkálatai is elkezdődtek már. A helyzet viszont az, hogy mivel csak idén 905 gyerek számára nem sikerült bölcsődei helyet biztosítani, amennyiben ezek az új intézmények beindulnak, akkor sem lesz elegendő önkormányzati bölcsődei hely Kolozsváron.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS