2022. november 27. vasárnapVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Román szaktanárok az elemi oktatásban: de lesz egyáltalán elég tanár?

Ambrus István Ambrus István 2018. augusztus 31. 16:37, utolsó frissítés: 16:38

A gyakorlati kivitelezésbe megint nem gondoltak bele: egy Báthory méretű iskolában ez plusz négy tanárt is jelenthet.


Kedden jelent meg a Hivatalos Közlönyben az a kormányrendelet amely a előírja, hogy az elemi osztályokban szakképesítéssel rendelkező tanárok oktathatják a román nyelvet. A rendeletben nem szerepel, hogy az intézkedésnek mikortól kell érvénybe lépnie. Az kormányrendelet elfogadására Valentin Popa miniszter szerint azért volt szükség, mert sok panasz érkezett az oktatási tárcához a magyar diákok hiányos román nyelvtudása miatt.

Tímár Ágnes, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum igazgatója a Transindexnek elmondta, ez az intézkedés meglehetősen hátrányos helyzetet teremt, ugyanakkor elsősorban nyelvi akadályt lát ennek a megvalósításában. Másrészt problémát jelent az is, hogy a román nyelvet oktató tanároknak nincs képesítésük ahhoz, hogy az elemi osztályokban taníthassanak.

Az igazgató azt is elmondta, a Báthory István Elméleti Líceumban a tanároknak megvan a teljes normájuk, így ahhoz, hogy egy ilyen törvénymódosításnak eleget tudjanak tenni, újabb versenyvizsgákat kellene kiírni, illetve újabb, szakképesítéssel rendelkező tanárokat kellene alkalmazni. Hozzátette, idén ez már csak azért sem kivitelezhető, mert a versenyvizsgák alapján megtörtént a tanárok leosztása a különböző iskolákban, ugyanakkor a kormányrendelet teljesítéséhez a jelenlegiek mellett további négy tanárt kellene alkalmazni az iskolában. Az elemi osztályokban jelenleg heti négy órában tanítják a román nyelvet a kisiskolásoknak.

Bugár Emese, a Báthory István Elméleti Líceum tanítónője kérdésünkre elmondta, ebben az esetben is hiányzott a kormányrendeletet megelőző szakmai konzultáció.


„Az is kérdéses, hogy van-e megfelelő számú szakképesítéssel rendelkező tanár, főleg azokban a megyékben, ahol nagyobb létszámban zajlik a magyar oktatás”- mondta a tanítónő, aki szerint az is gondot jelenthet, hogy az elemi iskolában a gyerekeknek az oktatás rendjét is meg kell szokniuk.

A tanítónő szerint ez a változtatás a szülők körében is nagy felháborodást fog kelteni, annak ellenére, hogy az 5. osztályban tanító tanárok rendszeresen arról panaszkodnak, hogy az elemi iskolát végzett tanulók nem rendelkeznek megfelelő román nyelvtudással ahhoz, hogy megfelelő ütemben, a tanterv szerint haladjanak a tananyag leadásával. Bugár szerint ez akkor lenne hatékonyabb, ha a harmadik osztálytól vezetnék be a szakképesített román tanárok alkalmazását, addig ugyanis a gyerekeknek is van elég idejük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a számukra újdonságot jelentő oktatási rendszer sajátosságaihoz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS