2021. szeptember 21. keddMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rózsák háborúja: valami nincs rendben a PSD háza táján

hírösszefoglaló 2018. szeptember 03. 15:20, utolsó frissítés: 15:42

Gabriela Firea a közvélemény-kutatások alapján is a legnépszerűbb PSD-s politikus, viszont kérdés, hogy mekkora valós befolyással bír a párton belül.


Nem várt fordulatok is történtek szombaton a PSD országos végrehajtó bizottságának neptuni ülésén. Gabriela Firea bukaresti főpolgármester teljes erőbedobással ment neki Carmen Dan belügyminiszternek, akinek a menesztését követelte az augusztus 10-ei bukaresti tüntetésen történtek miatt.

A főpolgármester akkor úgy nyilatkozott, hogy Corina Creţu európai biztostól értesült a többi uniós biztos és maga Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének aggodalmáról a romániai politikai helyzettel kapcsolatban, mivel az augusztus 10-ei bukaresti tüntetésen könnygázt vetett be a csendőrség a békés tüntetőkkel szemben.

Firea azonban itt nem állt meg és vasárnap este egy televíziós műsorban magát Liviu Dragneát, a PSD elnökét vádolta meg azzal, hogy a pártelnök szándékosan akadályoztatta a bukaresti polgármesteri hivatal jelentősebb projektjeinek kivitelezését.

Firea egy vasárnap esti televíziós műsorban azt mondta, hogy bár a különféle gyűléseken, az ő jelenlétében Dragnea a fontosabb bukaresti projektek támogatását szorgalmazta, a távozása után azt az utasítást adta a minisztereknek, hogy ne segítsék például a bukaresti körgyűrűvel vagy az Elcen energetikai központtal kapcsolatos tervezetek kivitelezését.


Firea maga is beismerte, hogy feszült a viszonya Dragneával, mivel a pártelnök nem hajlandó lemondani Carmen Dan belügyminiszterről.

Firea kifejtette, hogy aggódik amiatt, hogy csökken a PSD-támogatottsága és elmondása szerint aggodalmát és a belügyminiszterről alkotott véleményét többen is osztják párttársai közül, viszont még nem látják elérkezettnek az időt, hogy őt támogatásukról biztosítani tudják. Ezt az állítását elég jól igazolja, hogy a párton belüli források szerint az országos végrehajtó bizottság ülésén szavazás is történt Dan menesztéséről, de az egyetlen, aki ezt megszavazta, az maga Firea volt.

A Adevarul által megszólaltatott politikai szakértők közül többen is úgy vélik, hogy bár Firea a közvélemény-kutatások alapján is a legnépszerűbb PSD-s politikus, viszont kérdés, hogy mekkora valós befolyással bír a párton belül, ahol viszonylag újoncnak számít (csak 2012-ben csatlakozott a PSD-hez - szerk. megj.). Az elemzők szerint azonban van esélye arra, hogy a maga oldalára állítson át embereket, de majd ezután dől el, milyenek a diplomáciai képességei.

tény, hogy Carmen Dan Firea kifogásai ellenére továbbra is a belügyi tárca élén maradt, ugyanakkor hétfőn a szenátus védelmi bizottsága elé kellett állnia az augusztus 10-i, bukaresti tüntetésen történtekkel kapcsolatban.


Lesz miről vitázni a parlamentben

Hétfőn pedig megkezdődött a parlament őszi ülésszaka, amelynek napirendjén olyan, a kormánytöbbség és az ellenzék között éles politikai feszültséget keltő törvénytervezetek szerepelnek, mint az igazságszolgáltatást átszervező törvénycsomag újratárgyalása vagy a büntetőjog módosítása.

A viharosnak ígérkező ülésszak egyik fontos tétje a bukaresti kormányoldal számára az igazságszolgáltatás átszervezésének befejezése, amelyre szerintük az ügyészi visszaélések megfékezése, az ártatlanság vélelmének érvényesítése miatt van szükség.

A csomag három törvénye közül eddig egy lépett hatályba, a másik kettő - már a sokadik - alkotmánybírósági normakontrollra vár. A jogalkotási folyamatot az ellenzék és Klaus Johannis államfő minden rendelkezésére álló procedurális eszközzel hátráltatni próbálja, azzal vádolva a kormányoldalt, hogy az igazságszolgáltatás gyengítésével a korrupt politikusokat akarják megvédeni a felelősségre vonástól.

Az államfő, a parlamenti ellenzék és az ellenzéki civil szervezetek azt hangoztatják, hogy a Szociáldemokrata Párt korrupcióváddal bíróság elé állított, egy korrupciós ügyben már jogerősen elmarasztalt Dragneának akar mentőövet dobni a büntetőjog módosításával. A korrupcióellenes jelszavakkal szervezett sorozatos ellenzéki megmozdulások augusztus 10-én, a román diaszpóra tüntetésén erőszakba torkolltak, még jobban kiélezve a politikai szereplők közötti feszültséget.

A szociálliberális kormánytöbbség az őszi ülésszakban akarja elfogadni az új nyugdíjtörvényt és újratárgyalni a fekete-tengeri gázlelőhelyek kitermelését lehetővé tevő offshore-törvényt, amelyet az államfő visszaküldött megfontolásra a parlamentnek.

Az őszi ülésszakban kerülhet napirendre a kétkamarás bukaresti parlament szenátusában az az alkotmánymódosító törvényjavaslat is, amely egy férfi és egy nő házasságaként határozná meg a család fogalmát.

Források: RFI, MTI, Adevarul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS