2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kik lesznek az RMDSZ jelöltjei a jövő évi EP-választásokon? Tippelünk

szerk. 2018. szeptember 18. 10:02, utolsó frissítés: 2018. szeptember 20. 15:57

Ami tudható: két biztos befutó hely van és Kelemen Hunor nem kell sok mindenkivel hadakozzon a döntés előtt.


A jövő évi februári kongresszusig tabutéma a szövetségben a EP-jelöltállítás. (A soron következő Európai Parlamenti választásokat 2019. május 23. és 26. közötti periódusban tartják meg.) A szervezet tartja az omertát, az érintettek csak nagy noszogatásra, többszöri rákérdezés után hajlandók csontot dobni az újságírónak. A számos aspiráns ellenére a jelöltállítás mégis könnyebb lesz, mint valaha. Miért? Egyrészt mert a szövetségen belül, mind a vitakedv, mind a markáns véleménynyilvánítási hajlandóság történelmi mélyponton hibernál. A másik, fontosabb ok, hogy a szövetségi elnök autoritása nagyon erős, így elképzeléseinek érvényesítése nem lesz nehéz.

Pont ezért érdemes odafigyelni arra, kik lesznek a listán, mert Kelemen Hunor agendáját tükrözik. De lássuk, kik jelentkezhetnek be a castingre.

A legnagyobb elméleti esélye Sógor Csabának és Winkler Gyulának van. De ez csak elméleti, mert mindketten elég unalmasak voltak az utóbbi ciklusban, és annak ellenére, hogy sok mandátumosok, nagyon emlékezetes fejlemények nem társulnak a nevükhöz. Ez persze nem okvetlenül az ő mulasztásuk, az EP-ben kevés mozgástere és érvényesítő ereje van egy-egy képviselőnek. Kérdés, hogy Kelemen Hunor szerint az a külső és belső kommunikáció, amit biztosítottak, hozott-e szimbolikus tőkét az RMDSZ-nek.Sógor Csaba erénye, hogy patikusi precizitással reprodukálta a Fidesz kommunikációjában előkészített paneleket. Annak idején úgy került a képbe, hogy az RMDSZ-nek kellett valakit Tőkés László ellen pozicionálnia és erre a Tőkés-táborban is játszó Sógor Csaba volt a salamoni jelölt. Sógor jól pozicionálta magát és később is képbe tudott maradni. Ha az RMDSZ-Fidesz megállapodásban az is szerepel, hogy a szövetség helyet biztosít a listáján egy Fidesz-papagájnak, nehéz lenne Sógornál alkalmasabb jelöltet találni. De ne legyünk igazságtalanok, vannak pozitívumok is. Sógor az őshonos kisebbségek tematikára pozicionálta magát, ez volt felszólalásai vezérfonala. Az elképzelés az, hogy az Európai Unió jogkörébe kell helyezni az őshonos kisebbségek védelmét, mert ezen keresztül, akár a nemzeti parlamentek jóváhagyása nélkül is érvényesülhetnek a kisebbségek jogai. Áttörés az ügyben még nem történt. Újabban viszont a Sargentini-jelentés kapcsán alakított nagyot, és szorult emiatt később magyarázkodásra.

Winkler Gyula kritikusabb és a szakpolitikák tekintetében aktívabb. Helye a szezon kérdése. Miért? Mert Winkler az öreg fiúk ligájában játszik, némileg irritálja az új nemzedéki populizmus és végül, de nem utolsó sorban, szórványmagyar. Winklert levenni a tábláról, olyan mint elfelejteni egy megbeszélést Takács Csabával vagy nem visszahívni Markó Bélát. Nem ajánlatos. Winkler érti a kohéziós politikákat, KKV-szakértő és Románia stratégiai pozicionálásával kapcsolatban is vannak elképzelései. Emellett egy olyan monitorizáló rendszer kidolgozását szorgalmazta, amelybe a Romániában élő magyar kisebbségek jogvédő és hasonló tevékenységet folytató intézményei is be tudnak kapcsolódni. Tevékenységi horizontja szélesebb és konkrétabb, mint Sógor Csabáé.Hegedüs Csilla. Hogy a hajdanában Eckstein-Kovács Péterhez közel álló, most Kelemen Hunor belső körébe tartozó, magát korszerű politikusnak pozicionáló Hegedüs hogyan tudja összeegyeztetni az RMDSZ Fidesz-determináltságát az alkalmanként nagyon is liberális tematizálásaival, csak igazi politikus értheti. Forrásaink szerint Hegedüs menne ugyan Brüsszelbe, de ha van jobb ötlet, könnyen lebeszélhető. Csak kellene valami jobb ötlet...Biró Rozália. Nagyvárad volt alpolgármestere, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke, képviselő, az SZKT elnöke. Kelemen Hunorral kiegyensúlyozott a kapcsolata, lojális, pragmatikus, el tud intézni dolgokat. Jól pozicionálta magát a Nőszervezet elnökeként is, viszont nagyon emlékezeteset e területen nem alkotott, nem tőle érkeztek az érzékeny kérdések tematizálásai. Igazi dzsolli dzsóker, olyan sok minden volt már, miért ne lehetne EP-képviselő is?Kozma Mónika. Az eleddig csak Maros megyei szinten ismert fiatal politikus Péter Ferenc elintézőembereként unta meg főnökét és keres magának új feladatokat. Tudja, hogyan működik egy megye, azon kevesek közé tartozik, akik még dolgoznak is, ha kell. De csak lokálisan ismert, ami nem kedvez az esélyeinek. Kelemen Hunorral is szót értenek, de eddig semmit nem dolgozott a személyes brandjén.Borboly Csaba. Talán csak a belső nyilvánosságot akarta kiakasztani, de Borboly neve egyre gyakrabban felmerül a potenciális aspiránsok között. Diverzió lenne? Nehéz elhinni, hogy Kelemen Hunor elengedné, viszont ha valakiről, róla el lehet képzelni, hogy nem fogja a döntést csak Kelemen Hunorra bízni.Az ismeretlen háromszéki jelölt. Úgy, ahogy a háromszéki érdekcsoportnak egyre nagyobb befolyása van az RMDSZ politikájára, úgy valószínűsíthető, hogy elfantáziálnak annak lehetőségével, hogy az EP-képviselőséget is felvegyék a portfóliójukba. De az valószínűbb, hogy inkább Sógort idomítják tovább, bár ez aligha szükséges.

Vincze Loránt. Ha valaki tudatosan építi magát erre a szerepre, az a FUEN-elnök, Vincze. Annak ellenére, hogy egy ideig az RMDSZ-ben a karrierista opportunist szinonímiája volt, bűneit már jóvátette és nagy lendülettel mindenhol ott van, ahol pozicionálhatja magát. Kelemen Hunorral a viszonya enyhén ambivalens. Vinczéhez kötődik a Minority Safe Pack, egy sikeres aláírásgyűjtési akció, aminek valós hozadékai még ködösek ugyan, de a kampány felhajtó ereje mindenképp Vinczét erősíti.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS