2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Népszavazás a családról: milyen a szenátorok lelkiismerete?

Dobrai Zsolt Levente Dobrai Zsolt Levente 2018. szeptember 13. 18:10, utolsó frissítés: 2018. szeptember 20. 15:55

Novák Csaba-Zoltán és László Attila szenátorokat kérdeztük, miért döntöttek a szavazásnál úgy, ahogy.


Kedden a szenátus is jóváhagyta a család meghatározására vonatkozó alkotmánymódosító tervezetet. A javaslatot 107 szenátor támogatta, 13-an ellene voksoltak, heten pedig tartózkodtak. A 139 szenátorból 9-en hiányoztak, köztük Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor is. A hét tartózkodó közül pedig három volt az RMDSZ tagja: Novák Csaba-Zoltán, Turos Lóránd és Antal Lóránd.

Az alkotmánymódosító tervezetet már tavaly áprilisban elfogadta a képviselőház. A szenátusi döntést akkor azért jegelte a kormánytöbbség, hogy előtte hatályba léptessen egy másik jogszabályt, amellyel kiiktatták a javaslatnak inkább ellenálló Klaus Johannis államfőt a népszavazás kiírásából. Az új népszavazási törvény szerint amennyiben a parlament egy alkotmánymódosító törvénytervezetet fogad el, akkor arról 30 napon belül a népszavazást is megrendezik, anélkül, hogy a referendum kiírásáról külön törvényt kellene hozni és az államfőn múlna annak kihirdetése.

Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes és sikeres legyen az szükséges, hogy a szavazásra jogosult lakosság legalább 30 százaléka vegyen részt a szavazáson, illetve az, hogy a 30 százalékos részévétel mellett a leadott érvényes szavazatok 50+1 százaléka a módosítás mellett szavazzon. Több civilszervezet és a kormányon kívüli pártok – így az USR is – elítélte a népszavazás kiírásával járó döntést – többen arra kérik a lakosságot, hogy a történelmi egyházak és a kormány hivatalos álláspontjától határolódjanak el és bojkottálják a referendumot azzal, hogy nem mennek el szavazni.

A szenátusi szavazást kedden megelőzte egy ún. vita, amely során a módosítás mellett állást foglaló szenátorok a demagóg szónoklatok versenyébe kezdtek és a szavazatokért versengő érvek sorában előfordultak jogi, vallási, hagyományra hivatkozó gondolatok is, de egyesek még a történelem és/vagy a tudomány szubjektív értelmezésébe is belefogtak. A legtöbbet idézett, híranyagokban bejátszott legemlékezetesebb mondatok a következők voltak:


Șerban Nicolae (PSD): „Hárommilliárd férfi egy nő nélkül képtelen a nemzésre. Négymilliárd nő egy férfi nélkül szintén képtelen a nemzésre. Ez egy olyan törvény, amely a teremtés eredménye. Én, bevallom, hiszem azt, hogy Isten létezik, és azt, hogy teremtő szerepe van.”

Nicoleta Pauliuc (PNL): „Egyre gyakrabban találkozunk olyan szokások nyilvános megkérdőjelezésével, amelyek a nemzeti öntudatba mélyen be vannak ágyazódva, olyan, az adottságoktól és a hittől való elhajlásokkal, amelyek felhígítják a román nép természetes sajátosságait.”

Dorin Bădulescu (ALDE): „A román nép a férfi és a nő szabadon történő házasságkötéséről pszichomatikus (sic!) és egzisztenciális információval rendelkezik. Erősen meg vagyok róla győződve, hogy ez a nemzet Isten általi kiváltságoknak örvend, hiszem, hogy ez az Isten által kivételezett nép.”

Gheorghe Baciu (PMP): „Mind, akik ebben a teremben vagyunk, férfiak és nők, a hagyományos család normális termékei vagyunk.”Az RMDSZ-es szenátorok közül a legtöbben annak ellenére fogadták el az alkotmánymódosító javaslatot, hogy a szavazást megelőző bő egy órás vita alatt Cseke Attila frakcióvezető felsorolta, hogy az ő frakciója hány szempontból tartja kifogásolhatónak a módosítások tartalmát – különös tekintettel arra, hogy a tervezet összemossa a házasság és a család fogalmát. Ezek után Cseke leszállt a pulpitusról és megszavazta azt, amit elvileg a frakciója is problémásnak tart. Ugyanúgy szavazott Császár Károly Zsolt, Derzsi Ákos, Fejér László Ödön és László Attila is.

A tartózkodók közül megkérdeztük a marosvásárhelyi Novák Csaba Zoltánt, a módosításért szavazók közül pedig a kolozsvári László Attilát, miért úgy döntöttek, ahogy.

Novák Csaba-Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy az RMDSZ szenátusi frakciója előzőleg megvitatta az alkotmánymódosításra vonatkozó kezdeményezést. A pró és kontra vélemények ismertetése után az a döntés született, hogy mindenki a saját belátása és meggyőződése szerint szavazzon.

"Én személy szerint a tartózkodás mellett döntöttem. Feltettem magamnak a kérdést, milyen valós társadalmi problémákat old meg ez a módosító javaslat? Úgy vélem, a kérdésnek ily módon történő felvetése nem más, mint politikai pótcselekvés, és e felvetés időzítése sem szerencsés. Erről a legtöbb politikai hozzászólás meg is győzött, hiszen sokkal többet beszéltek a szenátorok az ún. nemzeti hagyományokról, múltról, mint a család valós tartalmi kérdéseiről. Hiszem, hogy a család a társadalom alapsejtje (a történelem során nem is sikerült soha más alternatívát találni), ezt támogatni kell, de nem szólamokkal, meghatározásokkal, hanem valós család-, adópolitikával pl. Lehetőség lett volna a valós társadalmi viszonyokat, helyzeteket rendezni, de erre kísérletet sem tesznek manapság. Rendezni kellett volna a család, a házasság, az élettársi kapcsolat szabályozását a csonka családok jogi helyzetét stb. Úgy vélem, Isten minden teremtményének, minden embernek joga van egy minél teljesebb emberi élethez. Ez a kezdeményezés formailag igen, tartalmilag nem erről szólt" - érvelt a döntése mellett.

László Attilától azt kérdeztük, ő hogyan értékelné a szavazatát annak fényében, hogy Cseke Attila frakcióvezető a szavazást megelőzően elmondta, hogy a módosítások voltaképpen sok problémára nem adnak választ.

"Amit Cseke Attila elmondott, az a frakciógyűlés eredményeként született meg. Tehát volt egy nyílt és tisztességes gyűlésünk, ahol mindenki elmondta az álláspontját és végül úgy döntöttünk, hogy mindenki a lelkiismerete szerint szavazzon. Voltak kollégák, akik jelezték, hogy nagyon komoly kifogásaik vannak – és nem föltétlenül a slágertéma, az az azonos neműek házassága kapcsán –, mivel, noha ez a tervezet valamivel jobb változat, mint ami most az alkotmányban van, de azért elvártuk volna, hogy az alkotmány szintjén is rendelkezzünk arról, hogy mi legyen az egyszülős családokkal, az élettársi viszonyok tisztességes rendezését stb. Szóval döntöttünk és látható az eredmény, hogy hogyan szavaztunk, olyan körülmények között, hogy az ország lakosságának 84-85% százaléka egyetértett ezzel a módosítással.

Arra a kérdésünkre, hogy akkor ezek szerint a szavazói preferenciára való tekintettel szavazott úgy, ahogy szavazott vagy meggyőződésből, László Attila leszögezte, hogy meggyőződésből tette.

"A feleségemmel valamikor nyolcadikos korunkban kezdtünk barátkozni, aztán valamikor negyedéven összeházasodtunk az egyetem alatt és azóta is együtt vagyunk. Én így tartom helyesnek vagy elfogadhatónak, tehát én inkább azt tartottam szem előtt, ahogy én látom ezt a kérdést" - fejtette ki.

Arra is kíváncsiak voltunk, lévén, hogy a PSD-nek és Dragneának vesszőparipája lett ez a téma az elmúlt időben, az RMDSZ és a PSD között ebben a kérdésben nem volt-e egy előzetes megegyezés a szavazásról.

"Nem. Nem nem volt ilyen egyezség. A kollégákkal inkább abban maradtunk, hogyha már kialakult ez a helyzet, akkor gyorsítsuk fel a családi törvénykönyv módosítását, hogy belátható időn belül rendezzük ezeket a kérdéseket" - válaszolta László Attila.

Nyitókép: A Salvati copii/Mentsétek meg a gyerekeket civil szervezet Eltűnt szülők kampányának plakátjai. Forrás: Jurnalul Bucurestiului

NÉPSZAVAZÁS A CSALÁDRÓL

» A közel hárommillió homofób országa vagyunk?

» Megszavazta a képviselőház a család fogalmáról szóló alkotmánymódosítást

» Alkotmánymódosítás a család fogalmáról: dobálják, mint a forró krumplit?

» Civil szervezetek és magánszemélyek fogtak össze a házasságot módosító népszavazás ellen

» Az USR valószínűleg nem fogja támogatni, hogy a család egy férfi és nő kapcsolataként szerepeljen az alkotmányban

» 26-án tárgyalja az Alkotmánybíróság a PNL által benyújtott, a család fogalmáról való népszavazás alkotmányossági kifogást

» Johannis nem siettetné a népszavazást a családfogalom meghatározásáról

» A népszavazás szabályozásával készítette elő a melegházasság tiltását a román parlament

» Bukarestben tart nagygyűlést májusban a PSD a hagyományos családok támogatásáért

» Nem hirdeti ki Johannis a referendumtörvényt, inkább az Alkotmánybírósághoz fordul

» Nem alkotmányellenes a referendumtörvény módosítása

» Mit csináljon az erdélyi fiatal, ha nem autonómiaharcos, nem családcentrikus, nem heteró stb?

» Csoma Botond: szekuláris társadalomban a házasságot nem lehet csak vallási alapon megközelíteni

» Európa és a parlamenti szégyen napja

» Hadd legyenek most a melegek hangosak

» Az ortodox egyház anyagilag is támogatja a Koalíció a családért népszavazási kezdeményezését

» Elhalasztja a hagyományos család védelméért szervezett felvonulást a PSD

» Az Alkotmánybíróságon támadja meg Johannis a referendumtörvényt

» Az alkotmánybíróság elutasította az államfőnek a referendumtörvény módosításaival kapcsolatos indítványát

» Kihirdette az államfő a referendumtörvényt módosító jogszabályt

» Dragnea: október 7-én szervezik meg a családról szóló népszavazást

» Kelemen Hunor hajlik arra, hogy a házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre

» A szenátus is megszavazta a férfi és nő házasságaként értelmezett családmeghatározást

» Az RMDSZ szenátorai is egyetértettek azzal, hogy a házasság egy férfi és egy nő között köttessék

» Asztalos Csaba reméli, hogy nem lesz gyűlölködés az alkotmánymódosító népszavazás kampányában

» Népszavazás a családról: milyen a szenátorok lelkiismerete?

» Porcsalmi: nem értek egyet azzal, hogy házasságot kizárólag csak nő és férfi köthet

» Horváth Anna: álcselekvés, manipuláció és felesleges pénzkidobás a családról szóló referendum

» Az MPP szerint család csak egy férfi és egy nő házasságával jöhet létre, úgyhogy el kell menni szavazni

» Az alkotmánybíróság szerint is rendben van a családot meghatározó alkotmánymódosítás

» Kétnapos lesz a családról szóló népszavazás

» Czika Tihamér: Hány erdélyinek kell még szenvednie?

» Több nemzetközi emberjogi szervezet szerint alkotmányellenes a család meghatározásáról szóló referendum

» Dăncilă: kétnapos lesz a családról szóló népszavazás

» A Gyulafehérvári Főegyházmegye családreferense „nem tudja komolyan venni” az egyszülős családokért aggódókat

» Horváth-Kovács Szilárd: Mi a család? Történetek egy (elmaradt) beszélgetésről

» Kelemen Hunor a népszavazásról: el kell menni és képviselni az értékrendünket

» A család fogalmáról szóló népszavazás kezdeményezői elhatárolódnak a PSD-től

» Bihar megyei prefektus: fel kéne függeszteni a tanítást október 5-én, hogy fel lehessen készülni a referendumra

» Asztalos Csaba sem vesz részt a népszavazáson, mert szerinte annak semmi értelme

» Geambașu Réka: Családdefiníció? Melegházasság? A legégetőbb problémánk!

» Szász Attila: Tisztelt népszavazó, közösen fogunk veszíteni!

» A Koalíció a családért elnöke a családon belüli erőszakról: történnek balesetek

» Meglehetősen messze estünk Luther 95 pontjától

» Zsigmond Csilla: Referendum kvíz

» Asztalos: az októberi referendum önmagában diszkriminatív

» Egy erdélyi magyar meleg srác válaszlevele a katolikus érsek körlevelére

» Mi lesz így a világgal? A Netflix és a Coca-Cola is állást foglalt a referendum kapcsán

» Kovács Péter: Háj szö döm münö ku münő

» Szilágyi Botond: Népszavazási csalárd-kérdés

» Referendum: tömegesen lépnek vissza a szavazókörzeti elnökök?

» Meglehetősen messze estünk Luther 95 pontjától

» Ágostai evangélikusok: a házasság intézményét nem kérdőjelezi meg senki, és azt nem kell megvédeni

» Majdnem 19 millió személynek van szavazati joga a hétvégén

» Egy erdélyi leszbikus levele a referendum kapcsán

» Egy erdélyi kétgyerekes apuka érvelése a referendum kapcsán

» Markó Béla: Ezúttal nem találkozunk

» Te emlékszel, hányszor népszavaztál eddig? És arra, hogy mi lett a következménye?

» Csernik-Vass Attila: Népszavazás: Boldogító igen?

» Népszavazás a családról percről percre: szombat

» Családról szóló népszavazás percről percre: vasárnap

» Illyés Gergely: az ortodox egyház a referendum legnagyobb vesztese

» Népszavazás végeredménye: 21,1%-os részvétel, 91,56%-os az igenek aránya

» Az alkotmánybíróság elutasította a népszavazás megszervezése és lezajlása kapcsán benyújtott óvásokat

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS