2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Őrizetbe vette a bolgár rendőrség Attila Birót, a Rise Project munkatársát

Dobrai Zsolt Levente Dobrai Zsolt Levente 2018. szeptember 14. 14:33, utolsó frissítés: 2018. szeptember 20. 15:55


A romániai tényfeltáró újságírókat tömörítő Rise Project nevű online felület csütörtökön tette közzé azt a hírt, miszerint egyik kollégájukat, Attila Birót és bolgár kollégáját, Dimitárt a bolgár hatóságok őrizetbe vették, és arra kérték olvasóikat, hogy próbáljanak meg mielőbb kapcsolatba lépni, nyomást gyakorolni a perniki (bulgáriai város) rendőrségre, amelynek a telefonszámát is közzétették.

Az őrizetbe vételre aközben került sor, hogy Biro és Dimitar egy nagyszabású korrupciós ügy kapcsán azt akarták dokumentálni, hogy néhány korrupcióval vádolt bolgár politikus miként akart elégetni egy zsáknyi, rájuk nézve kompromittáló dokumentumot, jegyzőkönyvet. A szabadlábra helyezésükben Florian Daniel Mazilu diplomata működött közre. Majd a bolgár rendőrök segítségével sikerült a félig égett és szalagokra vágott papírokat beszállítani az őrsre.

Biro és bolgár kollégája azt közölték, hogy jól vannak, és nemsokára bővebben is fognak nyilatkozni a jelenlegi helyzetükről.

A bolgár Bivol (Биволъ) nevű oldalon, amelynek Dimitar is munkatársa, már megjelent egy anyag, amelyik felvázolja, hogy konkrétan milyen jellegű és hány szálon futó korrupciós ügyről van szó. Jelentős Európai Uniós támogatásokról van szó, amelyek értéke több száz millió bolgár levára (BGN) rúg. A regionális fejlesztési programokra, infrastrukturális programokra, illetve az energiahatékonyságot növelő beruházásokra adott összegek különböző módszerekkel való megdézsmálására derült tehát fény. A Bivol cikke többek között olyan adatokat is közzétett, amelyekből kiderül, melyek azok az egyesületek, amelyek valamilyen úton-módon részesültek a Regional Development Program (RDP) keretében elnyert támogatások nem rendeltetésszerű felhasználásának következményeként elköltött pénzekből.


A cikkben említett ügyek történetei kísértetiesen hasonlítanak azokra az „üzletekre”, amelyeket Teleorman megyében kötöttek különböző mezőgazdasági termelőegységek felújítására és/vagy bővítésére, csakhogy az elnyert milliók sosem a megfelelő célpontba jutottak. Egyelőre csak közszájon forog, hogy Liviu Dragnea üzletei és magánberuházásai is nyertek belőlük.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS