2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor a népszavazásról: el kell menni és képviselni az értékrendünket

Ivácson András Áron Ivácson András Áron 2018. szeptember 21. 16:38, utolsó frissítés: 2018. szeptember 24. 14:32

Három programpontot ismertetett a mai sajtótájékoztatón a szövetségi elnök: kongresszus, oktatás, referendum. A tanügyminiszter leváltását kérik.


Szeptember 21-én, pénteken 12 órától ülésezett Kolozsváron a Szövetségi Állandó Tanács. A vártnál hosszabbra nyúlt tanácsülés után tartott sajtótájékoztatót az RMDSZ elnöke. Mint elmondta, három fő vitapontot tárgyaltak meg a SZÁT keretében, majd sorrendben ismertette is ezeket.

Kiderült, hogy az RMDSZ SZKT-t tart október 13-án, Csíkszeredában, amelyen többek közt a jövő év februárjában tartandó kongresszus részleteit tárgyalják meg. Ugyanitt kerül terítékre az EP-választások jelentkezési kritériumainak és kampányparamétereinek rögzítése. A jövő évi kongresszus ugyanakkor tisztújító kongresszus is lesz egyben.

Az oktatás helyzete kapcsán elmondta, hogy először is megkísérlik elérni, hogy sürgősségi kormányrendelettel hatályon kívül helyezzék azt a korábbi sürgősségi kormányrendeletet, amely elrendelte, hogy a kisebbségi elemi osztályokban is román szaktanárok tanítsák a román nyelvet. A másik oktatásbéli ügy a MOGYE kérdése volt, mivel egy egyetemi szenátusi döntés következtében megszavazták a Petru Maior Egyetemmel való abszorpcióját.

Az egyetemek autonómiája ugyan ezt lehetővé teszi, azonban kérdés, hogy procedurális szempontból is rendben volt-e minden, annál is inkább, hogy a MOGYE oktatói készülnek megtámadni a döntést.


Mint kifejtette, a MOGYE és a Petru Maior Egyetem abszorpcióját tavasszal hajtották végre a felsőoktatási intézmények szenátusai, majd tegnap ezt kormányhatározattal is szentesítették. Kelemen Hunor arra biztatja a magyar kar oktatóit és diákjait, hogy a közigazgatási bíróságon támadják meg ezt a rendeletet.

A törvény szorgalmazza az egyetemek fúzióját, hiszen különböző támogatásokat is nyújt az egybeolvadó intézmények számára. Problémás azonban, hogy ez ügyben sem történt semmiféle konzultáció. Az RMDSZ ezért Valentin Popa tanügyminiszter lemondását fogja kérni.

Miután a tanügyminiszter két olyan kérdésben sem konzultált az RMDSZ-szel, amely rendkívül fontos a magyar közösség szempontjából, azt kérjük, hogy váltsák le, legyen csere az oktatási tárca élén - jelentette ki Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke rámutatott: a magyar közösség bizalma megszűnt a tanügyminiszter személye iránt, az elkövetkező időszakban pedig nem látják garantáltnak, hogy hatékonyan és korrektül működjenek együtt vele.

Végül a referendum került szóba, amely kapcsán a szövetségi elnök elmondta, hogy ez egy olyan téma, amely megosztja az erdélyi közvéleményt. Pontosan ebből kifolyólag az RMDSZ közvéleménykutatást is végzett, amiből az derült ki, hogy szavazóik, az „erdélyi magyar emberek” többségükben konzervatívok. Kelemen szerint nagyon fontos gyakorolni a demokratikus jogainkat és el kell menni szavazni, függetlenül attól, hogy mit gondolunk a kérdésről. El kell menni szavazni és képviselni az értékrendünket – fogalmazta meg a szövetségi elnök az RMDSZ hivatalos álláspontját, vagyis mindenki szavazzon a saját lelkiismerete szerint.

Mint kiderült, a népszavazás témája még nem létezett, amikor a felmérést készítették, így közvetlen módon nem lehetett erre rákérdezni, de a felmérés elsöprő többségben azt mutatta ki, hogy a válaszolók a házasságot alatt egy férfi és egy nő kapcsolatát értik. Kelemen szerint a különböző véleményeknek szükségszerűen meg kell férniük egymás mellett, hiszen ez a demokratikus minimum, amelyet minden körülmény mellett fenn kell tartani.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS