2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Időszerű lenne Kolozsváron is szervezni egy lakásmenetet

Dobrai Zsolt Levente Dobrai Zsolt Levente 2018. október 01. 16:38, utolsó frissítés: 16:48

Egyre nagyobb léptékű lakhatási problémákkal küzdenek a Közép-Kelet Európai országok is. A hétvégén a Lakhatási Hetek keretében megszervezett budapesti Lakásmeneten jártunk.


Szombaton, szeptember 29-én került sor Budapesten az idei, immár nyolcadik alkalommal megszervezett Lakásmenetre. A menet a Város Mindenkié és a Habitat for Humanity Magyarország, illetve egy kisebb sereg önkéntes aktivista (pl. Food Not Bombs Budapest) közös szervezésében, rendhagyó módon a szeptember végén és október elején zajló Lakhatási Hetek keretében vonult fel a magyar főváros utcáin. A több ezer résztvevő azzal a szándékkal vonult utcára, hogy felhívja a figyelmet – mind a magyar kormányét, mind a közvéleményét – arra, hogy egyre többen élnek lakhatásszegénységben és egyre többen válnak hajléktalanná, miközben több tucat, több száz és több ezer – annak függvényében, hogy melyik települést vesszük alapul – önkormányzati lakás áll üresen Magyarországon.

A lakhatási válság nem pusztán a növekvő hajléktalanság jelenségéből áll, hanem szerves részét képezi a több ezer lakhatás-pályázatot, lakáskérelmet benyújtó, vagy lakást bérlő és annak árát hitelből visszafizető, lakásszegénységben élő személy és család helyzete is. A jelenség – annak ellenére, hogy a nyugati országokhoz képest Magyarország és Románia aránylag még mindig nagy számú ingatlantulajdonossal rendelkezik (tehát nálunk kevésbé jellemző, hogy a családok vagy személyek hosszú távon beérik azzal, hogy otthonukat béreljék), a neoliberális város- és településfejlesztési adminisztrációs trendek, illetve a gyengén szabályozott ingatlanpiaci szokások miatt, amelyek egyre drágábbá teszik a mindennapi életet a növekvő városokban, főleg azok számára, akik – különböző okokból adódóan – nem rendelkeznek saját lakással, egyre nagyobb méreteket ölt.

Láthatjuk ezt Kolozsváron is, ahol 2010 óta már rendszeressé váltak a kilakoltatások, illetve azt is tapasztalhatjuk, egyre több ide érkező diák vagy munkavállaló véli úgy, hogy az albérletárak folyamatos emelkedése – amely oda vezetett, hogy Kolozsváron az albérletárak a Bukaresti árakat is meghaladták – elviselhetetlenné válik számukra. Ez pedig azt eredményezi, hogy sokan inkább elköltöznek a városból. Az ingatlanpiaci, noha lassuló növekedési tendenciák okozta albérletár-emelkedések a székelyföldi kisvárosokat sem kerülik el, hiszen mind Marosvásárhelyen, mind Csíkszeredában növekvő árakkal, és – úgy tűnik – ezzel kapcsolatos panaszokkal is találkozunk. A lakhatási kérdés tehát egyre inkább általánossá, határokat átívelő problémává vált, valószínű ezért vonultak fel Budapesten romániai, spanyolországi stb. városokból érkezett személyek és aktivisták is.

A kezdeményező Város Mindenkié (AVM) csoport egyébként 2009 augusztusában alakult, olyan hajléktalan emberek és szövetségeseik részvételével, akik tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért. A csoport tagjai hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt és lakásszegénységben élő emberek, és biztos lakhatással rendelkező szövetségeseik.


A Város Mindenkié a következő célokért küzd: a kikényszeríthető lakhatáshoz való jog törvénybe foglalása és érvényesítése, a hajléktalanság kriminalizációjának (aminek következtében többen fagyhalálra vagy börtönbüntetésre vannak ítélve) megszüntetése; a hajléktalan és lakásszegénységben élő emberek társadalmi és intézményes diszkriminációjának megszüntetése; mindenki számára elérhető, magas színvonalú szociális rendszer; széleskörű tudatosság a szociális jogokkal kapcsolatban és szolidaritás a hajléktalan és lakásszegénységben élő emberekkel.

A fotókat a felvonulásról Gondos Mária Magdolna készítette; néhány közülük először az azonnali.hu portál Így vonultak ezrek a méltányos lakhatásért c. cikkében jelent meg.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS