2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Referendum: tömegesen lépnek vissza a szavazókörzeti elnökök?

Szerk. 2018. október 02. 17:15, utolsó frissítés: 2018. október 05. 10:24

Állítólag nem bojkottról van szó.


Az ország több megyéjében is visszaléptek a szavazókörzetek elnökei, alig pár nappal a családról szóló referendum megszervezése előtt.

Adrian-Claudiu Prisnel, az USR parlamenti képviselője közölte az információt a Facebook-oldalán, amely szerint Dolj megyében 120-an, Szeben megyében 150-en és Kolozs megyében több mint 240-en léptek vissza. Ezen túl Bihar megyében 120, Temes megyében 150 és Arad megyében is már 100 felett jár a visszalépett szavazókörzeti elnökök száma.Prisnel szerint ez teljesen egyedi eset Romániában és elsősorban annak tulajdonította, hogy a szavazókörzeti elnökök megértették a rájuk Liviu Dragnea által helyezett nyomás kockázatát. Meglátásában ennek az egész referendum-folyamatnak mindössze annyi célja van, hogy Dragnea és köre teszteljék a választási csalás lehetőségének gépezetét a jövőbéli választásokra való tekintettel. Mint mondja: azután, hogy egy sürgősségi kormányrendelettel előkészítették a haszontalan referendum elcsalását, még ki is nyújtották kétnaposra, utána pedig kísérletet tettek egy büntetett előéletű személynek a Központi Választási Irodába való bejuttatására.


Amint a Finger Prints oldal is beszámol róla, a fent említett szám a Szeben megyei választókörzeti elnökök közel felét jelenti, ugyanis 377 elnök van összesen. Andrei Sebeșan, a Szeben Megyei Választási Iroda elnöke elmondta, hogy egyelőre még nem tudni, hogy mi okból mondták vissza, pedig a visszavonási kérvényen megalapozott indoknak kell szerepelnie. Elmondása szerint ekkora visszalépési hullám még sosem volt a megyében, semmilyen szavazás esetében és ez az egész referendum jó megszervezhetőségét megkérdőjelezi. A helyzet ugyanis úgy áll, hogy szavazókörzeti elnökök nélkül a szavazási folyamat nem történhet meg.

A Ziarul Clujean szerint Kolozs megyében szintén előzmény nélküli ez a lépés, ahol hétfőig több mint kétszáz szavazókörzeti elnök lépett vissza a referendumtól. A megyében 656 szavazókörzeti elnökre van szükség ahhoz, hogy a referendum megtörténhessen, közölte a Kolozs Megyei Választási Iroda. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) közleménye szerint nem a megyék közötti elosztás az oka a visszalépéseknek, hanem személyes indokokra hivatkoznak a visszalépők.

Legalább ekkora probléma azonban, hogy az AEP adatbázisa nem naprakész, így pedig nehezen tud kapcsolatot létesíteni az ilyenkor szükséges szakemberekkel. A referendum megszervezésének négy napján való részvételért egy szavazókörzeti elnök hozzávetőlegesen bruttó ezer lejt kapna.

Kedden délután két óráig további hetven szavazókörzeti elnök adta be visszalépési kérelmét Kolozs megyében, szintén személyes indokokra hivatkozva. Anca Gorza, a Kolozs Megyei Választási Iroda elnöke azt nyilatkozta, hogy nem a referendum bojkottálásáról van szó, hanem személyes problémákról, illetve sokaknak esküvőkre kell menniük.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS