2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ-es képviselők szerint az EP Romániával szemben is kettős mércét alkalmaz

Ambrus István Ambrus István 2018. október 03. 17:33, utolsó frissítés: 2018. október 04. 17:25

Sógor Csaba szerint jó eséllyel megszavazza az Európai Parlament a Romániát elítélő határozatot.


A romániai jogállamiság terén kialakult helyzet miatt az Európai Bizottság továbbra is aggodalommal követi a fejleményeket - hangzott el az Európai Parlament plenáris ülésén, amelyen Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a romániai igazságszolgáltatással kapcsolatos aggályait és a korrupcióellenes harc folytatásának fontosságát hangsúlyozta.

A romániai jogállamiság helyzetéről Strasbourgban tartott szerdai vita keretében felszólalt Viorica Dăncilă miniszterelnök is, aki elmondta, az Európai Uniónak tiszteletben kell tartania a román jogállamiság kereteit, és tudomásul kell vennie, hogy az igazságügyi reformok elsősorban a román állampolgárok érdekeit szolgálják. Tudorel Toader igazságügy miniszter, aki szintén jelen volt az ülésen, a Romániát elmarasztaló felszólalások kapcsán azt hangsúlyozta, nem azért érkezett a plenáris ülésre, hogy Strasbourgban mondják meg, mit kell tenni Romániában.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő a felszólalások kapcsán a Transindexnek elmondta, Románia helyzetének megítélése, az igazságszolgáltatás helyzete, a titkosszolgálatokkal megkötött protokollumok, a Korrupcióellenes Ügyészség vezetőjének a leváltása kapcsán véleménye szerint sikerült megértetni az Európai Parlament politikai vezetőivel, hogy az országban a jelenlegi helyzet összetett.

Winkler szerint vannak olyan kritikák Romániát illetően, amelyet meg kell szívlelni, de ugyanakkor az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV), valamint a Velencei Bizottság előzetes álláspontjai mind árnyalásra szorulnak. A képviselő szerint a szerdai vita is erre világított rá. Winkler az MCV mechanizmus és a Velencei Bizottság jelentése kapcsán továbbá kifejtette, az Európai Parlament a következő három hétben szövegezi meg azt a határozatot, amelyben végleges döntés születik Romániával kapcsolatban a jelentésekben megfogalmazott észrevételek kapcsán.


Winkler szerint ezekben a kérdésekben Romániával szemben továbbra is kettős mércét alkalmaznak, úgy az MCV, mint a Velencei Bizottság jelentése terén. Kifejtette, egészen addig, amíg két állammal szemben létezik ez a mechanizmus, amelynek egyébként megkérdőjelezhető a hatékonysága, és amelyek kapcsán elsősorban a kelet-európai tagállamokat vonják felelősségre, elég egyértelmű, hogy a kettős mérce alkalmazása érvényesül. Az európai parlamenti képviselő szerint abban az esetben, ha az EU vizsgálni szeretné egy adott országban a jogállamiság helyzetét, egy erre vonatkozó kritériumrendszert kellene kidolgozni, de az elmúlt években folytatott viták ellenére erre még mindig nincs valós politikai akarat.

„Az Európai Unióban történhetnek súlyos dolgok, a korrupció, vagy újságírók meggyilkolása tekintetében, de ennek ellenére csak a kelet-európai tagállamokat veszi elemzés alá az Európai Unió, ami minden bizonnyal kettős mérce”- fejtette ki Winkler, aki szerint az ilyen intézkedések azért érintik negatívan Romániát, mert az állampolgárok többsége elkötelezett az EU mellett, az ilyen kritikák azonban az Európa Unióval szembeni valós vagy kreált ellentétek felerősödését segítik elő.

Timmermans felszólalása kapcsán, amelyben a bizottság alelnöke a romániai igazságszolgáltatási törvények módosítását tette szóvá, Winkler azt kifogásolta, hogy csak érintőlegesen esett szó a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és az egyéb intézmények által kötött titkos megállapodásokról. Ebből szerinte arra lehet következtetni, hogy sem Timmermans, sem pedig az Európai Bizottság nem látja az összefüggéseket az elmúlt egy év eseményei kapcsán, azaz a titkos protokollumok megléte és az igazságszolgáltatási reformok között.

„Ezek a protokollumok azt eredményezhetik, hogy járulékos áldozatok jelennek meg a korrupcióellenes harcban. Az, ha egyetlen ember is járulékos áldozatként, saját hibáján kívül kap ítéletet, az nem fogadható el, ugyanis az emberi jogok ellen történő támadásként értelmezhető”- fejtette ki Winkler.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő is úgy véli, egyre hangsúlyosabban alkalmazzák a kettős mércét a kelet-európai országokkal szemben. Szerinte, annak ellenére is, hogy adódnak gondok Lengyelországban, Magyarországon és Romániában is, egyre jobban körvonalazódik, hogy az unió tagállamai közül elsősorban az ebben a régióban lévő országokat vonja kérdőre az EU.

Az európai parlamenti képviselő Viorica Dăncilă beszéde kapcsán megjegyezte, nem volt támadó jellegű a felszólalás és a miniszterelnök nem rontott az eddigi helyzetén. Sógor elmondta, egyre hangsúlyosabbá vált az a vélemény a szakbizottsági viták keretében is, hogy a jogállamiság lebontása már rég elkezdődött Romániában, és kiemelte a Bizottság alelnöke, Timmermans által elmondottakat, hogy a romániai igazságszolgáltatás körül kialakult helyzetre nem lehet kizárólag magyarázat a titkos protokollumok megléte. A képviselő a plenáris ülésen történt felszólalások és reakciók alapján úgy véli, az EP valószínűleg megszavazza a Romániát elítélő határozatot.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS