2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Makkai Gergely nem érti, miért támadják a dél-koreai utazása miatt

Ambrus István Ambrus István 2018. október 08. 12:43, utolsó frissítés: 12:44

A marosvásárhelyi alpolgármester szerint a dél-koreai út közösségi érdeket szolgált, a városnak pedig igenis szüksége van az ázsiai kulturális és gazdasági kapcsolatokra.


Lemondásra szólította fel az RMDSZ Maros megyei szervezete Makkai Gergelyt, Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármesterét, amiért közpénzen utazott el Dél-Koreába. Az ázsiai utazást Makkai Gergely az idén kezdeményezte, a delegáció 4 személyből állt, amelynek Bakos Levente marosvásárhelyi városi tanácsos is tagja volt. Makkai 2017 júniusa óta tölti be a marosvásárhelyi alpolgármesteri tisztséget.

A Dél-Koreába utazó delegációról a helyi tanács titkos szavazáson döntött, idén júniusban a kezdeményezés egy szavazat hiányában elbukott, augusztus folyamán viszont megszavazta a vásárhelyi önkormányzat. Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete az utazással kapcsolatban közleményében úgy fogalmazott, az út nem hoz közvetlenül közösségi hasznot, ezért azt javasolják, hogy az RMDSZ városi frakciónák tagjai ne vegyenek részt rajta.

Makkai Gergely a Transindex megkeresésére elmondta, a dél-koreai utazás közösségi célt szolgált, ugyanis ezen keresztül azt szerették volna elérni, hogy az ázsiai országból befektetők érkezzenek Marosvásárhelyre, valamint a felsőoktatás és az egészségügy terén is kapcsolatokat szerettek volna kiépíteni.

Mint kifejtette, a Marosvásárhely és Dél-Korea közti kapcsolat 2008-ban kezdődött, a digitális város projekt keretében, amely során a dél-koreai befektetők a város digitális fejlesztésébe kezdtek volna. De ez a kezdeményezés a városi önkormányzaton belül lévő ellentétek miatt akkor meghiúsult.


Makkai azt is elmondta, a Dél-Koreában szervezett a Mennyországi kultúra, világbéke, a fény visszahozása elnevezésű szervezet békekonferenciájára kaptak meghívást, amely során megbeszéléseket folytattak többek közt a marosvásárhelyi orvosi egyetem érdekében. Ennek során a Szöul és környékének egyik legnagyobb kórházában tettek látogatást, ahol a hagyományos és modern koreai gyógymódok alkalmazásával gyógyítják a betegeket. Az orvosi, szakmai kapcsolatok kiépítése céljából a delegáció romániai küldöttei kétnapos konferenciát terveznek Marosvásárhelyen, ahová az alpolgármester elmondása szerint meghívják a dél-koreai orvosokat is.A delegáció RMDSZ-es tagjai felszólítást kaptak a Maros megyei RMDSZ részéről, hogy fizessék vissza a közpénzen tett utazás összegét, továbbá felszólították Makkai Gergelyt, hogy mondjon le az alpolgármesteri tisztségről. Az alpolgármester elmondta, hajlandó megtéríteni az utazás költségét, ugyanakkor arra a kérdésre, hogy szerinte mennyi esélye van az alpolgármesteri tisztségből való leváltásának, Makkai úgy fogalmazott, hogy: „Ez a jelenlegi lelkiállapotomban túlhaladja az én ítélőképességemet, ezt nem is próbálom átgondolni. Ha meg is vonják tőlem a mandátumot, felkérem Marosvásárhely lakosságát, segítsék, támogassák mindazokat a projekteket, amelyet kezdeményeztünk".

Ugyanakkor hozzátette, nehezen vállalta el az alpolgármesteri funkció betöltését, mindemellett úgy határozott, hogy Marosvásárhely alpolgármestereként mindent megtesz a közjó érdekében. Az alpolgármester a Marosvásárhelyi Rádiónak is azt nyilatkozta, a felszólítás ellenére nem áll szándékában lemondani, ugyanakkor hiteles érveket vár arra vonatkozóan, hogy valóban nagy felháborodást váltott ki a dél-koreai utazás a közvélemény részéről.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS