2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hegedüs Csilla: a Nőszervezet is támogatja a bejegyzett élettársi kapcsolat elfogadását

Ambrus István Ambrus István 2018. október 17. 14:44, utolsó frissítés: 20:52

Romániában a gyermekek egyharmada házasságon kívül születik: a bejegyzett élettársi kapcsolat az ő helyzetüket is megkönnyíthetné.


Várhatóan a héten kerülne a parlament elé a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvénytervezet, amely hosszú évek vitás kérdéseinek rendezését tenné lehetővé. Korábban Porcsalmi Bálintot, az RMDSZ ügyvezető elnökét is kérdeztük erről a kérdésről, aki elmondta, hogy ma az RMDSZ-en belül többen támogatják a bejegyzett élettársi kapcsolat elfogadását, mint egy éve.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezet ügyvezető alelnöke a Transindexnek elmondta, a törvény elfogadására szükség van, mert sok olyan pár él élettársi kapcsolatban, akik nem akarnak vagy nem tudnak összeházasodni. Ennek a helyzetnek a rendezésére pedig törvényes úton is lehetőséget kell biztosítani, amelyen keresztül az élettársi kapcsolatban élők családi helyzete is rendezettebb lehet.

Hegedüs szerint napjainkban a romániai társadalom is elfogadóan vélekedik az élettársi kapcsolatról és a gyereküket egyedül nevelő anyákról, emellett pedig el kell fogadni azt az európai szemléletet is, amelyet az unió 22 országában már a törvény is biztosít. Ezek mellett pedig a törvényeknek is igazodniuk kell a társadalmi valósághoz, ennek mentén pedig lehetőséget kell teremteni arra, hogy az élettársi kapcsolatban élő személyek is örökölhessenek egymás után, szükség esetén pedig a törvény előtt is családtagként tudjanak fellépni.

“A Nőszervezet és én magam is támogatom a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó jogi keret megteremtését. Ugyanakkor, látván azt, hogy milyen sok gyermek tengődik az árvaházakban, úgy gondoljuk, hogy sokkal jobb lenne nekik egy olyan családban felnőni, ahol szeretik őket, ahol biztosítva van a fejlődésük. A Nőszervezet elnöksége támogatja azt, hogy a különböző nemű, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő párok örökbe fogadhassanak gyermekeket” – mondta Hegedüs Csilla, aki hozzátette, a Nőszervezet tagjai, ahogy az erdélyi magyar társadalom tagjai is, különbözően gondolkodnak ebben a kérdésben, de ezeknek a véleményeknek meg kell férniük egymás mellett.


Arra a kérdésre, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat jogi kategóriájába az azonos nemű párok is beletartozzanak-e, az ügyvezető alelnök kifejtette, a napokban tárgyalt erről a kérdésről a Nőszervezet elnöksége. “Egyetértünk azzal, hogy az élettársi viszony jogi kategóriájába az azonos nemű párok is beletartozzanak. Nem gondolom azt, hogy ezzel bármit elvennénk a házasságban élőktől, vagy a különböző nemű pároktól. Azonban a többség nem ért egyet azzal, és ezzel így van a Nőszervezet elnöksége is, hogy az élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok örökbe fogadhassanak”.

A bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozóan több törvénytervezet is született az elmúlt években, legutóbb Victor Negrescu, európai ügyekért felelős PSD-s miniszter jelentette be, hogy ezen a héten a parlament elé terjeszti az erre vonatkozó törvénytervezetét. Idén tavasszal Oana Bîzgan független parlamenti képviselő is beterjesztett egy erre vonatkozó törvényjavaslatot. A képviselő azzal érvelt, hogy diszkrimináció éri azokat a nőket és férfiakat, akik élettársi kapcsolatban élnek, de nincsenek összeházasodva azokkal szemben, akik házasságban élnek. A képviselő elsősorban az Emberi Jogok Európai Bírósága valamint az Európai Bíróság eddigi határozataira és döntéseire hivatkozik a törvénytervezet szükségességét illetően.

Korábban az Országos Diszkriminációellenes Tanács szakértői csoportja is kidolgozott egy tervezetet, amely a heteroszexuális párok mellett az azonos nemű pároknak is lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a törvény által elismert élettársi viszonyban éljenek.

Az élettársi kapcsolat törvényesítésére vonatkozó kezdeményezések mindegyike nagyrészt megegyezik a házasságkötésre vonatkozó polgárjogi törvénykönyv erre vonatkozó passzusaival. Az alkotmánybíróság egy, a perrendtartásra vonatkozó törvénymódosítás során azt is kimondta az Emberi Jogok Európai Bíróság határozatára hivatkozva, hogy a családi élet kifejezés nemcsak a házasságon alapuló családokra vonatkozhat, hanem más kapcsolatokra is.

A taláros testület ezt az indoklást egy olyan esetben tette, amelynek során alkotmányellenesnek nyilvánította a büntetőeljárási törvénykönyv azon előírását, amely nem tette lehetővé a élettársi kapcsolatban lévő személyeknek a partnerük elleni tanúvallomás megtagadását.

A bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó eddigi törvénytervezetek a polgárjogi törvénykönyv házasságkötésre vonatkozó cikkelyeit veszik alapul, ennek értelmében olyan, a szabad akaratukból élettársi kapcsolatban élő személyekre vonatkozik, akik betöltötték 18. életévüket.

Ahhoz, hogy két személy élhessen ezzel a jogi lehetőséggel, legalább egy éve Romániában kell tartózkodniuk és rendelkezniük kell állandó lakhellyel. Az élettársi szerződést a törvénytervezet alapján közjegyző vagy a polgármesteri hivatali köztisztviselő előtt lehet megkötni, mindkét fél beleegyezésével, tanúk jelenlétében. Az anyagi javak megoszlása is a házassági vagyonjogi szerződéshez hasonlóan érvényesül, ennek értelmében közös javaknak minősül minden olyan anyagi bevétel, ami a munka által, szerencsejátékokból vagy társadalombiztosításból származik. A bejegyzett élettársi szerződés ideje alatt született gyermeket is törvény szerint ugyanazok a jogok illetik mint a szülőket, illetve azokat a gyermekeket, akik a házasság intézményének keretében születnek. Ugyanakkor az azonos nemű párok esetében ezen tervezetek nem teszik lehetővé a gyermekek örökbefogadását.

A bejegyzett élettársi szerződések felbontása jogi úton, közös megegyezés alapján történhet, az erre vonatkozó közigazgatási eljárás során vagy közjegyző előtt lehetséges, ennek hiányában pedig bírósági úton. A törvénytervezetek szerint Romániának azokat a bejegyzett élettársi kapcsolatok is el kell ismernie, amelyet egy másik európai uniós országban kötnek az állampolgárok.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS