2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Diákok nevében fordul az emberjogi bírósághoz az Árus Zsolt vezette alapítvány az érettségi miatt

Ambrus István Ambrus István 2018. október 25. 12:59, utolsó frissítés: 13:31

Eddig öt keresetet nyújtottak be az strasbourgi székhelyű bíróságra gyergyószentmiklósi iskolák volt diákjainak aláírásával.


Ismét az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a gyergyószentmiklósi Székely Figyelő Alapítvány, amely úgy ítéli meg, hogy diszkriminatív a román érettségi rendszer a magyar diákokkal szemben. Árus Zsolt, az alapítvány elnöke a Transindexnek elmondta, eddig öt keresetet nyújtottak be a strasbourgi székhelyű bíróságra gyergyószentmiklósi iskolák volt diákjainak nevében. A beadványt az alapítvány tagjai fogalmazták meg, a diákoknak csak aláírták, a járulékos költségeket is az alapítvány finanszírozza.

Árus Zsolt már évek óta folytatja "magányos" harcát a hazai érettségi rendszer ellen. Kérdésünkre úgy fogalmazott, a román oktatási rendszer szerinte azért diszkriminatív a magyar diákokkal szemben, mivel a magyar érettségizőknek egy vizsgával többet kell letenniük. Ebben a kérdésben az alapítvány már évekkel ezelőtt panasszal fordult az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz is, amely azonban még 2014-ben megállapította, hogy az érettségi rendszer nem diszkriminálja a magyar diákokat.

Árus Zsolt ugyanakkor már korábban is folyamodott jogorvoslatért az Európai Emberjogi Bírósághoz, akkor a gyerekei nevében nyújtott be hasonló keresetet, amelyet a bíróság azzal az indoklással utasított el, hogy a vádként megfogalmazott diszkrimináció személy szerint nem őt, hanem kiskorú gyermekeit érte.

Ezt követően döntött úgy, hogy az újabb perekbe olyan diákokat von be, akik a román nyelv és irodalom tantárgyon kívül sikeresen teljesítették a kötelező érettségi vizsgát. Az első ilyen jellegű keresetet múlt év őszén nyújtották be az Emberjogi Bírósághoz, de ezidáig még nem született ítélet ebben az ügyben.

“A tavalyi keresetet egy érettségiző diák nyújtotta be, erre való tekintettel pedig az alapítványunk nevében elindítottuk azt a kezdeményezést, amelynek az a célja, hogy minél több panaszos forduljon a bírósághoz. Ezzel megpróbáljuk siettetni azt, hogy a kérdésben döntés szülessen, ugyanis joggal várható el, hogy amennyiben egy kérdésben több beadvány érkezik, a bíróság átértékelheti ennek a fontosságát”- mondta Árus, aki hozzátette, az Emberjogi Bíróságtól azt várják, hogy döntésében kimondja, Románia diszkriminálja a magyar fiatalokat, és szüntesse meg ezt a diszkriminációt.

Szerinte a jelenlegi érettségi rendszer csak abban az esetben lenne igazságos, ha az adott vizsgaidőszakban minden érettségiző ugyanannyi és ugyanolyan jellegű vizsgán venne részt. “Ez a kisebbségi diákok szempontjából azt jelentené, hogy nem kellene nekik román nyelvből érettségizni, hanem a román diákokhoz hasonlóan csak anyanyelvükből kellene vizsgázniuk”.

Az alapítvány hosszú távú céljai közt szerepel, hogy minél több diákot, szülőt, tanárt és más szervezeteket is meggyőzzenek a csatlakozásról.

Árus úgy fogalmazott, hogy nehéz volt meggyőzni a diákokat, hogy részt vegyenek ebben a kezdeményezésben, mert “nem ismerik a bíróságok világát és ódzkodnak is tőle, ugyanakkor nem szeretnék, hogy egy újabb diszkrimináció érje őket azért, mert beperelték a román államot”.

A Székely Figyelő Alapítvány elnöke ugyanakkor kérdésünkre elmondta, az aláíró diákok esetében nem konzultált szülőkkel. Hozzátette, az iskolaigazgatókat felkereste, akik vállalták, hogy tájékoztatják a diákokat a kezdeményezésről. Bár elérhetőségeket kértünk, hogy beszélhessünk a panaszt tevő diákokkal is, Árus kifejtette, nem kívánja nyilvánosságra hozni sem az érintett diákok, sem pedig az iskolák nevét, ahol a diákok tanultak illetve érettségiztek.

Megkerestünk néhány gyergyószentmiklósi iskolaigazgatót, hogy van-e tudomásuk a kezdeményezésről és támogatják-e. A Batthyány Ignác Technikai Kollégium igazgatója, Farkas Zoltán megkeresésünkre elmondta, ez egy magánkezdeményezés, és az iskola ezt semmilyen módon nem támogatja. A Fogarasy Mihály-Műszaki Líceum igazgatója, Részeg Ildikó nem kívánt nyilatkozni a kérdés kapcsán, a Salamon Ernő Gimnázium igazgatója, Lakatos Mihály pedig azt nyilatkozta, jelenleg még nincs hivatalos álláspontjuk a kezdeményezésről.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS