2021. június 12. szombatVillő
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Colectiv-tragédia: a részvétnyilvánításon kívül nem sok minden történik

Ambrus István Ambrus István 2018. november 01. 10:57, utolsó frissítés: 2018. november 02. 09:18

A 65 halálos áldozatot okozó tűzeset kapcsán továbbra sem sikerült felelősségre vonni senkit. A politikusok pedig azt hangoztatják, hogy ennek nem szabad ismét megtörténnie.


Három év telt el a bukaresti Colectiv-tragédia óta, de az ügyben indított büntetőeljárás még kezdeti fázisban van, a tűzesetben elhunytak hozzátartozói pedig azzal vádolják a román igazságszolgáltatást, hogy szándékosan késleltetik a tárgyalásokat. A tragédia kapcsán felszínre került problémák továbbra is megoldatlanok, a súlyos égési sérüléseket ellátó sürgősségi osztályok helyzete például továbbra sem javult.

A 2015-ben bekövetkezett tragédiát a Goodbye to Gravity rockzenekar koncertje közben használt pirotechnikai eszközök okozták. Utólag pedig az is kiderült, hogy a Colectiv klub nem rendelkezett megfelelő tűzvédelmi engedéllyel. A tűzesetben 65-en vesztették életüket. A bukaresti kórházak nem tudták megfelelően ellátni a sérülteket.

Az áldozatokra minden év október 30-án megemlékeznek

Vass Levente orvos, parlamenti képviselő a Transindexnek elmondta, az égési sérülések ellátása terén a tragédia ellenére sem történtek megfelelő előrelépések, leszámítva Bukarestet, ahol a súlyos égési sérüléseket kezelő osztályok felszereltsége részlegesen javult. A képviselő szerint ugyanakkor ez sem éri el azt a szintet, ami a Colektiv-tragédiához hasonló esetben el tudna látni ilyen nagyszámú sérülteket.


A politikus elmondta, Hargita, Kovászna és Maros megyékben egy ilyen mértékű szerencsétlenség esetén a megyék kórházai nem tudnák megfelelően ellátni a sérülteket. Ez elsősorban a megfelelő pénzforrások hiányával magyarázható, az intézmények finanszírozása viszont minisztériumi kérdéskör. A politikus hozzátette, annak ellenére, hogy a legtöbb kórház finanszírozása a megyei költségvetésből történik, országos szinten nagyobb anyagi ráfordítás kellene a súlyos égési sérülések kezeléséhez szükséges technikai felszereltség eléréséhez. “Továbbra is kevés az egészségügyre fordított pénzösszeg, ebben a kérdésben társadalmi összefogásra lenne szükség” - hangsúlyozta Vass Levente.

Időközben nyugdíjba ment az ügyet tárgyaló bíró is

A tárgyalás annyira elhúzódott, hogy közben nyugdíjba ment az ügyet tárgyaló bíró. Az új bíró, Mihai Bălănescu úgy döntött, nem kezdi nulláról a tárgyalást és nem hallgatja ki újra a Colectiv-klub három tulajdonosát - Alin George Anastasescut, Paul Ganceát és Costin Mincut -, akik már korábban kimerítő nyilatkozatot adtak a történtekről a bíróság előtt. A tárgyaláson két ügyész is jelen volt, egyikük az Országos Korrupcióellenes Ügyészség, másikuk a legfőbb ügyészség képviseletében, ugyanis a per három, különböző nyomozó hatóságok által összeállított vádirat alapján zajlik.

A bíró emellett azt a döntést is meghozta, hogy nem elégszik meg az ügyészségi kihallgatásokon elhangzott vallomásokkal, hanem az összes tanút a bíróság is kihallgatja. Az első 25 tanú november 9-én kerül sorra. A Colectiv-dossziét előbb a fővárosi negyedik kerületi bíróság tárgyalta, innen került a bukaresti törvényszékhez.

Colectiv-tűzeset ügyében 2016 április 28-án indult a büntetőeljárás. Az ügyben a helyiség tulajdonosai mellett a tüzet okozó Golden Ideas Fireworks, valamint a katasztrófavédelem két alkalmazottja is vádlottként szerepel. A Colectiv klub tulajdonosai ellen gondatlanságból elkövetett emberölés és súlyos testi sértés a vád, a perben a legközelebbi tárgyalás időpontja November 9-e.

A Colectiv-tragédiában elhunyt 65 áldozatra kedden Bukarestben és Kolozsváron is megemlékeztek. Kolozsváron a résztvevők a Deák Ferenc utcai Memorandisták emlékművénél gyújtottak gyertyát és egy perc csenddel adóztak az áldozatok emlékére, valamint virágot helyeztek el az emlékmű talapzatán.

Bukarestben több ezren vettek részt a megemlékezésen, ahol a tragédia helyszínén szintén gyertyagyújtással emlékeztek meg az elhunytakról, a résztvevők közül többen korrupcióellenes üzenetekkel ellátott feliratokat tartottak a kezükben.

A tragédia helyszínén Klaus Johannis államfő is koszorút helyezett el, Virocia Dăncilă kormányfő pedig részvétét fejezte ki a tragédiában elhunyt hozzátartozóknak. “A román társadalom hosszú ideig az emlékezetébe vési ezt a tragédiát, amely tiszteletadásra kötelez bennünket, kifejezve a részvétünket” – fogalmazott üzenetében a kormányfő.

Jelenleg is rengeteg vendéglátóhely működik tűzvédelmi engedély nélkül

Romániában hozzávetőlegesen 1 200 klub működik, ezek közül 280-nak továbbra sincs meg a szükséges tűzvédelmi engedélye az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) szerint.

De nem csak a klubok, hanem az egyéb vendéglátóipari egységek helyzete sem túl rózsás. Az elmúlt 3 évben 32 ezer ellenőrzést tartottak a vendéglátóhelyeken, a szabálytalanságok miatt pedig 76 millió lej értékben róttak ki bírságot.

Az IGSU szerint az elmúlt három évben 117 vendéglátóipari egységet zártak be a tűzvédelmesek, 350 esetben pedig ideiglenesen felfüggesztették ezek működését. Az ellenőrzési akciók során elsősorban azokat a szórakozóhelyeket ellenőrizték, amelyek alkalmasak nagyobb csoportos rendezvények lebonyolítására, és amelyekben jelentősebb tűzvédelmi intézkedéseket kell foganatosítani.

A tűzvédelmi szakemberek leggyakoribb esetben azért büntettek, mert a épületek elektromos hálózatai tűzveszélyesek voltak, illetve nem voltak megfelelően kijelölve a szórakozóhelyek menekülési útvonalai, az ellenőrzött helyiségeknek nem volt tűzvédelmi engedélyük, illetve a tűzoltórendszerek és készülékek nem működtek az előírásoknak megfelelően. A közlemény szerint 350 olyan vendéglátóipari egység volt, amelynek tulajdonosai az ellenőrzéseket követően önszántukból függesztették fel a működésüket a szükséges tűzvédelmi intézkedések kivitelezéséig, ezek közül a legtöbb közétkeztetési és klubhelyiség volt.

Az IGSU szerint a tűzvédelemre vonatkozó törvények módosítását követően 2016 és 2018 között 130%-al nőtt évente azoknak az egységeknek a száma, amelyek a tűzvédelmi engedély beszerzése mellett hatékonyabban betartják a biztonság intézkedéseket. A katasztrófavédelem nyilvántartásában szereplő 58 279 vendéglátóipari egység közül, amelyek közt a klubok, vendéglők, rendezvénytermek is szerepelnek, 3 237 jelenleg is tűzvédelmi engedély nélkül működik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS