2021. április 22. csütörtökCsilla, Noémi
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Eldőlni látszik, hogy magán parkolóház épül a Házsongárdi temető bejárata mellé

G. L. 2018. október 31. 17:58, utolsó frissítés: 2018. november 01. 17:07

A Romániai Református Egyház Nyugdíjintézete fogja felépíttetni.


FRISSÍTÉS: Csütörtöki ülésen Kolozsvár város helyi tanácsa elfogadta a parkolóház építéséhez szükséges részletes városrendezési tervet - írta a Transindexnek Tárkányi Márton.

***

Egy iroda és több mint 300 férőhelyes parkolóház építését hagyhatja jóvá csütörtöki tanácsülésén az önkormányzat, ugyanis várhatóan elfogadják az Avram Iancu (Petőfi Sándor) utca 22-24. szám részletes városrendezési tervét (PUD), amivel elhárul az utolsó akadály az építkezési engedély beszerzése elől.

A hétszintes, 9984 négyzetméteres (kettő a föld alatt, öt pedig a felszínen) parkoló- illetve irodaház építését a Romániai Református Egyház Nyugdíjintézete tervezi Kolozsváron, a Házsongárdi bejárata temető mellé. Az épületben 549 négyzetméteren kapnak helyet irodák és adminisztrációs helységek, míg a fennmaradó területet a parkolóhelyek és a forgalomhoz szükséges helyek foglalják el. Az épületben várhatóan 321 parkolóhely lesz. A terveket a Dico și Țigănaș építésziroda készítette el, itt lehet utánanézni.
A Házsongárdi temető bejárata mellé épülő parkolóház elképzelése egyáltalán nem új, a város mobilitási terveiben és az általános városrendezési tervben (PUG) is benne van, hogy az autós forgalom központi kiszorítása érdekében oda parkolóházat kellene létesíteni. Ez a Farkas utca sétálóövezetté történő átalakításával szükségesebb lesz, mint valaha. Korábban még a városháza is szerette volna megszerezi a területet, de az Actual de Cluj összefoglalója szerint a polgármester hivatal drágának találta a teleket, ezért lemondtak annak megvásárlásáról.


Az egyház nyugdíjintézetének számításai szerint megéri

Tárkányi Márton, a nyugdíjintézet igazgatója az Actul de Cluj portálnak úgy nyilatkozott, hogy számításaik szerint jövedelmező lesz a befektetésük, amelyhez 2016-ban vásárolták meg a területet. Elmondása szerint 2018 januárjában már megkapták az engedélyt a területen található épületek lebontására, jelenleg pedig arra várnak, hogy a részletes városrendezési terv (PUD) elfogadásával benyújthassák a terveiket az építkezés megkezdésére. Ennek a jóváhagyása várható ugye holnap, ami után rögtön be lehet nyújtani a kérést az építkezési engedély beszerzésére.

Az igazgató elmondása szerint a befektetés 4 millió eurós (plusz áfa) költségeit saját forrásokból fedezik, a profitból pedig az intézet pénzügyi stabilitását szeretnék biztosítani. Számításaik szerint a befektetés várhatóan 16 év alatt fog megtérülni. A lapnak nyilatkozva arra is kitért, hogy a parkolóházat egy, a nyugdíjpénztár által alapított társaság fogja adminisztrálni.A finanszírozásra vonatkozó kérdéseinkkel mi is megkerestük a Romániai Református Egyház Nyugdíjintézetének vezetőjét. A válaszait itt olvashatjátok.

Ez egy fontos projekt a város szempontjából

- mondta el megkeresésünkre Nistor Dániel helyi tanácsos, építészmérnök, mert megoldja mind azoknak a problémáját, akik autóval akarnak a Házsongárdi temetőbe látogatni, de megoldást jelent a Farkas utca gyalogos övezetté történő átalakításával keletkező parkolóhely-hiányra is. Nistor részt vett a részletes városrendezési terv kapcsán szervezett nyilvános gyűlésen, amikor a szomszédok és érintették mondhatták el a véleményüket a tervekről. Elmondása szerint alapvetően senki sem ellenezte a parkolóhely létesítését, és bár több kifogás is érkezett a tervvel kapcsolatban, a legnagyobb akadályt a szomszédos épület (az Avram Iancu utca 20. szám alatt, az egykori Biasini-szálló mögött) penthouse-ának lakói jelentették, akik azt szerették volna, hogy két szinttel alacsonyabb legyen az épület, ami komoly érvágást jelentett volna.

Nistor elmondása szerint végül sikerült meggyőzni őket, hogy ez a befektetés a városszövet szempontjából nagyon fontos, és sikerült kompromisszumot kötni velük. Eszerint az épület tetőteraszának nyugati részén a parkolók helyett zöldövezetet kell majd kialakítani. Elmondása szerint már a szomszédos épület tervezésekor előre látható volt, hogy parkolóház fog épülni a szomszédban, így nem volt teljesen megalapozott a szomszédok kérése.A tanácsos a tervvel kapcsolatban annyit mondott el, hogy valószínűleg két módosító javaslattal - a politikai szakbizottság részéről - meg fogják szavazni a terveket. Az egyik módosítás arról szól, hogy az említett zöldövezetet olyan elemekből valósítsák meg, amit az átadás után nem lehet elmozdítani, míg a másik 10 tervezett parkolóhely felszámolását kéri.

Ettől még persze nem lehet pontosan tudni, hogy mikor lesz kész a parkolóház a Házsongárdi bejárata mellett. Előbb az építési engedélyt kell megkapni, de még az építés elkezdése után is lehetnek olyan körülmények, amelyek lassítják az építkezést, amely ha megvan a tőke, illetve megvan az a kivitelező, aki rendelkezik a megfelelő kapacitással, hogy felépítse az épületet, akkor is legalább még 1-2 év.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS