2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Teleormanleaks: mennyire lehet terhelő Dragneára nézve a titokzatos bőrönd tartalma?

Timár Norbert 2018. november 05. 17:35, utolsó frissítés: 17:44

A Rise Project oknyomozó portál szombat este dobta be a hírt, hogy birtokukba került egy bőrönd, tele információkkal a teleormani TelDrum cég belső ügyleteiről. Hétfőn megjelent az első cikkük is.


A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2017 végén indított nyomozást a TelDrumot vezető Petre Pitiș és Mircea Vișan ellen, európai pénzalapok eltulajdonítása és több mint egymillió eurós kár okozása miatt. A Teleorman megyei cég megerősödése Liviu Dragnea megyei tanácselnöki korszakához köthető, így ő is érintett az ügyben. A DNA bűnözői csoport létrehozása, hivatali visszaélés és csalás gyanújával indított bűnvádi eljárást ellene tavaly novemberben.

A most előkerült információkat valószínűleg a tavaly rejtették el az ügyészség házkutatása elől. A bőröndből céges iratok mellett előkerült a Dragnea család több ezer dokumentuma és Petre Pitiș tabletje is, céges és magánéleti eseményeken készült fényképekkel. A megye vidéki részén, egy helyi lakos által megtalált dokumentumok azóta lázban tartják az egész országot. Azonnal megindultak a találgatások arra vonatkozóan, hogy ki szivárogtathatta ki az információkat és mit tartalmaznak ezek.A hír Liviu Dragnea és az általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) számára kényes időpontban látott napvilágot, ugyanis a mai nap folyamán tartja a párt végrehajtó bizottsága (CEx) ülését. A hivatalos közlemények szerint az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) és a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) pozícióiba való kinevezésekről döntenek, ám a párt belső ügyei is terítékre kerülnek. A PSD vezetőségének elsődleges szempont a „puccsistáknak” nevezett belső ellenzék megregulázása lehet.


Számos véleménynyilvánító számára egyértelműnek tűnik az összefüggés Dragnea SRI-ellenes kirohanásai és a mostani szivárogtatás között. A Capital.ro portál szerint a szivárogtatás figyelmeztetés a párt elnökének, hogy mondjon le arra vonatkozó terveiről, hogy a kormány összetételét újból megváltoztassa és „puccsistákat” kizárja a pártból. A Realitatea TV igyekezett Florin Coldea nevét bedobni, mint a dokumentumok kiszivárogtatója, mondván a SRI volt operatív vezetőjének már nem hasznos Dragnea. A portál összeesküvés-elméletekben sem szűkölködő meglátásai szerint igazából Coldea állt a pártvezér mögött. Dan Turturică, a Digi 24 portál főszerkesztője szerint pedig ezek az információk azért kerülhettek napvilágra, mert Dragnea elvesztette minden eddigi védettségét.

A kiszivárogtatott adatok között egy 980 tételes lista is előkerült, nevekkel és telefonszámokkal, amelyben feltűnik Traian Băsescu neve is. A volt államelnök már Facebook bejegyzésében tagadta, hogy ismerne bárkit is vagy találkozott volna bárkivel is a Tel Drum vállalat vezetőségéből. Elmondása szerint telefonszáma nyilvános, bármely cég számára elérhető.

Cătălin Ivan, a PSD volt tagja és a Nemzeti Büszkeség Alternatívája párt alapítója a RFI Románia rádiónak - Dragneára utalva - úgy nyilatkozott, hogy „Alibabát elfogták”. Véleménye szerint a PSD mai ülésén résztvevők nem fognak meglepődni azon, amit Dragneáról megtudhatnak, mert szerinte már amúgy is tisztában vannak azokkal, hiszen a párt tagjai is hasonló visszaéléseket követtek el. Victor Ponta volt kormányfő is megszólalt a „teleormani bőrönd” ügyében. Hasonlóan Ivanhoz, a Pro Romania alapítója úgy nyilatkozott, hogy a „PSD-n belül mindenki tisztában van vele, hogy tulajdonképpen Dragnea a Tel Drum”. Ponta a kiszivárogtatott dokumentumokban ennek a bizonyítékát látja.

Crisitan Teodor Popescu újságíró a Digi 24-nek adott interjújában arra világított rá, hogy a tényfeltáró lapnak át kellene adnia a dokumentumokat a DNA-nak. Cozmin Gușa szerint is, akkor tudhatjuk meg, hogy mit tartalmaznak a dokumentumok, amikor azok a DNA-hoz kerülnek. Gușa a Realitatea portálnak úgy nyilatkozott, hogy a dokumentumokból majd megtudhatjuk, hogy egy egész politikusi hálózat profitált a Tel Drum vállalatból. Gușa ugyanakkor reményét fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy az információk nyilvánosságra hozatalával fény derül majd arra is, hogy ki áll Dragnea mögött.

Vasárnap este több személy is összegyűlt a bukaresti parlament elé, miközben a PSD vezetői az épületben egy informális tanácskozást tartottak. A tüntetők az épület homlokzatára lézerrel a „Liviule, Valiza, Liviule” üzenetet vetítették. Az akció véget ért, miután a csendőrség közölte a résztvevőkkel, hogy minden tüntetést be kell jelenteni, és nincs engedélyük.

Az MTI tájékoztatása szerint pártjának ülésére érkező Dragnea hétfőn egy ironikus gesztussal vette elejét annak, hogy magyarázkodnia kelljen a rá váró újságíróknak: ő is egy bőröndből vette elő azokat a Johannist érintő „ügyiratokat”, amelyekkel a korrupcióellenes ügyészeknek szerinte foglalkozniuk kellene. Azt mondta: „mint minden Teleorman megyei lakos”, ő is talált a kertje végében őrizetlen, dokumentumokkal teli bőröndöt, amelyet még nem volt alkalmuk a DNA ügyészeinek átvizsgálni. Színpadias gesztusával nemcsak a jobboldali elnökre próbálta terelni a figyelmet, hanem azt is megüzente: Johannist sejti a személyét érintő, az ellenzéki sajtó által „Teleormanleaks”-ként emlegetett kiszivárogtatás mögött.A PSD elnöke a bőröndjéből elővett ügyiratokkal jelezte: szerinte ügyészségi vizsgálatnak kellene tisztáznia, hogyan vált Johannis, illetve az általa vezetett német kisebbségi szervezet több nagyszebeni ingatlan tulajdonosává, hogyan adta bérbe őket, miért léptették elő azt az ügyészt, aki lezárta a Johannis ellen indított büntetőjogi eljárást, nyomást gyakorolt-e az államfő egy alkotmánybíróra.

A Rise Project a kiszivárgott információkat összefoglaló, hétfőn megjelent első cikkében Nicoleta Peneről ír, aki Petre Pitiș bizalmasaként a Tel Drum pénzügyeiért felelt. A dokumentumok alapján úgy tűnik, Pene nemcsak a Tel Drumért volt felelős, hanem Dragnea fiának, Valentin Ștefan Dragneának a vállalkozásaiért is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS