2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Összefoglaltuk, mit kell tudni Románia legnagyobb korrupciós botrányáról, a Microsoft-ügyről

Ambrus István Ambrus István 2018. november 15. 10:11, utolsó frissítés: 10:28

Az ügy annak kapcsán került ismét a figyelem központjába, hogy a DNA Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának felfüggesztését kérte.


Legalább 10 volt miniszter, három volt kormányfő és kormány érintett Románia történetének eddigi legnagyobb korrupciós ügyében, amely során a politikusok és az ügyletben résztvevő vállalatok összesen 105 millió dollárral és 110 millió euróval károsították meg az államot.

A politikusok olyan szerződéseket kötöttek a Microsofttal az operációs rendszerek és iskolai kisegítő programok licenszeiért, amelyek alapján a valós piaci ár többszöröséért vásárolták meg a programok használati jogát. Nem volt annyi számítógép a hazai iskolákban, mint ahány szoftverlicenszet vásárolt a kormány "jutányos áron". A közpénzeket az érintettek offshore cégeken keresztül mosták tisztára.

Az ügyben az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) indított nyomozást, az eljárásban több politikus mentelmi jogának a felfüggesztését is kérték. A napokban Călin Popescu-Tăriceanu ellen is bűnvádi vizsgálatot akar indítani. A korrupcióellenes ügyészség november 8-án kérte a parlamenttől a politikus mentelmi jogának felfüggesztését.A történet kezdete 2003-ig nyúlik vissza,

amikor a kormány előirányozta 50 ezer Microsoft licensz megvásárlását. A licenszeket az országos adminisztrációs számítógépes rendszer működtetésére szánták, összesen 29 közintézmény kapott volna a szoftverhansználati engedélyből. A Microsoft olyan ajánlatot tett a kormánynak, amely szerint a piacinál "jóval jutányosabb" áron szállítják a szükséges operációs rendszereket. Később kiderült, hogy ez az összeg a reális ár többszöröse. A "Románia Kormánya és a Microsoft közti stratégiai partnerség" elnevezésű megállapodást az akkori kormányfő, Adrian Năstase, Dan Nica távközlési miniszter, Mircea Geoană külügyminiszter, Hildegard Puwak európai integrációs miniszter és Şerban Mihăilescu kormányfőtitkár írták alá.

Egy hónappal később a Microsoft licenszek forgalmazásáért felelős osztrák székhelyű Fujitsu Siemens Computers és a Microsoft Romania konkrét ajánlatot tett a kormánynak, amelyben vállalták, hogy 41,9 millió dollárért leszállítanak 50 ezer szoftverhasználati engedélyt. A 2004 márciusáig érvényes ajánlatra vonatkozó szerződést a Fujitsu Siemens Computers akkori igazgatója, Claudiu Florică és Silviu Hotăran, a Microsoft Romania igazgatója írták alá.

A Năstase-kormány már 2003-ban jóváhagyta az erre a célra vonatkozó költségtételt, amelyből végül az 5 évre szóló licenszeket 54,5 millió dollárért vásárolták meg. A közbeszerzési eljárás során leszögezték, hogy ennek mentén a további szoftverek beszerzéséhez nincs szükség újabb versenytárgyalásra, ezt követően pedig újabb szerződéseket kötöttek 2009-ig, összesen 4 alkalommal.

Az első ilyen szerződés alapján az 1778-as kormányhatározatnak köszönhetően 2004-ben iskolai oktatási programokat vásárolt a kormány 19,3 millió dollár értékben. 2008-ban a távközlési minisztérium vette át az ezzel kapcsolatos ügyvitelt a kormányfőtitkárságtól, amely 39 385 újabb licensz megvásárlására kötött szerződést. Így az erre vonatkozó újabb kiadások összértéke elérte a 26,1 millió dollárt.

A harmadik szoftvervásárlás 5 millió dollár értékű volt és egy kiegészítő kifizetési ügylet formájában zajlott. A negyedik erre vonatkozó kiegészítő dokumentumot a 2009-ig érvényes szerződés lejárta előtt fél évvel kötötték, abban az időben, amikor Borbély Károly volt az informatikai és távközlési miniszter. Ez 63 799 szoftverhasználati engedélyre vonatkozott, 27 millió dollár értékben. Az ügy egyik legnagyobb értékű ügylete során miniszteri funkciót betöltő Borbély Károlyt egyébként a DNA soha nem hallgatta ki és nem nevezte meg gyanúsítottként sem. Borbély több nyilatkozatában is arra is felhívta a figyelmet, hogy bár valóban történt szerződéskötés a minisztersége alatt, végül a minisztérium nem fizetett a szoftverekért.

A tranzakciók során a kormány végül 105 millió dollárt fizetett az operációs rendszerek és oktatási számítógépes programokra 2004 és 2009 között.A korrupciós ügyben egy 2014-es vizsgálat során a vádhatóság arra a következtetésre jutott, hogy a 2004-ben kötött szerződések alapján elsősorban Fujitsu Siemens Computers volt igazgatója Claudiu Florică nevéhez köthető a korrupciós ügyben érintett cégek és politikusok megvesztegetése. A nyomozásban 8 vállalat és azok vezetői érintettek, akik

offshore ügyleteken keresztül 440 ezer és 9 millió dollár közötti pénzösszegeket mostak tisztára.

A DNA 2014-ben az ügyben érintett 5 volt miniszter ellen kezdeményezte a mentelmi jog megvonását. Adriana Ţicău távközlési miniszter, Alexandru Athanasiu közoktatási és kutatási miniszter, Mihai Tănăsescu pénzügyminiszter, Şerban Mihăilescu kormányfőtitkár és Dan Nica távközlési miniszter esetében. Ellenük a vád befolyással való üzérkedés, pénzmosás, hivatali visszaélés és kenőpénz elfogadása volt. A DNA vádat emelt Eugen Bejinariu volt kormányfőtitkár ellen is, akinek vádalkut ajánlottak, így az ő esetében az ügyészség végül ejtette a vádakat.

Emil Boc kormányfői tisztségének idején, 2009-ben újabb szerződéseket kötött a kormány a Microsofttal, de akkoriban már az osztrák székhelyű Fujitsu Siemens Computers jelezte, hogy problémák lehetnek a kifizetett pénzösszegeket illetően, ugyanis Claudu Florica üzletember, Fujitsu Siemens Computers addigi romániai igazgatója több olyan céget is felvásárolt, amelyek Romániában a Microsoft termékek licenszeinek értékesítésével foglalkoznak, az üzletember pedig azért lobbizott, hogy a kormány ezekkel a cégekkel kössön újabb szerződést.

Gabriela Sandu akkori belügyminiszter mindenesetre meghirdette az erre vonatkozó közbeszerzési eljárást, amelynek a feltételeit a DNA szerint úgy állította össze, hogy annak kizárólagos nyertese a Claudiu Florica tulajdonában lévő D-con.net lehetett. A szerződés végrehajtása során 96 millió eurót fizetett a kormány az újabb Microsoft licenszekért.

A tanügyminisztérium 2011-ben újabb oktatási célú számítógépes programokat vásárolt a D-con.net nevű cégen keresztül annak a szerződésnek az értelmében, amelyet az akkori kommunikációs miniszter, Valerian Vreme kötött, és melynek összértéke 14 millió euró volt. A későbbi kivizsgálás során kiderült, hogy Daniel Funeriu volt oktatási miniszter

több számítógépes szoftver vásárlását irányozta elő, mint amennyi számítógép van összesen a román iskolákban,

így a kormány 5,4 millió euróval többet fizetett a szükségesnél. Gabriela Sandut, Daniel Funeriut, Valerian Vremet hivatali visszaélés, kenőpénz elfogadása, és befolyással való üzérkedéssel gyanúsították.A korrupciós ügyben a Microsoft hivatalos álláspontja az, hogy az informatikai vállalat nem követett el törvénytelenséget, és segíti az ügyben zajló nyomozást.

Tăriceanu ellen is vádat emelne a DNA

A szenátus elnökét, Calin Popescu-Tăriceanut azzal vádolja a DNA, hogy 2007 és 2008 között indirekt módon 800 ezer dollárt kapott egy osztrák székhelyű vállalattól. Cserébe szerintük kiegészítő megállapodásokat kötött a céggel, amelyből jutalékként a kifizetett összeg egészének a 10%-át kapta, a pénzt pedig fiktív szerződések alapján offshore cégek számlájára utalta. Az ellene felhozott vádakra reagálva Tăriceanu azt nyilatkozta, hogy nem kötött semmilyen szerződést az osztrák céggel, az említett szerződéseket pedig a Năstase-kormány kötötte meg.

Ennek ellenére a szoftverek beszerzésére és kifizetésére vonatkozó kormányhatározatokból az derül ki, hogy ezeket abban az időszakban kötötték, amikor Tăriceanu töltötte be a kormányfői tisztséget 2004 és 2008 között. Így Tăriceanu több olyan szerződést is jóváhagyott, amelyek az osztrák székhelyű Fujitsu Siemens Computers-től beszerzett szoftverekre vonatkoztak. Ezek a február 27-i 199/2008-as, a 634/2008-as, illetve az 1451/2008-as kormányhatározatok, amelyek a 2004-ben megkötött közbeszerzési eljárásra vonatkozó alapszerződés kiegészítő dokumentumai.

A Microsoft-ügyben az elmúlt évek során több szenátor és képviselővel szemben ejtették a vádat.

A parlament több esetben nem vonta meg az érintett politikusok mentelmi jogát. Nem jogerős ítéletben Valerian Vreme volt távközlési minisztert is felmentették, aki ellen a vád 11,3 millió euró értékű károkozás. Az ő mentelmi jogának a megvonását Klaus Johannistól kérte a DNA.

A DNA vádirata arra is kitér, hogy a kormány fölöslegesen vásárolta meg az oktatást elősegítő szoftverek licenszeit, ugyanis azokat a számítógépeket, amelyekre ezeket a programokat telepítették volna, már rendelkeztek a szükséges használati joggal.

A Microsoft-ügyben idén újabb három politikus ellen szüntették meg az eljárást elévülés miatt: Dan Nica és Silvia Adriana Ţicău volt távközlési miniszterek, valamint Alexandru Athanasiu volt oktatási miniszter esetében. Korábban Ecaterina Andronescu volt oktatási miniszter, Mihai Tănăsescu egykori pénzügyminiszter és Şerban Mihăilescu volt kormányfőtitkár esetében is megszűnt a bűnvádi eljárás, ugyanis a hivatali visszaélés elévülési ideje 10 év, az ő esetükben pedig az utolsó bűncselekmény elkövetésének ideje 2004 október.

Tăriceanu esetében is kérdéses, hogy a parlament megszavazza-e a mentelmi jogának megvonását, vagy az történik, ami Eugen Bejinariu képviselő kapcsán, akinek már 2016-ban kérték a mentelmi jogának megvonását a bűnvádi eljárás beindítása érdekében. Az erről szóló 2017-es titkos voksoláson 183 képviselő ellenezte, 88 pedig támogatta a politikus kiadatását.

A Microsoft-ügyben a Szociáldemokrata Párt tagjai mellett a Demokrata Liberális Párt (PDL) tagjai is érintettek, a DNA szerint a szoftvervásárlásból befolyó összegeket a párt választási kampányának finanszírozására költötték. 2009 nyarán európai parlamenti, novemberben pedig államelnöki választásokat tartottak, amelyen Traian Băsescu megszerezte második mandátumát Mircea Geoană PSD-s államfőjelölttel szemben. Korábban Băsescu azt nyilatkozta, nincs tudomása arról, hogy a párt kampányát a PDL bűncselekményekből származó összegekből finanszírozta volna. A DNA Emil Bocot is kihallgatta szeptember folyamán, aki azt nyilatkozta, ebben a kérdésben elsősorban nem a kormány, hanem a miniszterek a felelősek.

Forrás: Digi24, Hotnews

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS