2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mennyi valósult meg az RMDSZ románok felé nyitó kampányából?

Timár Norbert Timár Norbert 2018. november 27. 15:50, utolsó frissítés: 2018. november 28. 14:48

Az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában kampányuk eredményeiről kérdeztük az RMDSZ Ügyvezető Elnökségét.


A nagy centenáriumi megemlékezéshez közeledve kíváncsiak voltunk, mi valósult meg az RMDSZ tavaly év végi SZKT-n tett ígéretéből, amely szerint két, a magyarságot bemutató kampányt is indítanak a román közvélemény számára: egyet tájékoztató jelleggel, egyet pedig provokatívabb, viccesebb hangnemben is.

Az idén nyáron elindított 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában elnevezésű kampánynak része egy kétnyelvű weboldal, amely felületet biztosít a kampány anyagainak, a kulturális és közösségi eseményeknek, kezdeményezéseknek, illetve azoknak a programoknak, amelyekkel idén foglalkoznak. Mivel a weboldal a kampány leglátványosabb része, főként ezzel kapcsolatban tettünk fel kérdéseket. Az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége írásban válaszolt a kérdéseinkre.

Milyen a magyar, illetve román weboldal nézettsége?

- Az RMDSZ már tavaly eldöntötte, hogy ebben az évben arra fektetjük a hangsúlyt, hogy megmutassuk, melyek azok az értékek, amelyekkel mi, erdélyi magyarok hozzájárultunk Erdély és Románia fejlődéséhez.


Néhány példát említenék. Felkutattuk nagyjainkat: az Arcképcsarnokban azokat a személyiségeket mutatjuk meg, akik életükkel, életművükkel hozzájárultak a fejlődéshez, akik maradandót alkottak és öregbítették Erdély hírnevét. Az első perctől kifejezetten nagy érdeklődésre tartott számot az a dokumentumfilm-sorozat, amely a Magyarok Romániában – száz év történelem címet viseli, és amely több részre bontva mutatja meg az elmúlt száz év eseményeit történészek, szakértők perspektívájából. Szintén kiemelt projektünk a Kincsesládánk, Erdély elnevezésű műsorsorozat, amelyet az Erdélyi Magyar Televízióval közösen készítettünk, és amelynek szintén az erdélyi magyar kulturális értékek, hagyományok felkutatása és megmutatása volt a célja. Megjelent számtalan interjú, riport a weboldalon, amelyekben érdekes történeteket, embereket mutatnak be a szerzők.A Communitas Alapítvány nagy sikerrel drámapályázatot hirdetett 100 év a lépcsőházban címmel, ahová 14 pályamunka érkezett be nagyrészt Erdélyből, de néhány külföldről is. Az első három helyezett pénzjutalomban részesült, amit a Magyar Dráma Napja alkalmából szervezett gálán adtunk át – itt Bogdán Zsolt színművész rendezésében felolvasták az első helyezett drámát.

Szintén a Communitas Alapítvány írt ki pályázatot az évfordulóhoz kapcsolódó, annak apropóján létrejövő rendezvényekre, színházi, vagy egyéb kulturális előadásokra, konferenciákra.

A weboldalt - amellett, hogy felületet biztosít a tartalmaknak, amelyek nagy része román nyelven is elérhető – arra is használjuk, hogy egy helyre verbuváljuk a kulturális és közösségi eseményeinket, kezdeményezéseinket, azokat a programokat és projekteket, amelyekkel idén foglalkozunk, és amelyek kifejezetten az évfordulóhoz kapcsolódnak.

Ami a látogatottságot illeti: annak ellenére, hogy az ezer100.ro-n fellelhető tartalmak más online és elektronikus felületeken is megjelentek (hírportálok, TV), úgy gondoltuk, hogy könnyebb az olvasók, nézők számára, ha egyetlen weboldalon nyílik lehetőségük minden, az évfordulóhoz kapcsolódó tartalom megtekintésére.

Emellett, saját Facebook-oldalt is létrehoztunk az ezer100-nak, ahol jelentősen könnyebb a reklámozás, a népszerűsítés, több érdeklődőhöz eljutunk a projekttel.Mi számít a legnézettebb tartalomnak úgy magyar, mint román nyelven?

- A számokat tekintve a legnézettebb tartalom a videó: a Kincsesládánk, Erdély, és a dokumentumfilm-sorozat. Az utóbbi iránt kifejezetten nagy az érdeklődés, hiszen színesen, izgalmasan és nem utolsó sorban minden társadalmi réteg számára fogyasztható módon tálalja az elmúlt száz év történelmi eseményeit.

Terveznek további román nyelvű tartalmakat feltölteni? Ha igen, mire lehet számítani a következőkben? Hasonló a kérdésem a magyar nyelvű tartalmakkal kapcsolatban is.

- Természetesen, tervezünk, hiszen az erdélyi magyar értékek állandóak, ezek megmutatására nemcsak idén figyeltünk: ez fontos feladata volt és lesz az RMDSZ-nek. Persze, nem ez az egyetlen felület, ahol az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában projekt fut, igyekszünk minél szélesebb körben népszerűsíteni a párbeszéd fontosságát, és megjeleníteni az erdélyi multikulturális valóságot.

Érkezett visszajelzés a weboldallal kapcsolatban a román nyelvű médiától vagy a román kulturális élet szereplőitől?

- A visszajelzések, amelyek hozzánk eljutottak, zömében pozitívak voltak. Sokan – külföldről is - küldtek ötleteket arra vonatkozóan, hogy milyen más tartalmak kaphatnának helyet a felületen. A számok és a visszajelzések egyértelműen azt mutatják, hogy van igény erre a weboldalra: az emberek szívesen olvassák, nézik az erdélyi értékekről szóló tartalmakat.

Persze, volt és van negatív vélemény is, kritikák, amelyek propagandaként állítják be a projektet. Ezek első sorban román nyelvű tartalmak, román nyelvű felületeken jelentek meg. Vannak, akik azt mondják, történelmet hamisítottunk. Számítottunk erre, tudjuk, hogy nem mindenkinek tetszik, nem mindenki ért egyet ezzel, de végül a legfontosabb az, hogy mi is beszéljünk az elmúlt száz évről Romániában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS