2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megnéztük, melyek az idei kolozsvári részvételi költségvetés nyertes projektjei

D. Zs. L. 2018. december 04. 13:35, utolsó frissítés: 2018. december 05. 12:31

Mire költi a kolozsvári önkormányzat azt az 1.675.000 eurónyi összeget, amit az idei online részvételi költségvetés projektjei elnyertek?


Az idei online részvételi költségvetés 15 nyertes projektjét november 26-án tette közzé az önkormányzat a program honlapján. Megnéztük, melyik benyújtott projekt vitte el a legtöbb szavazatot.

A nyertes projektek a szavazatok szerint:

1. Köztéri defibrillátorok felszerelése (884 szavazat)
2. A Raluca Ripan élelmiszeripari szakiskola laboratóriumának felszerelése (631 szavazat)
3. Egy park kialakítása a Borháncs negyedben (593 szavazat)
4. A Hajnal-negyed Louis Pasteur utcája egyik oldalának gyalogos övezetté alakítása (320 szavazat)

5. A gyalogosmozgást kamatoztató energiapanelek (290 szavazat)
6. A Hársfasori (Plopilor) Rózsák Parkja gördeszkás pályájának kibővítése (253 szavazat)7. A szabad parkolóhelyeket azonosító applikáció (166 szavazat)
8. A Szentegyház/Iuliu Maniu utca egyik szakaszának gyalogos övezetté való alakítása (111 szavazat)
9. Utcai oktató jellegű információkat tartalmazó feliratok, plakátok kihelyezése (76 szavazat)
10. Játszótér kialakítása a Mărăști-téren (72 szavazat)
11. Az Erzsébet-híd és a Fellegvári út környékének rendezése (70 szavazat)
12. Zárt bicikliparkolók építése (69 szavazat)13. Minimum négy forgalmas buszmegálló növényzettel és városi bútorzattal való ellátása (61 szavazat)
14. Játszótér kialakítása a Györgyfalvi-negyed egyik pontján (59 szavazat)
15. Olyan POS-terminálok elhelyezése a buszmegállókba, amelyek érintős kártyával működnek (51 szavazat)

Az idei hat projektkategóriákban a legtöbb szavazatot a következő egyéni projektek nyerték:

A Köztéri beavatkozások (városi bútorzat, közvilágítás stb.) kategóriában a 884 szavazatot szerzett köztéri defibrillátorok felszerelésének terve került első helyre. Becsült költségvetése 80 ezer euró.

A Tanügyi és kulturális infrastruktúra kategória győztes projektje a Györgyfalvi-negyed Raluca Ripan nevű élelmiszeripari szakiskola laboratóriumának felújítását tűzte ki célul. 631 szavazatot kapott és 150 ezer eurót pályázott meg.

A Zöldövezetek és játszóterek kategóriájának nyertes projektje egy rég igényelt, a Békás negyed Bună Ziua útja mentén kialakítandó zöldövezet szükségét kívánja megoldani. 593 szavazattal a harmadik helyre került; becsült költségvetésének értéke 100 ezer euró.

A Sikátorok, járdák és gyalogosövezetek kategóriában egy olyan projekt nyert, amely célja a gyalogosok lépései, mozgása által generált energia begyűjtése speciális járdapanelek elhelyezésével. A Pavegen cég kinetikus energiát felhasználó, elektromos energiát generáló járdalapokat gyárt, amelyeket – a terv szerint – érdemes volna a kolozsvári utcákon vagy épületekben is használatba helyezni. A gyártó szerint energialapjai minden emberi lépésnél kb. 50 wattnyi energiát termelnek. A projekt költségvetése a megpályázható maximális összeg: 150 ezer euró.

A Mobilitás, hozzáférhetőség és a közlekedés biztonsága kategória győztes projektje zárt bicikliparkolók építését javasolja. Költségvetése 150 ezer euró és 69 szavazatot kapott.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS