2022. május 27. péntekHella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Novák Csaba Zoltán a MOGYE-ügyről: „pótkocsi szerepet” adnak a magyar tagozatnak

Timár Norbert Timár Norbert 2019. január 29. 15:34, utolsó frissítés: 15:34

A szenátor szerint bár nem jutottak eredményre a hétfői tárgyalások, az is előrelépés, hogy egyáltalán asztalhoz ültek a felek.


Eredménytelenül végződtek a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) vezetése és a magyar tagozat képviselői között folytatott hétfő esti tárgyalások. Az estébe nyúló négyórás megbeszélésen csak a megbeszélések folytatásáról tudtak megállapodni.

A Maros megyei prefektusi hivatalban tartott megbeszélésen részt vett Mircea Dușa prefektus, az egyetem vezetőségének részéről Leonard Azamfirei rektor és Constantin Copotuiu prorektor. A magyar oktatókat Szabó Béla, Nagy Előd, Szilágyi Tibor és Mártha Krisztina képviselte. Közös megegyezés alapján részt vett az RMDSZ részéről Kelemen Hunor szövetségi elnök, Péter Ferenc, a Maros Megyeit Tanács elnöke, Vass Levente képviselő és Novák Csaba Zoltán szenátor.

A tárgyalásról megkérdeztük Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátort, aki elmondta, hogy a vizsgáztatás kapcsán kialakult helyzetről, illetve a magyar kar helyzetéről szerettek volna egyeztetni, de végül csak a vizsgáztatásról tudtak tárgyalni.

Novák elmondta, hogy az álláspontok nagyon nehezen találkoztak, de a magyar fél mindvégig kitartott amellett, hogy az újonnan bevezetett egységes vizsgáztatási rendszer hátrányosan érinti a magyar diákokat, mivel kizárja a vizsgákra való felkészülésben a magyar nyelvű szakkönyvek használatát. Novák emellett hangsúlyozta, hogy az egyetem döntése az oktatók akadémiai szabadságát is megnyirbálja, hiszen nem nagyon lehet olyat hallani, hogy egyetem ne bízzon meg egy professzor vizsgáztatási módszereiben.


A szenátor elmondása szerint a hosszúra nyúlt egyeztetések során kevés idő jutott az egyetem jövőjére, adminisztratív szervezésére vonatkozó kérdések tárgyalására, de Novák azt is előrelépésnek tekinti, hogy a felek egyáltalán asztalhoz ültek és elmondhatták az álláspontjaikat.

Megegyezés született arról, hogy a magyarul tanuló diákok jogai nem sérülhetnek, de a magyar tagozat képviselői azt a döntést hozták, hogy a régi rendszer szerint folytatják a vizsgáztatást. Novák elmondta, hogy az az üzenet a diákok számára, hogy a helyzettől függetlenül tanuljanak és vizsgázzanak.

Novák Csaba Zoltán szenátorNovák Csaba Zoltán szenátor


Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha magyar diákok vizsgáit nem fogadják el ebben a félévben, a szenátor elmondta, hogy ezt még nem lehet megítélni, de idézte Szabó Béla professzort, aki szerint precedens nélküli helyzetet teremtene, ha több mint ezer diákot nem zárnának le. Novák elmondta, hogy megegyezés született arról, hogy a felek a vizsgaidőszakot követő vakációs hétben újra leülnek tárgyalni ezekről a kérdésekről és reményét fejezte ki, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találnak majd.

Novák Csaba Zoltántól megkérdeztük azt is, hogy szerinte miért ragaszkodik ennyire az egyetem vezetősége az egységes vizsgarendszerhez. A szenátor elmondta, hogy a rektor és prorektor is arra hivatkoztak, hogy egyenlő feltételeket szeretnének teremteni az egyetemen tanuló összes diák számára, ahhoz, hogy ösztöndíjhoz jussanak, függetlenül attól, hogy milyen nyelven tanulnak. Továbbá azzal érveltek, hogy az új rendszertől a tanulmányi eredmények javulását várják és a vizsgáztatás körül kialakult egyenlőtlenségeket szeretnék megszüntetni. A szenátor elmondta, hogy ezt az érvelést nem tudta elfogadni, hiszen véleménye szerint ez a gyakorlat egyértelműen a különböző tagozatok jogkörének megnyirbálásához vezetne.

Novák az egyetem szenátusának döntését egy újabb visszalépésnek tekinti az eddigi helyzethez képest, hiszen azon túl, hogy nem alakulhatott meg a magyar kar a tanügyi törvény multikulturális egyetemekre vonatkozó előírásainak megfelelően, a jelenlegi szabályozás a magyar tagozatnak egyfajta “pótkocsi szerepet” kölcsönözne. Ez pedig a történész-szenátort a nyolcvanas évek magyar sajtótermékeire emlékeztette, amelyeket arra redukáltak, hogy különböző román szövegeket fordítsanak le.

A szenátor elmondta, hogy meglátása szerint a magyar nyelvű képzésnek továbbra is a jelenlegi egyetemen van a helye, de a kérdés megoldását az önálló magyar főtanszék megalakulásában látja, amely képes lenne önállóan meghatározni szakmai életét és fejlődhetne, elkerülve az ilyen jellegű problémákat. Novák mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a politikum álláspontja továbbra is az, hogy a magyar tagozat szakmailag felkészült képviselőit, bármilyen döntést is hozzanak, támogatják a maguk eszközeivel.

Borítókép forrása: Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS